10 Ekim 2024 Perşembe

Ankara'da katledilenler İzmir'de anıldı

İzmir'de düzenlenen 10 Ekim anmasında, "Bizim görevimiz, gerici faşist saldırılar karşısında birlikte mücadele etmek, barışa ve demokrasiye dair umudu diri tutmak, umudumuzu gerçekleştirmektir. Bu süreçte asla yılmayacağız, asla teslim olmayacağız" denildi. 

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Ankara katliamının 9. yılında Alsancak garı önünde anma düzenledi. 10 Ekim Barış Derneği'nin "10 Ekim'i unutmayacağız, unutturmayacağız" pankartının açıldığı anmada sık sık "Savaşa hayır barış hemen şimdi", "Faşizme karşı omuz omuza" ve "Amed, Suruç, Ankara katil sarayda", "Katil IŞİD işbirlikçi AKP" sloganları atıldı.

Katliamda yaşamını yitirenlerin ailelerinin yanı sıra, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda kişinin katıldığı anmada yaşamını yitirenlerin isimleri okunarak saygı duruşunda bulunuldu.

'BİR YARGI SÜRECİ ASLA YÜRÜTÜLMEDİ'
Açıklamada, Gar katliamının ülke tarihinde en büyük sivil katliamı olduğuna vurgu yapılarak, "Saldırganları sınırdan başkentin ortasına kadar getiren asıl failler ve buna göz yumanlar, ihmali olanlar hiçbir zaman yargı önüne çıkarılmadı. Türkiye tarihinin en fazla can kaybının yaşandığı bu saldırıda, polisin görevlerinin gereğini yapmak yerine yaralılara yardım etmeye çalışan halka yönelik müdahaleleri ve ambulansların alana girmesinin engellenmesi ve bu yüzden daha fazla sayıda insanın ölmesi toplumun hafızasında canlılığını korumaktadır. Firari sanıklar yakalanamadı. Ve yine bizlerin, barış ve demokrasi savunucularının, adaletin tecelli ettiğine inanmamız bekleniyor. Kamu görevlilerinin saldırıdan önceki ve saldırı sırasındaki kasıt ve ihmalleri hakkında hiçbir zaman etkin bir soruşturma  yürütülmedi. Katliamda yaşamını yitirenlerin, yaralananların, onların yakınlarının ve bizlerin acılarını ve vicdanlarını tatmin edecek bir soruşturma, bir yargı süreci asla yürütülmedi" denildi.

Gar katliamında yaşamını yitirenlerin barış ve demokrasi mücadelesinin devam ettirileceğine dikkat çekilen açıklamada, "Şu husus açıkça ortadadır ki; Ankara gar katliamının hedefi demokrasi ve barıştır, demokrasi ve barış talep edenlerdir. Hedef bizleriz. Tarih boyunca barışı ve demokrasiyi savunanlara yönelik saldırılar barış ve demokrasiye olan talebi, umudu ve mücadeleyi hiçbir zaman ve hiçbir şekilde yok edemedi, engelleyemedi. 10 Ekim 2015'de, Ankara garında yapılan saldırıda yitirdiğimiz canlar, yaralanan dostlarımız, bize bu uğurda verilen mücadelenin bayrağını devrettiler. Bizim görevimiz, gerici faşist saldırılar karşısında birlikte mücadele etmek, barışa ve demokrasiye dair umudu diri tutmak, umudumuzu gerçekleştirmektir. Bu süreçte asla yılmayacağız, asla teslim olmayacağız. Katliamda yaşamını yitiren canlarımızı bitmeyen bir özlemle ve sevgiyle anıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Açıklama alkış ve sloganlarla son buldu.