25 Kasım 2024 Pazartesi

Atay ve Baş HDP'den ayrılarak TİP'e geçti

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli ile birlikte basın toplantısı düzenleyen milletvekilleri Erkan Baş ve Barış Atay, HDP milletvekilliğinden ayrıldıklarını ve TİP'e geçtiklerini duyurdu. Açıklamada, yapılan ittifakın seçim ittifakı olmadığı dolayısıyla yol arkadaşlığının devam edeceği belirtildi.
HDP milletvekilleri Barış Atay ve Erkan Baş, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli ile Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İrtibat Bürosu'nda ortak basın toplantısı düzenleyerek HDP milletvekilliğinden ayrıldıklarını ve TİP'e geçtiklerini duyurdu.
 
İstanbul Milletvekili Erkan Baş, siyasette sesi kısılmak istenenlerin, kadınları gençleri merkeze almaya çalıştıklarını ifade ederek "AKP, 24 Haziran'da HDP'yi baraj altında bırakmak istedi. Ama bunu başaramadı. İktidarın sürekli olarak gayri meşru çabası devam ediyor. Biz bugün bunu ayrılık olarak değerlendirmiyoruz. Daha da güçlendirme, iktidar karşısında emekçi hareketini büyütmektir. HDP'nin yanında olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
 
BULDAN: YOL ARKADAŞLIĞIMIZ DEVAM EDECEK
 
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Birlikte yola çıktığımız ve bu yolda birlikte mücadele ettiğimiz bazı arkadaşlarımızla yoldaşlığımızı ve yol arkadaşlığımızı farklı bir aşamaya çeviriyoruz. Bizim için temel prensip ve ilke, halkın özgürlük, demokrasi ve emek mücadelesini yükseltmek ve bu mücadelede birlikte hareket etmektir" dedi.
 
Mücadele tarihi açısından Türkiye'nin yüz akı olan Türkiye sosyalist ve sol hareketinin şimdiye kadar birliktelikten ziyade ayrılıklarla anılır hale geldiğinin altını çizen Buldan, HDP'nin bunun kader olmadığını kanıtladığını söyledi.
 
İttifak sürecinin HDP'nin yetkili organları ve TİP'li arkadaşların karşılıklı birbirini bilgilendirme temelinde ilkelere uygun yürütüldüğünü vurgulayan Buldan, "Gelinen aşamada Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) resmi düzeyde de kuruluşunun tamamlanmış olması, bu birlikteliğin yeni bir aşamaya geçirilme fırsatını bize sunuyor. TİP deneyimi parlamenter sistem mücadele açısından tarihi bir deneyim ve örnektir. Behice Boranların, Mehmet Ali Aybarlerın, Sadun Erenlerin, Tarık Ziya Ekincilerin, 1965 yılında mecliste yükselttiği mücadele deneyimini HDP olarak kuruluşumuzdan bu yana değerli bulduk ve o geleneğe sahip çıktık" dedi.
 
"Ama şimdi artık TİP'in yeniden meclise geri dönme zamanı gelmiştir. HDP milletvekilleri olarak seçilen ve parlamentoya giren iki arkadaşımız kendi partilerine geri dönerek TİP'i mecliste temsil edeceklerdir. TİP'in mecliste olmasını önemsiyoruz ve destekliyoruz" diyen Buldan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Kesinlikle bu bir ayrışma değil, kurumsal düzeyde daha sağlam bir buluşmanın, herkesin kendi rengi ile tam da HDP projesine uygun biçimde bir arada durma kararıdır. Gerçek bir güç birliği, dayanışma ve yeni koşullara göre daha güçlü yol arkadaşlığı geliştirme kararlılığıdır."
 
TİP RESMEN KURULDU
 
Daha sonra TİP adına hazırlanan açıklamayı Barış Atay okudu.
 
Atay, 7 ay önce, farklı geleneklerden sosyalistlerin ve devrimcilerin, işçilerin, gençlerin ve aydınların imzacı olduğu bir açıklamayla, Türkiye İşçi Partisi'nin kuruluşu için bir çağrı yapıldığını hatırlatarak iktidarın, emekçilerin haklarının budanması, giderek yok edilmesi için yoğun devlet şiddeti dahil her yolu kullandığını belirtti.
 
