Avrupa kentlerinde 8 Mart
Avrupa'da pek çok kentte sokaklara dökülen kadınlar, 8 Mart dolayısıyla taleplerini haykırdı, mücadele çağrısı yaptı.
Avrupa'nın pek çok kentinde de kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde sokakları eylem alanına çevirdi.
FRANSA
Fransa'da Feminist Kolektif'in "Un Jour Sans Nous" (Bir gün bizsiz) çağrısıyla gerçekleştirilen grevde erkek egemen sisteme karşı mücadele çağrısı yapıldı. Yaklaşık 200 noktada yapılan eylemlerde eşitlik talebi yükseldi, emperyalist savaşlara ve erkek şiddetine tepki gösterildi.
Paris'te çok sayıda kadın ilk olarak kürtaj hakkının anayasal güvence altına alınmasına ilişkin törende yan yana geldi. Törenin ardından kadınlar Place Gambetta'da toplanarak yürüyüşe geçti.
Yüz bine yakın kadın döviz ve pankartları, sloganları, marş ve ezgileri, danslarıyla alanlara aktı. Genel Emek Konfederasyonu (CGT) de eyleme kitlesel katılım gösterdi.
Yürüyüşte, Filistin ile dayanışma pankartları da açıldı, kadınlar sloganlarla Filistinli kadınlarla dayanışma mesajını yükseltti. Yürüyüşün son bulduğu Bastille Meydanında yer alan opera binası önünde son yılda katledilen kadınların isimlerinin yazıldığı dövizler taşındı ve anma gerçekleştirildi.
Göçmen kadın örgütlerinin renkli görüntüler oluşturduğu korteje SKB "Yaşasın 8 Mart kadın grevi" pankartı ile katıldı. Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F) "Jin, jiyan, azadî" pankartıyla yürüdü.
Bordeaux'da da kadınların öncülüğünde 2 bini aşkın kişi sokaklara dökülerek yürüyüş düzenledi. Eylemde Filistin bayrakları ve "Gazze'den Gironde'ye, belgeli ya da belgesiz, toplumu ayakta tutuyoruz" pankartı açıldı.
ALMANYA
Almanya'nın pek çok kentinde kadınlar 8 Mart'ta meydanlardaydı.
Stuttgart'ta kadınlar Schlossplatz Meydanında toplandı. Aralarında Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E), Verdi sendikası gibi çok sayıda kadın örgütü ve sendikadan kadınlar da eylemlere katıldı.
Kadın mitinginde söz alan temsilciler, kadınların taleplerini sıralayarak, eşit işe eşit ücret, kürtaja erişim vurgusu yaptı. Cinsiyetçiliğe, kapitalist sistem sömürüsüne, erkek şiddetine, savaşlara tepki gösteren kadınlar, Rojava Kadın Devrimi'nde kadınların DAİŞ'e karşı verdiği mücadele ve İran'da patlak veren "Jin, jiyan, azadi" isyanının dünyanın dört bir yanında tüm kadınlara ilham verdiğini vurguladı.
Konuşmaların ardından yürüyüşe geçen kadınlar, slogan ve şarkılarla meydan etrafındaki sokakları eylem alanına çevirdi.
Mannheim'da Göçmen Kadınlar Derneği, SKB, Almanya Kürt Kadın Birliği'ne (YJK-E) bağlı Ronahî Bêrîvan Kadın Meclisi, Yeni Kadın, Die Linke-Mannheim gibi kadın hareketleri, kurum ve meclislerinin çağrısıyla Hans-Böckler-Straße'de bir araya gelen kadınlar, kentin en işlek sokaklarından geçerek Markplatz'a ulaştı.
Burada gerçekleştirilen mitingde şu ifadeler kullanıldı: "Bugün uyanmış ve bilinçli kadın direnişi karşısında kapitalist modernitenin zar zor ayakta kalabildiği yılların dönüm noktasındayız. Rosalardan Saralara, Mirabel kardeşlerden Hevrîn Xeleflere kadar kadın direnişi dalga dalga yükselerek özgür yaşamın yolunu açıyor. Kadına yönelik katliam ve soykırım politikalarına karşı özgür kadınların mücadelesi en büyük umut ve gerçekliktir. Dünya çapında en çok kadınları etkileyen ataerkil politikalara karşı ortak mücadele yürütmek stratejik önem taşıyor. Bu kaostan çıkış yolunu en çok isteyen ve bunun için en çok mücadele edecek olan da kadınlardır."
Yürüyüş boyunca "Kadına yönelik şiddete hayır" ve "Jin jiyan azadî, Sara, Rojbîn, Ronahî" sloganları atıldı.
