4 Ekim 2024 Cuma

Antalya'da 19 Aralık anması

19 Aralık katliamının 21. yılında açıklama yapan Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri, iktidara seslendi ve taleplerini sıraladı. 

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri, 19 Aralık katliamının 21. yıldönümüne ilişkin Attalos Heykeli önünde basın açıklaması yapıldı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Antalya Şubesi Eşbaşkanı Semra Çağlar Gökalp, 19 Aralık'ta yaşananları hatırlatarak, hapishanelerde süren ihlallere biran önce son verilmesini istedi.

Katliamın üzerinden 21 yıl geçmesine rağmen ne yazık ki hapishanelerde hasta tutsakların ölüm haberlerinin geldiğini belirten Gökalp, "Devlet tarafından ruhsal ve bedensel bütünlüklerinin korunması gereken mahpusların ölümleri araştırılmamakta, sorumlular hakkında hiçbir işlem yapılmamakta ve bu da yaşam hakkının ihlal edilmesini sürekli hale getirmektedir. Çok uzak değil sadece bu ay içinde  Kandıra 1 Nolu F Tipi Hapishanesinde, işkence ve cinsel saldırıya uğrayan Garibe Gezer tutulduğu tek kişilik hücrede yaşamını yitirmiştir. Bolu T Tipinde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası hükümlüsü İlyas Demir tekli hücrede şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiştir. 29 yıldır cezaevinde bulunan, uzun zamandır akciğer ve kemik kanseriyle mücadele eden ağır hasta mahpus Halil Güneş, 28 yıldır tutuklu olan ve 3 ay önce akciğer kanseri teşhisi konan ağır hasta  mahpus Abdulrazak Suyur, İskenderun T tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutuklu, birçok hastalığı bulunan ve tekerlekli sandalyeye bağlı yaşamını idame eden Suriyeli mahpus Bangin Muhammed tahliye edilmedikleri gibi tedavi edilmedikleri için hayatlarını kaybetmiştir" diye konuştu.

Gökalp, yetkililere seslendi ve şu talepleri sıraladı:
🔹 "Ağır hasta mahpuslar derhal tahliye edilmelidir. Ceza ve tutukevlerinde kalanların sağlık durumu öncelikli olarak kabul edilmeli, tıbbi tedaviye erişim hakları hiçbir biçimde engellenmemeli, hasta tutuklu ve hükümlülerin tedavilerinin ceza ve tutukevleri dışında yapılması temin edilmelidir.
🔹 Tüm mahpusların insan onuruna saygı gösterilmelidir.
🔹 Hiçbir mahpus tecrit ve izolasyon koşullarında tutulmamalıdır.
🔹 19 Aralık katliamı davası sorumluları yargılanmalıdır. Zaman aşımı usulü ile uygulanan cezasızlık politikasına son verilmelidir.
🔹 Adalet Bakanlığı kendisinin hazırlayıp yayınladığı 45/1 No'lu Genelge'yi, hiçbir mazeret ileri sürmeden derhal uygulamalıdır.
🔹 Tutuklu ve hükümlülerin haklarını ihlal eden, onlara işkence yapan, yaralayan ve öldüren kamu görevlileri hakkında davalar açılmalı, açılmış davalar bir an önce sonuca bağlanarak failler hak ettikleri cezalara çarptırılmalıdır.
🔹 Cezaevleri sivil izlemeye açık olmalıdır.
🔹 Cezaevlerindeki mahpusların savunma, şiddete maruz kalmama, sağlık, eğitim, beslenme, aileleriyle, avukatlarıyla ve genel olarak dış dünya ile iletişim haklarına saygı gösterilmelidir.
🔹 Yaklaşık 12 yıldır uygulanan tecrit koşulları insan haklarına aykırı olduğu için özel mevzuatla yönetilen tek kişilik İmralı Kapalı Cezaevi kapatılmalıdır.
🔹 Yeni İnfaz Yasası, ilgili uzmanlık örgütleri ve insan hakları örgütlerinin görüşleri alınarak insan hakları hukukuna uygun değişikliklere uğratılmalıdır.
🔹 Kadın Cezaevleri ve Çocuk Islahevleri, insan onurunun korunması bakış açısıyla yeniden düzenlenmelidir.
🔹 Başta hapishaneler olmak üzere her türlü hak ihlaline karşı mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kez daha kamuoyunun bilgisine sunuyoruz."