2 Ekim 2024 Çarşamba

Ankara katliamında yaşamını yitirenler mezarları başında anıldı

Ankara katliamında yaşamanı yitiren 103 karanfil mezarları başlarında anıldı. Anmalarda yapılan konuşmalarda katliamın hesabının sorulacağı ifade edildi.

Ankara katliamında yaşamanı yitiren 103 karanfil mezarları başlarında anıldı.

İZMİR
Ankara katliamında yaşamını yitiren Ayşe Deniz ve Berna Koç, Doğançay Mezarlığı'nda anıldı. Anmaya SYKP Eş Genel Başkanı Cavit Uğur, 10 Ekim Dayanışma Derneği'nden Mustafa Özdağ, HDP izmir İl Eş Başkanı Kadir Baydur ile aileler katıldı.

Saygı duruşu ile başlayan anmada konuşan Mustafa Özdağ, "Acımız taze. Ve bu acımız yitirdiğimiz canlara sorumluluğumuzu yerine getirmek için ayakta tutacaktır. Ayşe ve Berna'ya sözümüz bu ülkede barış ve adalet gelinceye kadar mücadeleyi sürdüreceğiz. Haklıyız ve bizler kazanacağız. Anınız mücadelemizde ışık olacak" dedi.

Ardından konuşan HDP İzmir İl Eş Başkanı Kadir Baydur, "Gelecek güzel günlerde yanyana olmak isterdik ama izin vermedi düşman. Onlara sözümüz mutlaka güzel günleri göreceğiz. Eksik olarak onlarsız göreceğiz" diye kaydetti.

SYKP Eş Genel Başkanı Cavit Uğur, "Bu kadar göz göre göre yapılmış bir katliam olamaz. AKP bu katliamı tertiplemiş. Bunu hiç unutmayalım. Mücadelemiz bu katillerden kurtulma mücadelemizdir. Mücadelede kenetlenmekten başka çaremiz yok" diye belirtti.

ESP adına konuşan Tuncay Kılıç ise "Suruç katliamının yaşandığı gün Berna ile birlikte gözaltına alındık. Onu en çok o haliyle hatırlıyoruz. Öfkemizi, hıncımızı diri tutmalıyız. Düşümüz barışsa, bir karınca yuvasını dağıtmama hayalimiz varsa, birlikte omuz omuza mücadele etmemiz gerekir. Berna'nın ve tüm şehitlerin isimlerini taşıyacağız. Bu böyle gitmeyecek. Elbette alanlarda bulunacağız" dedi.

İSTANBUL
İstanbul'da Katliamda yaşamını yitirenlerin bulunduğu Sultangazi, Gaziosmanpaşa, Esenler, Eyüp, Fatih, Arnavutköy, Bayrampaşa, Sarıyer, Beşiktaş, Şişli, Beyoğlu, Kağıthane ve Zeytinburnu'nda bulunan çeşitli mezarlıklarda anma etkinliği gerçekleştirildi. Anmalara HDP İstanbul İl ve ilçe örgütü üye ve yöneticileri ile çok sayıda kişi katıldı.

Serdar Ben'in Gazi Mezarlığı'ndaki mezarı başında yapılan anmasına HDP MYK üyesi Ferhat Encü, İnşaat-İş üyeleri katılırken, anmada "Bitmedi daha sürüyor o kavga…" yazılı pankart açıldı.

HDP MYK üyesi Ferhat Encü, katliamın sorumlusunun AKP iktidarı olduğuna işaret ederek, "7 Haziran'da iktidardan düşen AKP, sonrasında savaş politikalarıyla yeniden seçime gitmeye çalışırken, bu katliamın zeminini oluşturmuştur. Muhalif güçlere bir tehdit aracı olarak bu şekilde gözdağı vermeye çalışmıştır. Çünkü AKP iktidarı, savaştan, kinden, ötekileştirmeden, kandan beslemektedir" şeklinde konuştu.

