2 Ekim 2024 Çarşamba

ATK Aysel Tuğluk 'hapishanede kalabilir' raporu verdi

Demans teşhisi koyan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin "hapishanede kalamaz" raporuna rağmen Adli Tıp Kurumu ikinci kez Aysel Tuğluk'a "hapishanede kalabilir" raporu verdi.

Adli Tıp Kurumu (ATK), siyasal kararlarına bir yenisini ekledi, demans hastası Aysel Tuğluk'a "hapishanede kalabilir" raporu verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk hakkında ikinci kez "hapishanede kalabilir" raporu veren ATK, raporu Tuğluk'un yargılandığı Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sundu.

Raporda Tuğluk'un 1-4 Şubat arasında gözlem altında tutulduğu bilgisine yer verildi. ATK Gözlem İhtisas Dairesi tarafından yazılan 25 sayfalık raporda Tuğluk hakkında Kocaeli Devlet Hastanesi'nin ve ATK'nin önceki değerlendirmelerine de yer verildi.

Raporun sonunda yapılan günlük viziteler ile hemşire ve personelin günlük değerlendirme formundan alınan bilgilere göre; şahsın düzenli uyuduğu ve beslendiği, çevresiyle uyumlu olduğu, davranış bozukluğu göstermediği öne sürüldü.

Raporda Tuğluk'un, muhalif olduğu için içeride tutulduğunu, silahlı herhangi bir şey yapmadığını, silahlı hareketlerin karşısında durduğunu, 5 yıldır cezaevinde tutulduğunu, yaklaşık 2 yıldır unutkanlığı olduğunu fark ettiği, "bu gün ayın kaçı diye sorup cevabını hemen sonra unuttuğu, eski olayları hatırladığı" şeklindeki beyanlarına da yer verildi.

Raporun sonuç kısmında Tuğluk'un Kobanê davasında yargılanmasında yer alan suçlamalar sıralanarak, hafif bilişsel bozukluk tespit edildiği belirtildi, "Ceza sorumluluğunun tam olduğu kanaat ve mütalaa olunur" denildi.

KADINLARDAN SOSYAL MEDYA EYLEMİ
Kadınlar, ATK'nin raporuna tepki göstermek için sosyal medya eylemi başlattı. "Aysel Tuğluk için 1000 Kadın" çalışma grubundaki kadınlar tarafından başlatılan eylem kapsamında #AdliTıpSuçİşliyor hastagiyle paylaşımlar yapılıyor.

NE OLMUŞTU?
Aysel Tuğluk, 5 yılı aşkın süredir Kocaeli'de bulunan Kandıra 1 Nolu F Tipi Hapishanesi'nde tutuluyor. 13 Eylül 2017'de annesinin cenazesine yapılan ırkçı saldırı sonrasında sağlık sorunları yaşamaya başlayan Tuğluk'a demans teşhisi kondu. Hapishanede yaşamını sürdürmekte zorlanan Tuğluk için Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi "hapishanede kalamaz" raporu verse de bu rapora karşı İstanbul ATK, "hapishanede kalabilir" raporu vererek Tuğluk'un tahliyesini engelledi. Durumu giderek ağırlaşan Tuğluk için kampanyalar başlatan kadınlar, Tuğluk'un özgür bırakılmasını talep etti.

Son olarak Tuğluk, Kobanê davası kapsamında Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yeniden ATK'ye sevk edildi. 3 hafta süreyle ATK'de gözlem altında tutulması kararı alınmasına rağmen Tuğluk sadece 3 gün gözlem altında tutularak, alelacele "hapishanede kalabilir" raporu hazırlanarak serbest bırakılması engellendi.