3 Ekim 2024 Perşembe

'Asgari ücret insan onuruna yaraşır olmalı'

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun, bir yıllık asgari ücreti belirlemek için bugün başlayacak görüşmeleri öncesi HDP Muğla İl örgütü  basın toplantısı düzenledi.

Halkların Demokratik Partisi, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun bugün gerçekleşecek toplantısı öncesi Muğla'nın Bodrum İlçesinde açıklama yaptı.

Bodrum ilçe binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan HDP Muğla İl Eşbaşkanı Nihat Gençosman, "İnsanca yaşayacak bir ücret almak en temel insan hakkıdır. Asgari ücret, işçinin ailesi ile birlikte tüm zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde, insan onuruna yaraşır bir düzeyde tespit edilmelidir" dedi.

'ASGARİ ÜCRET NET 4 BİN TL OLSUN'
Gençosman, 2021 yılı için asgari ücretin, dört kişilik bir ailenin tüm ihtiyaçları gözetilerek, vergiden muaf tutularak, net 4 bin TL olması gerektiğini belirtti.

9 milyona yakın işçinin asgari ücret ve biraz üzerinde ücret aldığını, kayıt dışı çalışanlarla birlikte bu sayının daha fazla olduğunu dile getiren Gençosman, "Milyonlarca insan mutfak masraflarını bile karşılayamaz durumdadır. Buna bir de salgın eklenmiştir. İyi beslenme ve hijyen koşullarda yaşama, maske kullanımının getirdiği maliyetle birlikte zaten açlık sınırının altında yaşamaya mahkum edilen milyonlarca insan hiçbir önlem alınmadan salgına teslim edilmiştir" dedi.

Asgari Ücret Yönetmeliği ve asgari ücrete ilişkin 131 sayılı ILO sözleşmesini hatırlatan Gençosman, asgari ücret belirlenirken 'işçinin ve ailesinin gereksinimlerinin karşılanması' ilkesinden hareket edilmesi gerektiğini kaydetti.

Nihat Gençosman, asgari ücreti belirleyen 15 kişilik komisyonda işçi kesimini temsilen sadece 5 kişinin yer aldığına dikkat çekti, "İşçilerin sözde ve etkisiz temsiline olanak sağlayan bir komisyondan, işçilerin lehine sonuç çıkmaz. Ya komisyonun bileşimi değiştirilmeli ya da Asgari Ücret Tespit Komisyonu lağvedilerek, asgari ücretin belirlenmesi grev hakkını da kapsayacak biçimde toplu pazarlık süreci olarak ele alınmalıdır" diye konuştu.

Asgari ücretle yaşamanın mümkün olmadığını belirten Gençosman, asgari ücretle geçinen insanların temel kamusal ihtiyaçlarının ücretsiz olmasını istedi.

HDP Muğla İl Eşbaşkanı Gençosman, son olarak şunları kaydetti: "Sendikaları, işçileri, emekçileri, yoksulları, kadınları, gençleri asgari ücretin belirlenmesinde ortak ve kendi bağımsız eylem ve etkinlikleriyle taraf olmaya çağırıyoruz."