2 Ekim 2024 Çarşamba

Antep Newroz'unda üçüncü cephede birleşme çağrısı

Antep'te alana sığmayan on binlerin katıldığı Newroz kutlamasında konuşan HDP'li Mahmut Toğrul, üçüncü cephede birleşme çağrısı yaptı, "Mesele iktidarın değişmesi değil sistemin değişmesidir" dedi.

Antep'te "Dem dema serkeftineye yê - Şimdi kazanma zamanı" şiarıyla kutlanan Newroz büyük bir coşkuyla başladı. Rengarenk HDP flamalarıyla süslenen Newroz alanına 7'den 70'e kadın ve çocuklar ulusal kıyafetleriyle katıldı. Alana "68 ruhuyla gençlik her yerde" pankartı asıldı, sık sık "Siyasi tutsaklar onurumuzdur", "Biji Serok Apo" sloganları atıldı. Eyleme ESP üyeleri bayraklarıyla katıldı.

HDP Antep İl Eşbaşkanı Avni Binici, hapishanelerdeki siyasi tutsakları selamlayarak, "Bizlere bitti diyenler bitiyor. Bu halk asla bitmez. Bugün Newroz alanından cevap veriyoruz. Mazlum Doğan'ın 'Yaşamak direnmektir' deyimiyle direniyoruz. Şimdi kazanma zamanı" dedi.

DENİZ POYRAZ VE KEMAL KURKUT FOTOĞRAFLARI ALANA ALINMADI
Eski tur otobüs alanında bir araya gelen halk, ulusal kıyafetleri, HDP bayraklarıyla alanı renklendirdi. Newroz alanına, HDP İzmir İl binasında faşist saldırıda katledilen Deniz Poyraz ve Diyarbakır Newroz'unda polisler tarafından katledilen Kemal Kurkut'un fotoğraflarının basılı olduğu pankartlar alınmadı.

KADINLAR ÖLMEK İSTEMİYOR
HDP İl Eşbaşkanı Ayten Kaya ise "Artık bıktık yeter. Biz kadınlardan elinizi çekin. Bir kocanın, bir babanın kurşunlarıyla ölmek istemiyoruz" dedi. Kaya konuşmasını "Jin jiyan azadi" sloganıyla tamamladı.

3 Kasım 1992'de katledilen Demokrasi Partisi (DEP) Antep İl Başkanı Abdulsamet Sakık'ın kızı Pınar Sakık, "Bir zamanlar acısıyla gittiğim Antep'te olmak güzel. Sizleri babamın ve yoldaşlarımın anısıyla selamlıyorum. Direnişinizi ve Newroz'unuzu kutluyorum" dedi. Eşbaşkanların konuşmasının ardından HDP İl Gençlik Meclisi tarafından oluşturulan Dengê Gel erbane grubu sahne aldı. Grubun seslendirdiği şarkılarla on binler halaya durdu.

ULUSAL BİRLİK MESAJI
Çekilen halayların ardından konuşan HDP Kadın Meclisi üyesi Gülcihan Şimşek, "Zaman kadın zamanıdır. Direnişimiz ve Newroz'umuz kutlu olsun. Siz de biliyorsunuz 8 Mart'ta kadınlar alanlarda mesajını verdi. Bugün de buradan veriyoruz. Alanlarda, zindanlarda direniyoruz. AKP-MHP 'Kürt yok, kadın yok' diyor. Biz de diyoruz ki bu söylemlerinize en güzel cevap Newroz alanlarıdır. Kürt halkının birlikteliği bizler için çok önemlidir" dedi.

'ÖZGÜRLÜK BİZİMDİR'
Saldırılara karşı kadınların ve gençlerin direndiğini belirten Şimşek, Deniz Poyraz'ı andı. Şimşek, Aysel Tuğluk ve hasta tutsakların tahliyesini talep etti, adalet nöbetindeki hasta tutsaklarının anneleri ve Emine Şenyaşar'ın eylemlerine destek çağrısında bulundu. Diyarbakır'daki kadınların gözaltına alınarak tutuklandığını hatırlatan Şimşek, "Ne yaparsanız yapın kadınlar direnecektir" diye konuştu. Antep'in emek kenti olduğunu belirten Şimşek, "Özgürlük, mücadele ve barış bizimdir. Newroz'unuz kutlu olsun" dedi.

