2 Ekim 2024 Çarşamba

'Anlaşılmayan dil' bu sefer 'örgütsel tavır' sayıldı

Tutuklu yargılanan gazeteci Ferda Yılmazoğlu ve siyasetçi Seyhan Çiçekli'nin duruşması görüldü. Önceki duruşmada kimlik tespitinin Kürtçe yapılması talebini "anlaşılmayan bir dil" diyerek ret eden savcı bu sefer de Kürtçe'yi "örgütsel tavır" gerekçesi saydı.

İstanbul'da 4 Ağustos 2018 tarihinde gözaltına alınan tutuklu gazeteci Ferda Yılmazoğlu ve HDP Kadın Meclisi üyesi Seyhan Çiçekli, tutuksuz yargılanan Teğmen Öztürk, Faruk Öztürk, Hanım Bozkurt, Heremsi Öztürk, Jiyan Öztürk, Betül Öztürk de tutuksuz yargılandığının davanın ikinci duruşması Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi 28. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Yılmazoğlu ve Çiçekli tutuklu bulundukları Silivri Hapishanesi'nden SEGBİS ile katıldığı duruşmada avukatlar ve tutuksuz yargılananlar da hazır bulundu. Dosyada tanık olarak yer alan Canan Ceylan ve Mevlüde Gündüz'ün duruşmaya katılmadı.

İlk duruşmada, Yılmazoğlu ve Çiçekli'nin kimlik tespitinin Kürtçe yapılması talebi savcı tarafından "Anlaşılmayan bir dil" diyerek ret edilmişti. Yılmazoğlu ve Çiçekli'nin Kürtçe savunma yaptığı bu duruşmada ise tercüman hazır bulundu.

'27 AYDIR HUKUKSUZ BİR ŞEKİLDE TUTUKLUYUM'
Kimlik tespitlerinin ardından ilk olarak Çiçekli savunma yaptı. Çiçekli, asılsız iddialar ve tanık beyanları nedeniyle 27 aydır tutuklu olduğunu belirterek, "Tanık beyanlarını kesinlikle kabul etmiyorum. Bu kişiler beni tanımıyor. Sadece kendilerini kurtarmak için başkalarının isimlerini veriyorlar. Ben bu kişileri tanımıyorum. Bu iddiaların herhangi bir geçerliliği yoktur. Hiçbirini kabul etmiyorum. 27 aydır hukuksuz bir şekilde tutukluyum, tahliyemi istiyorum" dedi.

İKİ YIL SONRA İDDİANAME HAZIRLANDI
Ardından gazeteci Ferda Yılmazoğlu savunma yaptı. 27 aydır hukuksuz bir şekilde tutuklu olduğunu ifade eden Yılmazoğlu, "Sanki kesinleşmiş bir ceza varmış gibi cezaevinde kalıyorum. İki yıl sonra iddianame benim elime geçti. Hem maddi hem manevi olarak ağır bir süreç geçti. Biz daha yargılanırken sanki suçluymuşuz gibi hakkımızda bir kadar varmış gibi yargılandık ve yargılanmaya devam ediyoruz" dedi.

'GAZETECİYİM'
"Baştan itibaren bu dosyanın tamamı hukuksuzdur. Bizimle alakası olmayan diğer iki kişi tahliye edildiler" diyen Yılmazoğlu, "Ben gazeteciyim. Gazeteci olduğum için İstanbul'da, Van'da, Diyarbakır'da çalıştım. Haber nerede olursa oraya gidiyorum. İstanbul'a gelişimden iki saat bile geçmeden neden olduğunu anlamadan tutuklandım" diyerek, iddiaları kabul etmeyerek tahliye talebinde bulundu.

Ardından söz verilen dava avukatları müvekkillerinin savunmasına katıldığını belirterek, tahliye talebinde bulundu. Avukatlardan sonra söz alan tutuksuz yargılanan sanıkların savunmalarıyla sürdü. Tutuksuz sanıklar duruşmadan vareste tutulmak istendiklerini belirtti.

SAVCIYA GÖRE KÜRTÇE 'ÖRGÜTSEL TAVIR'
Savcı, "Tanık Mevlüde Gündüz hakkında yeniden zorla getirme emri tanzim edilmesine, adreslerinde bulunmayan tanıklar Canan Ceyda ve Nurten Denker hakkında adres araştırması yaptırılarak İstanbul ilinde bulunmaları halinde zorla getirilmesine aksi takdirde bulundukları yer adreslerine talimat yazılmasına, eksik hususların giderilmesine, tutuklu sanıkların her ikisinin bu celse alınan beyanlarında açıkça Türk okullarında eğitim gördüklerini ifade etmeleri, bir takım celse içerisinde Türkçe sorulara tercüman çevirisi olmadan cevap verebilmeleri görülmüş ve örgütsel tavır sergiledikleri ortaya konulmuş olmakla üzerlerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, kuvvetli suç şüphesinin varlığı, atılı suçun katalog suçlardan olması dikkate alınarak bu aşamada tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesi" talebinde bulundu.

'SAVCININ MÜTALAASI HUKUKSUZ'
Mütalaaya karşı söz alan Avukat Okan, savcının ifadeleri nedeniyle tutukluluk halinin devamına ilişkin mütalaasına katılmadıklarını ifade ederek, "Mütalaanın hukuka uygun olmadığını düşünüyoruz. Hukuken geçerli olmayan bir mütalaaya mahkemenin katılmayacağını düşünüyoruz. Tanıklar Canan Ceylan ve Nurten Danker'in beyanları da dosyada mevcuttur" diye tepki gösterdi.

Yapılan savunmaların ardından Faruk ve Teğmen Öztürk'ün adli kontrol tedbirinin devamına karar veren mahkeme Yılmazoğlu ve Çiçeklinin tutuklu halinin devamına karar vererek, bir sonraki duruşmayı 29 Aralık'a erteledi.