6 Ekim 2024 Pazar

Aşılama turizme endekslendi

4 ayı aşkın bir sürede nüfusun sadece yüzde 12-13'ünün aşılandığı Türkiye'de, riskli grupları aşılamayan AKP-MHP iktidarı, aşılamayı turizme endeksledi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun açıklamasını değerlendiren TTB Merkez Konseyi Başkanı Fincancı, iktidarın aşılamayı salgınla mücadeleye değil ekonomiye endekslediğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile yaptığı ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, "Turistin görebileceği herkesi Mayıs sonuna kadar aşılayacağız" dedi.

15 yataklı otellere bile sertifikasyon verdiklerini, PCR testi uygulamasını genişlettiklerini iddia eden Çavuşoğlu, vaka sayılarının her geçen gün düştüğünü savundu.

'AŞILAMA EKONOMİYE ENDEKSLENDİ'
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun açıklamalarını değerlendiren Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, şu ana kadar nüfusun yüzde 12-13'ünün iki doz aşı aldığını söyledi. ETHA'ya konuşan Fincancı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın günde 1 milyon kişiyi aşılayacağız açıklamalarını hatırlattı, "Günde 200 bin kişi aşılanabildi" dedi.

'YÜKSEK RİSKLİ GRUPLAR GÖZARDI EDİLİYOR'
Çavuşoğlu'nun açıklamalarının iktidarın aşılamayı salgınla mücadeleye değil, ekonomiye endekslediğinin itirafı olduğuna dikkat çeken Fincancı, "Yüksek riskli grupları gözardı ederek aşılamayı turizme endeksleyecekler. Tabii ki ihtiyaçsa turizm sektöründekiler de aşılanmalı. Ama öncelik insanlarla temasın yoğun olduğu, kalabalık kapalı alanlarda, fabrikalarda çalışan işçilere öncelik verilmeli. Yine öğretmenlere öncelik verilmesi gerekiyor. Eğitimin güvence altına alınması için bu gerekli" diye konuştu.

'İNSANLAR GÖZDEN ÇIKARILIYOR'
Aşılama çalışmasının gelir getirici faaliyetlere endekslenmesini eleştiren Fincancı, "Bu da insanları gözden çıkarma yaklaşımının parçası. İktidarın kongrelerinde gördük, kapalı alanlarda insanları bir araya getirdiler. Hastalık yayıldı, özellikle kongre yapılan şehirlerde yükseliş yaşandı. Yandaşı olan insanları bile öncelemeyen bir yaklaşım söz konusu" dedi.

Fincancı, salgınla mücadelenin bu şekilde yapılamayacağına dikkat çekerek, günlük aşılama sayısının arttırılması, yüksek riskli gruplar diye tanımladıkları fabrikalarda çalışan işçiler ve eğitim emekçilerine öncelik verilmesi gerektiğini bir kez daha hatırlattı.