Özelleştirme, işten çıkarma ve sendikal örgütlenme hakkının gasp edilmesi ile işçi ve emekçilere yönelik saldırıların arttığını vurgulayan Atay, "Saray Rejimi'nin yıkılmasının tek yolunun ülkemizin emekçilerinin örgütlü ve birleşik mücadelesi olduğu düşüncesiyle, 'Türkiye işçi sınıfının söyleyecek sözü, görecek hesabı var' diyerek ilk adımımızı attık" dedi.
 
TİP'in kurulma sürecine değinen Atay, hukuki engellerin aşıldığını, kurucu meclislerden seçilmiş delegelerle Kuruluş Konferansı gerçekleştirildiğini ve ilk kongresi için adımların atıldığını ekleyerek TİP'in resmen kurulduğunu ifade etti.
 
İTTİFAK MÜCADELE ORTAKLIĞI TEMELİNDE
 
"Türkiye için son derece yaşamsal bir uğraktan geçerken gündeme gelen 24 Haziran seçimlerinde, Türkiye işçi sınıfının çıkarlarını savunacak ve taleplerini dile getirecek bir tutum almamamız düşünülemezdi" diyen Atay, TİP'in hedeflediği Sosyalist Türkiye'nin kurucu bileşenlerinden biri olarak Kürt emekçilerini gördüğünü ve HDP ile yaptıkları ittifakın da bu temele dayandığını söyledi.
 
"Bu ittifakın, bir seçim döneminde gerçekleşmiş olmasının ötesinde, Türk ve Kürt ilericiliğinin ortak mücadelesi için de bir kılavuz işlevi göreceği ve kader ortaklığıyla birbirine bağlı halklar açısından kalıcı olacağı şimdiden görülmektedir" diyen Atay, parti kuruluşunun ardından her iki parti tarafından uygun bulunacak bir anda resmi olarak da TİP üyesi olmasını da kapsayan bir karar alındığını dile getirdi. 
 
"TİP, 24 Haziran özelinde gerçekleştirdiğimiz ittifakın, bundan sonraki ortak mücadele arayışımıza da ışık tutan çok değerli bir deneyim yarattığını düşünmektedir. Dolayısıyla, bundan sonra da Türk ve Kürt ilericiliğinin ortak mücadelesini, dayanışmasını ve kader ortaklığını güçlendirmek, TİP açısından ihmal edilmeyecek bir görevdir" diyen Atay, bugün itibariyle, İstanbul ve Hatay Milletvekilleri olarak HDP grubunda sürdürdüğümüz mücadeleyi, kuruluş çalışmalarını sonlandıran Türkiye İşçi Partisi üyeleri olarak sürdüreceklerini belirtti.
 
TEMELLİ: FAŞİZME KARŞI YAN YANA OLACAĞIZ
 
Atay'dan sonra söz alan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, yeni bir yola girdiklerini ve heyecanlı olduklarını belirtti. Temelli, "HDK ile yol açıktık. Onlarca yapı ve siyasi bileşenle bir araya gelmiştik. Mücadeleyi büyütme, siyaset toplumsallaştırma en önemli ilkemizdi. HDP'de o kongre siyasetinin içinden çıktı. Bu amacı kendine en önemli ilke edindi. Yan yana gelmek büyük bir önem taşıyordu. Geride bıraktığı 6 yıl boyunca büyük çaba sarf etti, sarf etmeye de devam ediyor" diye belirtti.
 
İttifaklar anlamında da büyük gelişme kat ettiklerine dikkat çeken Temelli, "Tarık Ziya Ekincilerden aldığımız bir mirasın da taşıyışıyız; birçok sol sosyalist yapıların taşıyıcısı olduğumuz gibi. Bu miraslar bizim için çok önemli. Türkiye sosyalistlerinin yan yana mücadelesi bu mirasta saklı. Bugün TİP'in yeniden Meclis'e dönmesi bu yolculuğa önemli bir katkı sağlayacaktır. En önemli köprülerden birini var edecektir. Siyaseti toplumsallaştıracaktır. Ortak mücadele etmek faşizme karşı atacağımız büyük bir adımdır. Bu otoriter rejim bitene kadar, bu ülkeye barış ve demokrasi gelene kadar faşizme karşı dayanışmamız devam edecek. Meclis'te de birlikte yan yan olacağız. Meclis'te artık TİP var. Hoş geldiler. Başımızın üstüne geldiler" dedi.