4 Ekim 2024 Cuma

ATO: Kronik hastalar tedavi edilmediği için ölüyor

Ankara Tabip Odası, kronik sağlık sorunları bulunanların tedavileri aksadığı için yaşanan ölümlere dikkat çekti. Sağlık Bakanlığı'na çağrıda bulunarak, pandemi dışı hastaneler oluşturulmasını, kronik hastalığı bulunan hastalar için otomatik randevu oluşturulmasını, kanser tarama programlarının yeniden başlatılmasını, Ankara'da kapatılarak şehir hastanesine geçirilen hastanelerin açılmasını istedi.

Covid-19 pandemisi sürerken kronik hastaların tedavilerinin yapılamadığına dikkat çeken Ankara Tabip Odası (ATO), Sağlık Bakanlığı'na gerekli düzenlemelerin yapılması çağrısında bulundu.

Hastanelerdeki Covid-19 vakaları nedeniyle sağlık sisteminin çöktüğüne vurgu yapılan açıklamada, kronik hastalık pandemisinin göz ardı edildiği belirtildi.

9 aylık pandemi sürecinde tüm hastanelerin pandemi hastanesi ilan edildiğini hatırlatan ATO, kanser taramalarının askıya alındığına, kanser hastaları ve kronik hastalığı bulunanların kontrollerinin aksadığına dikkat çekti, "Acil servislere başvuran ağır hasta sayıları gözle görülür şekilde artmıştır" dedi.

Çeşitli sebeplerle kan sulandırıcı kullanan hastaların kontrolleri aksadığı için ciddi kanamalar ile diyabet ve hipertansiyon hastalarının ise ciddi komplikasyonlar ile acil servislere başvurduğunu belirten ATO, "Taramalar ile erken evrede yakalanabilecek kanser hastaları ancak ileri evrelerde tanı almaktadır. Daha vahim olan ise hastalar sağlık kuruluşlarına başvurmadan evlerinde hayatlarını kaybetmektedirler" diyerek çöken sağlık sisteminin ölümlere neden olduğuna dikkat çekti.

Kronik hastalık pandemisinin görmezden gelinemeyeceğine vurgu yapan Ankara Tabip Odası, "Sağlık Bakanlığı'nı bir an evvel göreve çağırıyoruz" dedi. ATO, Sağlık Bakanlığı'nın alması gereken tedbirleri sıraladı:

■ Bir an evvel pandemi dışı hastaneler oluşturulmalıdır. Bu hastanelerde tüm personel düzenli olarak COVID-19 açısından taranmalı, personelin hastaneye ulaşımı dahil izolasyon koşulları sağlanmalıdır.

■ Hasta randevuları iki muayene arasında kapalı alanların havalandırılması ve dezenfeksiyonu için gerekli zaman göz önüne alınarak uygun aralıkta verilmelidir.

■ Kronik hastalığı bulunan hastalar için sağlık sistemi tarafından otomatik randevu oluşturulmalıdır.

■ Tüm kanser tarama programları yeniden başlatılmalıdır.

■ Ataması yapılmayan sağlık çalışanları bir an evvel atanmalıdır. Anayasaya aykırı şekilde KHK ve güvenlik soruşturmaları ile eğitim ve çalışma hakkı gasp edilen sağlık çalışanları derhal atanmalıdır.

■ Ankara'da kapatılarak şehir hastanesine geçirilen hastaneler tekrar açılmalıdır.