Dortmund'da Kürt genç kadınlar ve Rozerîn Kadın Meclisi, "Jin Jiyan Azadî ile kadın devrimine yürüyoruz" hamlesi kapsamında bir araya geldi. Eyleme sosyalist partiler, partilerin kadın gençlik grupları ile feminist gruplar da katıldı. Europabrunnen meydanında gerçekleştirilen buluşmada katılımcı tüm kuruluşlar adına açıklamalar yapıldı.
Hannover'da aralarında Ronahî Kadın Meclisi, Woman Defend Rojava, Gemeinsam Kämpfen, Êzidî Kadın Meclisleri Çatı Örgütü'nün (SMJ-E) de bulunduğu birçok kadın örgütünün çağrısı üzerine binlerce kadın bir araya geldi. Saat 15:00'de Hannover Opernplatz'da buluşan kadınlar bir saatlik mitingin ardından yürüyüşe geçti.
Ardından Hannover'de kadın kırımına karşı her eylemde kadınların bir araya geldiği Ni-Una-Menos-Platz'da bir miting gerçekleştirildi. Erkek devletlerin saldırılarına ve kadın kırımına karşı konuşmaların yapıldığı alanda "Jin Jiyan Azadî" sloganı yükseldi. Eylemde katledilen kadın öncülerin resimleri taşındı.
Yürüyüş Küchengarten'a kadar devam etti. Sık sık "Jin jiyan azadî", "Bijî YPJ" sloganlarının atıldığı eylem, verilen konser ile son buldu.
Ulm'de Demokratik Kadın Platformu Ulm tarafından çağrısı yapılan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mitingi, Ulm şehir merkezinde gerçekleştirildi. "8 Mart Uluslararası Kadınlar Günü" ve "Faşizme, çevre katliamına, savaşlara, kadına yönelik özel sömürü ve baskıya karşı hep birlikte!" yazılı pankartın açıldığı mitingde, kadın mücadelesinin önemine değinildi.
Bildirilerin de dağıtıldığı gösteri, kadınların çektiği halaylar ve "Jin Jiyan Azadî" sloganıyla son buldu.
Wuppertal ve Köln'de, Alman devletinin eğitim, sağlık sosyal haklar gibi alanlar yerine savaş ekonomisine bütçe ayırdığı belirtildi. Ve yaşanan ekonomik krizin bedelinin çalışanlara, emekçi halka kesildiği vurgulandı. Ayrıca yükselen faşizm ile sosyalist ve devrimcilere yönelik baskılara dikkat çekildi. Köln'de Kadınların Birleşik Devrim Hareketi bayraklarının taşındığı ve KBDH adının yazılı olduğu mumları yakıldı.
Frankfurt ve Kiel'de coşkulu bir havada geçen eylemlerde kadınlar, ortak mücadelenin önemine dikkat çekip, enternasyonalist dayanışmayı vurguladılar.
AVUSTURYA
Avusturya'nın başkenti Viyana'da 8 Mart gösteri ve mitinglerle sokaklarda kutlandı.
İnsan Hakları Meydanı'nda başlayan sömürgecilik karşıtı yürüyüşle Sudan, Kongo ve Filistin gibi ülkelerdeki kadın ve LGBTİ+'ların mücadelesine dikkat çekildi. Yürüyüş boyunca "Özgür Kongo" ve "İsrail'i boykot et" gibi sloganlar atıldı. Konuşmaların ardından yürüyüş kısa bir rotada devam etti. Mitingde Migrantifa Kürdistan'daki kadınların durumuna ilişkin bir konuşma yaptı.
Birkaç yıldır gerçekleşen "Sokakları geri al!", "Take Back 8M" yürüyüşü ise kitlesel bir katılımla yapıldı. Vivaro - Viva Romnja, Güney Amerikalı kadınlar ve diğer örgütler konuşmalar yaptı, şiirler okundu, dans edildi ve şarkılar söylendi.
Viyana şehir merkezinin sokaklarında müzik ve davullar eşliğinde coşkulu bir yürüyüş gerçekleşti. 10. Viyana Kolumbus Meydanı'nda başlayan yürüyüşe 10 binden fazla kişi katıldı.
Sosyalist gençlik örgütü Young Struggle'ın "Kadınlar faşizme ve sermayeye karşı enternasyonal mücadele veriyor" yazılı pankartla katıldığı her iki yürüyüşte "Filistin'e özgürlük", "Jin, Jiyan, Azadi", "Aşk için öldürülmez-kadın cinayetlerini durdurun" sloganları atıldı.
İSVİÇRE
Basel, Bern, Cenevre, Lozan kentlerindeki kutlamalara geniş kadın kitleleri katıldı.
Basel'de SKB'nin de bileşeni olduğu 8 Mart Komitesi'nin aldığı karar doğrultusunda De-Wette Park'ta toplanan kadınların önü polis tarafından kesildi. Bini aşkın kadın, polisin engellemesini boşa çıkararak farklı bir koldan yürüyüşe geçti. Sık sık "Jin Jiyan Azadi" sloganları atan kadınlar, şehir merkezine doğru yürüdü. Filistinli kadınların bayrak ve flamalarla yürüdüğü eylemde Filistin'le dayanışma çağrıları yapıldı.
