2 Ekim 2024 Çarşamba

Antep'te binlerce kişi HDP kongresinde buluştu

HDP Antep İl Örgütü'nün 4'üncü Olağan Kongresi'nde bir araya gelen binlerce kişi, HDP'ye yönelik saldırılara yanıt verdi. Kongrede konuşan HDP Eş Genel Başkanı Buldan, Kürt halkının, kadınların, işçilerin direndiğini söyledi, ortak mücadelenin önemine vurgu yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antep İl Örgütü'nün "Şimdi HDP zamanı" şiarıyla düzenlediği 4'üncü Olağan Kongresine binlerce kişi katıldı. Coşkunun eksilmediği kongrede Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk ve HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan konuşma yaptı. Kongreye, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve çok sayıda kadın da katıldı.

ÖZTÜRK: RUSYA İLE NATO ARASINDA GÜÇ SAVAŞI
Saygı duruşuyla başlayan kongrede söz alan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Ukrayna-Rusya arasındaki savaşa değindi. Öztürk, Ukrayna'da çıkan savaşın üçüncü dünya savaşı olduğunu belirterek, "Bu savaş ben daha güçlü olayım savaşıdır. Rusya ve NATO arasında güç savaşıdır" dedi. AKP-MHP'nin savaş politikalarına değinen Öztürk, ikiyüzlü tutumu teşhir etti. Ukrayna ile Rusya arasında barış istediklerini dile getiren AKP-MHP iktidarına Rojava'ya yönelik saldırganlığını hatırlatan Öztürk, "Efrîn, Girê Spî'yi kuşat, sonra da bunları söyle. Semra Güzel'in vekilliğini düşürün, sonra da barış diyeceksiniz. Kimse bunlara inanmaz. Bu şekilde bu zihniyet ile devam ederseniz söylem ve pratiğinize halk gereken cevabı verecektir" dedi. 

'ÇÖZÜM İMRALI'DA'
AKP'nin 7 yıldır sürdürdüğü savaşın "Kürtleri bitirme" amacı taşıdığını dile getiren Öztürk, "Bugün Antep'te de göründüğü gibi Kürtler bitmez. Kürtler kendi topraklarında özgür bir yaşam istiyor. Özgürlük, demokrasi, barışın yolu İmralı'dır. Sayın Abdullah Öcalan ile görüşmektir. NATO size çözüm olmaz. Halkların geleceğini satmayın. Tecrit muhakkak kaldırılmalıdır. Newroz'da halkların talebi yine Öcalan üzerindeki özgürlük olacak. Başka yolu, yordamı yok. Artık halkları kandırmayın. Kürt düşmanlığı ile NATO, ABD ile Mahmur'u, Şengal'i bombalıyorsunuz. Başur Kürdistan'ını işgal ediyorsunuz. Efrîn'i işgal ediyorsunuz. Gün gelecek sizin Efrîn çeteleriniz çıkacak. Bu topraklara barış gelecek" dedi.

BULDAN: NEREDE MÜCADELE VARSA HDP ORADA
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan konuşmasına 1992 yılında Hizbullah tarafından katledilen HEP İl başkanı Abdulsamet Sakık ve 6 yıl önce IŞİD katliamında yaşamını yitiren 57 kişiyi anarak başladı.

HDP kongrelerine halkın yoğun katılımına işaret eden Buldan, "HDP sahadadır, demokratik mücadelenin tam da merkezindedir, parlamentodadır, cezaevlerindedir, sokaklardadır, meydanlardadır; yani kısacası yaşamın her alanında HDP vardır ve var olmaya da devam edecektir. Nerede bir mücadele varsa, nerede bir umut varsa, nerede bir cesaret varsa, nerede bir kararlılık varsa işte çalışmalarıyla, ilkeleriyle, ittifaklarıyla oradadır, orada olmaya devam edecektir" dedi.

'HDP'Yİ ANTEP'TEN SİLEMEZSİNİZ'
Kobanê davasına ve HDP hakkındaki kapatma davasına değinen Buldan, baskı, kumpasa rağmen HDP'yi durduramadıklarını, halkın iradesini kıramadıklarını vurguladı. Antep'te HDP'ye yönelik tutuklama saldırılarını hatırlatan Buldan, bu saldırılarla HDP'nin Antep'ten silinmek istendiğini fakat başaramadıklarını söyledi.

'TÜM DÜNYADA BARIŞ İSTİYORUZ'
Ukrayna'da süren savaşa ilişkin de değerlendirmelerde bulunan HDP Eş Genel Başkanı Buldan, savaşın halkların tercihi olmadığına işaret ederek Ukrayna'da, Suriye'de, Türkiye'de, Ortadoğu'da ve tüm dünyada barış istediklerini kaydetti.

BULDAN ANTEP'TE DİRENEN İŞÇİLERİ SELAMLADI
Zamlara, yoksulluğa, artan enflasyona dikkat çeken Buldan, halka reva görülen bu yaşamı kabul etmediklerini söyledi. Antep'te direnişte olan işçileri selamlayan Buldan, "Sizin direnişiniz bizim direnişimizdir. Ortak mücadele ile ortak geleceğe hep birlikte yürüyeceğiz, bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın" diye konuştu.

'ERKEK YARGI KARARLARINI TANIMIYORUZ'
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutlayan Buldan, Antep'te Duygu Delen'i katleden erkeğin serbest bırakılmasına tepki gösterdi. Erkek yargının verdiği bu kararı tanımadıklarını söyleyen Buldan, "Kadınların yaşamın her alanında özgürce yaşayacağı ortamları sağlayacaklarını ve örgütlü bir mücadeleyi ortaya koyacaklarını ifade etmek istiyorum. Bizim sloganımız jin jiyan azadî'dir. Ben bir kez daha hem 8 Mart'ınızı hem 21 Mart'ta dünyanın her yerinde milyonların sokaklarda ve meydanlarda olacağı Newroz Bayramının bu ülke açısından da Ortadoğu ve dünya açısından da barışa, huzura ve adalete vesile olmasını temenni ediyorum. Bu Newroz barış Newroz'u olacak, bunun müjdesini veriyorum. 8 Mart'ınızı kutluyorum" dedi.

Konuşmaların ardından tek liste ile gidilen seçimde HDP Antep İl Eşbaşkanlığına Ayten Kaya ve Avni Bilici seçildi.