2 Ekim 2024 Çarşamba

Ayçiçek yağı fiyatları arttı, marketler reyonları boşalttı

Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli'nin görevden alınarak yerine Vahit Kirişci'nin getirilmesinden kısa bir süre sonra ayçiçek yağı fiyatları yine fahiş düzeye çıktı. Bakan Kirişci, ayçiçek yağı stoklarında sorun olmadığını açıklamasına rağmen fiyatlar yükselmesine rağmen marketlerde ayçiçek yağı bulmak imkansız.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısının ardından her gün yapılan akaryakıt zamlarına ayçiçek yağı zamları ve stokçuluğu eklendi. Türkiye'nin ayçiçek yağının yüzde 80'ini Rusya ve Ukrayna'dan ithal ettiği savaş nedeniyle kapanan pazarın ayçiçek yağı temininin sorunlara yol açacağı belirtildi. Ayçiçek yağı almak isteyenler nedeniyle marketlerde izdiham görüntüleri ortaya çıkarken yeni Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci bu sabah sosyal medya hesabından, "Ayçiçek yağı gibi temel gıda ürünlerinde yeterli stok bulunmadığı yönünde paylaşılan bilgiler doğru değildir" iddiasında bulundu.

Bakan Kirişci, ayçiçek yağı stokunda sorun olmadığını ve gerekli tedbirleri aldıklarını öne sürerken, bugün itibariyle marketlerde yağ satışları durma noktasına geldi. Büyük sermaye gruplarına ait zincir marketlerde ayçiçek yağı fiyatları yükselirken, reyonların boş olması dikkat çekti.

Ayçiçeği üretiminde geçen yıla göre üretimin yüzde 17 arttığını söyleyerek dışa bağımlı olmadıklarını öne sürmeye çalışan Bakan Kirişci, 2021 yılında Türkiye'nin ayçiçek yağı ihtiyacının yüzde 80'ini Rusya ve Ukrayna'dan karşıladığı gerçeğine ise değinmedi. Tarım politikaları nedeniyle ayçiçeği üretimindeki düşüşün üstünü kapatmaya çalışan Bakan Kirişci, yüzde 80 gibi yüksek orandaki ithalatın gerekçesini şu sözlerle açıklamaya çalıştı: "Toplam ayçiçeği üretimimiz 2021 yılında bir önceki yıla göre, yüzde 17 artmıştır. Ayçiçeği üretimindeki son yıllardaki artışa rağmen yurt içindeki tüketimin artması ve salgın koşullarında artan talep nedeniyle ihtiyacımızın bir kısmı ithalat yoluyla karşılanmaktadır." 

Açıklamada ayrıca alternatif ülkeler ve alternatif yağ çeşitleri için gerekli çalışmaların yapıldığı da vurgulandı. Ayçiçeği yağı ihracatının durdurularak, mevcut stokların yurt içi tüketimi karşılayacak şekilde yönetilmesinin sağlandığı ifade edilen açıklamada, "Bununla birlikte ülke genelindeki mevcut yağış durumu, ayçiçeği ve kanola gibi yağlı tohumlu bitkilerin üretimine olumlu yansımaktadır. Bu çerçevede, Çukurova Bölgesi'nde başlayacak ilk hasada kadar gerekli her türlü planlama yapılmıştır. Ülkemizin 1-1,5 aylık tüketimimize ancak yetecek kadar ayçiçek tohumu ve yağı stoku bulunduğu iddiaları tamamıyla gerçek dışıdır. Gerek üretimimiz gerek sektörün tedarikleri ve devir stoklarımız dikkate alındığında ülkemizin yeterli miktarda ayçiçeği yağı stoku bulunmaktadır" denildi.

Bakanın açıklamasında yağ fiyatlarındaki artış ve market reyonlarının boş olmasına değinmemesi dikkat çekti.