Bern'de çok sayıda göçmen kadın kurumunun çağrısıyla Bahnhofplatz'ta bir araya geldiler. "Jin Jiyan, Azadî" sloganı atıldı. Çok sayıda siyasi parti ve sendika temsilcisinin katılarak destek verdiği yürüyüş boyunca konuşmalar yapıldı.
Cenevre'de Mont-Blanc Meydanında bir araya gelen kadın kolektifleri, güne ilişkin konuşmalar yaptı. Cenevre Federal Mahkemesi önüne gelen kadınlar, burada 2023 sonbaharında yaşanan bir tecavüz saldırısına ilişkin mahkemenin "11 dakika tecavüz için kısa bir süre" diyerek cezada indirime gitme kararını 11 dakika boyunca gürültü çıkararak protesto etti. Eylem Plainpalais Meydanında yapılan konuşmalarla sonlandırıldı.
Lozan'da Vaud Kantonu Kadın Kolektifi, Riponne Meydanı'nda bir araya gelerek bir yürüyüş gerçekleştirdi. Neuchâtel Kantonu Kadın Kolektifi ise baskı altında kadın ve genç kadınlarla dayanışma amacıyla Neuchâtel'deki Fontaine de la Justice'de yürüyüş yaptı.
BİRLEŞİK KRALLIK
Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü sebebiyle binlerce kadın kent merkezinde yürüyüş düzenledi.
Sosyalist Kadınlar Birliği'den kadınların da katıldığı eylemde enternasyonal kadın dayanışmasını büyütme çağrısı yapıldı.
Londra Kadın Dayanışması Platformu ise göçmen kadınların yoğun yaşadığı Kuzey Londra'da eylem düzenledi.
Açıklamada göçmen emekçi kadınların uğradığı şiddete, ekonomik eşitsizliğe ve ayrımcılığa karşı mücadele çağrısı yapan platform, dünyadaki kadın isyanını devrime dönüştüren Rojava Kadın Devrimini selamladı.
Eylemde sık sık "Yaşasın kadın dayanışması", "Jin jiyan azadi", "Faşizme karşı omuz omuza", "Yaşasın 8 Mart" sloganları atıldı.
BELÇİKA
Belçika'nın başkenti Brüksel'de onbinlerce kadın kadın daha yaşanılır bir dünya için işe gitmeyerek eylem yaptı. Onlarca kadın örgütü ve dernekten oluşan "Marche Mondiale"ın çağrısıyla merkez istasyonda bir araya geldi. 8 Mart yürüyüşünde "Rojava ve Filistin'e bombardımana son", "Eşit işe eşit ücret" pankartları taşındı.
Eylem öncesi ve sırasında kadınlara bildiri dağıtıldı.
Kadınlar savaş, soykırım ve eşit ücret talep eden sloganlarını sık sık haykırdı.
Eylem öncesi açılan stantlarda Sosyalist Kadınlar Birliği de (SKB) yerini aldı, siyasi kadın tutsaklarla ilgili resimlere yer verdi.
SENDİKALARDAN KADIN GREVİ ÇAĞRISI
Bu yıl geçen yıldan faklı olarak, sendikalar kadın grevi çağrısı yaptı. Kadın grevine çok sayıda kadın katilması nedeniyle Brüksel'de bulunan toplu taşıma kurumu (STIB) toplu ulaşımda aksamalar olduğunu duyurdu.
Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) Belçika, 1 Şubat'ta startını verdiği kampanya ile grev çağrısı yaptı.
FİLİSTİN'LE DAYANIŞMA ATÖLYESİ
SKB, eylem öncesi Marche Mondiale ile birlikte organize ettiği Filistin halkıyla dayanışma atölyesi gerçekleştirdi. Atölye çalışmasında Filistin ve Luxembourg Kadınlar Birliği adına Bissana ilk sözü alarak, Filistin halkıyla dayanışma çağrısı yaptı. Avrupa ülkelerindeki basının Filistin direnişi karşısındaki tutumunu eleştiren Bissana, "Gazze'de hayata dair bir tek bir şey kalmazken, Avrupa'da hala Hamas konuşulup kamuoyu yanlış yönlendiriliyor" dedi.
Barış İçin adlı örgüt adına İsrailli barış aktivisti Jawısh Voice söz alarak, "Maalesef İsrail Avrupa'dan öğrendiği sömürge politikasını Filistin'de uyguluyor. On binlerce Filistinli hayatını kaybetti” diyerek dayanışma çağrısı yaptı. Filistin'le dayanışma atölyesi soru-cevap bölümüyle son buldu.