'BU DÜZEN BÖYLE GİTMEYECEK'
Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP) MYK üyesi Feyaz Çakmak da Kawa'nın yaktığı Newroz ateşinin Kürdistan'ın dört bir yanında harlandığını belirterek, "AKP-MHP iktidarı şiddetle ülkeyi yönetmeye çalışıyor. Ama hiçbir güç bunu başaramamıştır. Gençlerin mücadelesi buna izin vermeyecektir. Bu düzen böyle gitmeyecektir. Sarayın en büyük korkusu bugün HDP'dir. HDP bir tabela partisi değildir. Bu topraklarda isyanın partisidir, gençlerin, kadınların partisidir. HDP için mecali kalmamış diyenler bu meydanlara baksınlar. Antep meydanına baksınlar. Antep iradesine sahip çıkmıştır. Bugün AKP-MHP'nin sonu geliyor" diye vurguladı.

TOĞRU KOBANÊ'DE DİRENENLERİ SELAMLADI
Sanatçı Şerzat'ın seslendirdiği parçalarla devam eden Newroz'da HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul konuştu. Alanı dolduran onbinlere seslenen Toğrul, mecal görmek isteyenlerin Antep Newroz'una bakmasını istedi. Toğrul,"Katliamlardan geçirdiler, yetmedi. Geri adım atacağımızı sandılar ama işte siz onun cevabını veriyorsunuz. Bizlere bugünleri yaratan Abdulsamet Sakık'ın anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. Partimize Kobanê kumpas davasını açanlar bir kez daha düşünsün. Kobanê düşmedi, Antep geliyor. Arin Mirkanlar bedenini topa karşı siper etti. Ama onlar anlamadı. Kobanê'yi düşürmeyenlere bir kez daha buradan selam yolluyoruz" dedi.

'NEWROZ YENİDEN DİRİLMEKTİR'
Antep halkının zalimlere gerekli cevabı verdiğini vurgulayan Toğrul, "Bu saldırılar bizleri geriletemez. HDP'yi kapatacaklarmış. Onlar sizin iradenizi tanımıyorlar, onlar bizim irademizin ne kadar sağlam olduğunu bir kez daha anlasınlar. Newroz, yeniden dirilmektir. Newroz, 3 kirbit çöpünden yaşamı yeniden kurmaktır. Mazlumların, Zekiyelerin, Rahşanların ruh verdiği Newroz Antep'tedir. Şunu bilsinler ki zalimlerin, Firavunların, Dehakların olduğu yerde Kawalar, Mazlumlar ve Musalarda var. Bugün ki zalimlerin olduğu yerde Selahattinler, Figenler, Ayseller, İdrisler, Sebahatler, Gültanlar var. Onlara sımsıcak selamlarımızı yolluyoruz" diye konuştu

'TECRİDİ KIRACAĞIZ'
Toğrul konuşmasına şöyle devam etti: "Tecrit politikalarıyla ülkeyi tecrit alanına çevirenler bilsinler ki biz bu tecridi kıracağız. Cezaevlerini ölüm evlerine dönüştürenler bilsinler ki yoldaşlarımızı özgürleştireceğiz. Bugün Aysel Tuğluk'un hafızasına Antep halkı sahip çıkacak. Hasta tutsakların serbest kalması için buradan bir kez daha sesleniyoruz. Bize zulmedecekler diye ülkeyi açlığa, yoksulluğa mahkum edenler, gidecekler. Buradan söylüyoruz onlar gidecekler" dedi.

'HDP ÜÇÜNCÜ YOLDUR'
"Anadil eğitim hakkını talep ediyor musunuz?" diye soran Toğrul'a onbinler hep bir ağızdan "Evet" yanıtını verdi. Antep halkının diliyle, kültürüyle yaşamak istediğini belirten Toğrul şöyle devam etti: "Tekçiliğe izin vermeyeceğiz. Bir arada yaşayacağız. Bugün her yerde bu zalimlere karşı direniş var. İşçiler, emekçiler, öğrenciler, köylülerden direniş var. HDP bu direniş hattıdır. HDP ne AKP ittifakı ne millet ittifakıdır, HDP üçüncü yoldur. Demokrasi ittifakıdır."

Emek, inanç, çevre örgütleriyle işçileri ve yoksulları üçüncü yolda birleşmeye çağıran Toğrul, "Mesele iktidarın değişme meselesi değil sorun sistemin değişmesidir. Bunun yolu da üçüncü ittifaktır. Hep birlikte bu yolu gürleştireceğiz. Antep halkı Newroz'un yaşam gücüyle bir kez daha buradadır. An sefkeftin an serkeftin" sözleriyle konuşmasını sona erdirdi.

Newroz, Mikail Aslan'ın seslendirdiği kilamlarla devam etti.