3 Ekim 2024 Perşembe

Aşılamada yoksullar en alt kademede

Açıkladığı verilerle halktan gerçekleri saklayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu kez koronavirüs aşısına dair belirsiz açıklama yaptı. Net tarihler veremeyen Koca, aşının kademeli yapılacağını duyurdu.

Günlük koronavirüs tablosu açıklamalarıyla salgının geldiği boyutu gizlemeye çalışan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşılama takvimini açıkladı. Salgının yayılmasını engellemeye değil, Saray'ın iktidarını korumaya odaklanan Bakan Koca, getirecekleri aşılara güvenilmesini istedi.

Bakan Koca'nın açıkladığı takvime göre, aşının ilk kısmı 11 Aralık'tan sonraki bir tarihte gelecek. Aşılar geldikten sonra uluslararası akredite Halk Sağlığı ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) laboratuvarları tarafından inceleme yapılacak. Bu incelemelerde aşı, güvenlik testinden geçebilirse, sonuçlanmakta olan Faz 3 çalışmalarının erken sonuçlarının açıklanmasını takiben veriler, TİTCK tarafından değerlendirilecek ve Türkiye standartlarına uygun bulunduğu takdirde erken kullanım izni verilecek. Aşıların uygulanmasına bu aşamadan sonra geçileceğini duyuran Bakan Koca, aşılama işleminin ne zaman başlayacağına dair ise net bir tarih veremedi.

KADEME KADEME AŞI
Bakanın açıklamasına göre aşılama 4 kademe halinde yapılacak. Aylara varacak aşılama çalışmasının, ilk aşamasında sağlık çalışanları, 65 yaş üstü ile yaşlı, engelli, koruma evlerinde kalanlar gibi toplu ve kalabalık yerlerde yaşayan yetişkinlere aşı yapılacak.

Bakan Koca'nın açıkladığı aşılama takvimi şu şekilde: "İkinci aşamada toplumun işleyişi için gerekli sektörlerde ve yüksek riskli ortamlarda bulunan ve kritik işlerde çalışan kişiler ile 50 yaş ve üzeri en az bir kronik hastalığı bulunan kişiler aşılanacak. Üçüncü aşama, 50 yaş altı en az bir kronik hastalığı bulunan vatandaşları, genç yetişkinleri, ilk iki grupta yer almayan sektör ve mesleklerde çalışanları kapsamaktadır. Dördüncü ve son aşamada ise ilk üç grubun dışında kalan tüm bireyler aşılanacaktır."

İşçi ve emekçilerin büyük oranda son aşamada yararlanacağı aşıların güvenilirliği de tartışma konusu. Bakan Koca ve Saray iktidarının bugüne kadara yaptığı açıklamalarda, halkın sağlığını hiçe sayan, sermayenin ve devletin çıkarlarını gözeten yaklaşımları nedeniyle ciddi bir güven sorunu yaşanıyor. Aşıların ne kadar 'güvenilir' olduğu yönünde kaygı duyanları Bakan Koca, "bilimsel gerçeklikten uzak" ve "kazanmayı umduğumuz mücadelede gücümüzün kırılması"na vesile olanlar diye tanımladı.

Halkın sağlığını değil sermayenin çıkarlarını gözeten kararlara imza atan Sağlık Bakanlığı, riskli grup tanımlamasını bir süre önce yeniden düzenlemişti. Daha önce riskli grup içinde yer alanlar yeni düzenleme kapsamında riskli gruptan çıkarılmıştı. Yeni düzenleme ile birlikte riskli grup sayısında yarı yarıya düşüş yaşanmıştı.