6 Ekim 2024 Pazar

Ayık ailesi: Devrim'in bağırsakları çürüdü, tedavi edilmeli

Ağır hasta tutsak Devrim Ayık'ın durumunun gittikçe kötüleştiğine dikkat çeken Ayık ailesi, oğullarının tedavisinin yapılmasını istedi. Sağlıksız ve hijyensiz ortamda kalan çocuklarına hastalığına uygun yemek de verilmediğinin altını çizen Ayık ailesi, yetkililere görevlerini yerine getirme çağrısı yaptı. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) ağır hasta tutsak listesinde yer alan Crohn hastası Devrim Ayık'ın durumu gittikçe kötüleşiyor. Ayık'ın ailesi çocuklarının tedavisinin önündeki engellerin kaldırılmasını ve derhal tahliye edilmesini istedi.

Halen Eskişehir H Tipi Hapishanesinde tutulan Ayık; Antalya L Tipi Hapishanesi'ndeyken yaşadığı ağır Crohn hastalığının tedavisi hapishane koşullarında sağlanamadığından, tedavisi yapılabilsin diye 2019 yılı Aralık ayında tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Ancak henüz tedavisi devam ederken, Ocak 2021'de tekrar tutuklandı ve Edirne F Tipi Hapishanesine götürüldü. Ayık, Cronh hastalığı nedeniyle iki kez ameliyat geçirdi ve bağırsaklarının bir bölümü çıkarıldı. Hijyensiz ve sağlıksız koşullarda tutulan Ayık, 2 Nisan 2021 tarihinde yapılan kolonoskopi sonrası doktoru tarafından hastalığının daha da ağırlaştığı, acilen tedavi ve uygun beslenmesinin sağlanması konusunda uyarıldı. Ancak yaşamı tehdit altında olan Ayık'ın durumuna ilişkin hapishane idaresi adım atmadı. 

ETHA'ya konuşan Ayık ailesi, çocuklarının hayatından endişe ettiklerinin altını çizerken, yetkililere görevlerini yapma, kamuoyuna ise dayanışma çağrısında bulundu. 

ANNE AYIK: BAĞIRSAKTA CİDDİ ÇÜRÜMELER YAŞANIYOR
Anne Hülya Ayık, "Crohn hastalığı olan biri oğlum. Hapishanede olduğundan kaynaklı tedavi edilmiyor. Biri hapishanede biri dışarıda iki kez ameliyat oldu. Toplamda bir metreye kadar bağırsağı alındı. Şu an tekrar bağırsakta ciddi çürümeler yaşıyor. Tedavi edilmesi gerekiyor. Tedavi edilmezse dönüşü olmayan hasarlar meydana gelecek" dedi. 

Çürüyen bağırsakların tümünün alınması gerektiğinin altını çize anne Ayık, "Torbayla da kalabilme ihtimali var. Çok geç olmadan Devrim'in tedavi edilmesini istiyorum. Hiçbir anne hapishane yolu gözlemesin. Yetkililere sesleniyorum, hasta tutsakları tahliye edin. Eğer bunu yapmıyorsanız tedavi edin" ifadelerini kullandı. 

BABA AYIK: AMAÇLARI OĞLUMU HAPİSHANEDE ÖLDÜRMEK
Baba Hüseyin Ayık da, oğlunun gizli tanık ifadesine dayanarak tutuklandığını belirtti. Pandemi bahanesiyle tutsakların ağır hak ihlaline maruz kaldığını söyleyen baba Ayık, "Devrim'in hastalığı nedeniyle hijyenik bir ortamda kalması, uygun bir yemek yemesi lazım. Bunlar sağlanmıyor. Bizim içimiz parçalanıyor. Kötü koşullarda, 3 hafta sıcak su bulamamış, çay bile içememiş. Hastalığı tekrar nüksetmiş. Nisan başında doktorların acil müdahale edilmesi gerektiğini söylemesine rağmen tedavisi başlamamış. Oğlum her tuvalete çıktığında kan geliyormuş, şimdi burnundan bile kan geldiğini söyledi. Geçenlerde Tarsus Hapishanesi'nden bir cenaze çıktı. Hapishanelerden tabut çıkmasın artık. 4 kere tutuklandı. Bunların amacı onu orada öldürmektir. Sesimize ses olun, oğlumun sesine ses olun" çağrısı yaptı.