10 Ekim 2015 Ankara katliamında yaşamını yitiren Dicle Deli, Zeytinburnu Silivrikapı Mezarlığı'nda bulunan mezarı başında anıldı. Saygı duruşu ile başlayan anmada konuşan Dicle Deli'nin babası Faik Deli, mezarlık girişinde bekleyen polislerin anmaya dahi tahammül etmediklerini söyledi. Faik Deli, "Bugün mezarlıkta alınan önlemler Ankara'da alınsaydı belki bu canlar ölmeyecekti. Masum bir anmayı terörize edebilecek kadar korkak ve acizler" dedi.

10 Ekim'de katledilen İTÜ öğrencisi Güney Doğan mezarı başında anıldı.

Anmaya Güney Doğanın annesi Derman Doğan, kardeşi Onur Doğan, TUYAD- DER yöneticileri, HDP parti meclisi üyeleri, HDP Çekmeköy ilçe başkanı ve üyeleri, Emek Partisi Sancaktepe ilçe üyeleri, Emek Gençliği üyeleri ve Güney Doğan'ın arkadaşları katıldı.

Anmada ilk olarak Güney'in annesi Derman Doğan konuşma yaptı. Derman Doğan, aradan 5 yıl geçse de Güney'in acısının dinmediğini belirterek; "Güney'im barış için gitti. Barış istemenin karşılığı bomba olamaz katliam olamaz. Katliamcıları da göz yumanları da unutmayacağız" dedi.

TUYAD-DER adına kısa konuşmanın ardından HDP parti meclisi adına konuşma yapıldı. Emek Partisi Sancaktepe İlçe Yöneticisi Ahmet Ergin yaptığı konuşmada katliamın üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen gerçek faillerin ve sorumluluğu olan kamu görevlilerinin açığa çıkarılmadığını ve yargılanmadığını söyledi. Son olarak konuşan HDP Çekmeköy İlçe Eş Başkanı Mehmet Arınç barış mücadelesinden vazgeçmeyeceklerini söyledi.

DENİZLİ
10 Ekim'de Ankara'da katledilen Gökhan Akman, Denizli'nin Çameli ilçesindeki mezarı başında anıldı. Anmaya Akman'ın annesi Kezban Akman, babası Mevlüt Akman, kardeşi Gülzade Akman, CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca'nın yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

ANKARA
10 Ekim'de Ankara Katliamı'nda hayatını kaybeden Emek Partisi GYK Üyesi Korkmaz Tedik, Karşıyaka Mezarlığında yoldaşları tarafından anıldı. Mezarı başında saygı duruşunda bulunan yoldaşları "Faşizme ölüm halka hürriyet", "Korkmaz yoldaş ölümsüzdür" sloganları attı.

Korkmaz Tedik'in babası Erdoğan Tedik, 10 Ekim'in emek, demokrasi ve özgürlük diyenlerin adı olduğunu söyledi. Katliamda hayatını kaybedenleri unutmayacaklarını belirten Tedik, aileler olarak sorumluların yargılanması için davanın takipçisi olacaklarını söyledi.

Tedik, "Korkmaz'ın dediği gibi 'sermaye bize göre güçlü olabilir ama bizim mayamız temiz.' Bu yıl Ankara'da ve ülkenin birçok yerinde bütün engellemelere rağmen 10 Ekim'de yitirdiklerimizi andık. Barış güvercinlerimize verdiğimiz sözü tutuyoruz" dedi.

EMEP Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan, Korkmaz'ın şahsında tüm hayatını kaybedenleri andıklarını söyledi. 5 yıl önce Ankara Garı'nda eşitlik, özgürlük, barış ve emeğin haklarının kazanılması için bir araya geldiklerini belirten Doğan, aradan geçen 5 yılda emek, barış, demokrasi mücadelesinden vazgeçmediklerini dile getirdi. Çünkü hem kriz hem pandeminin yarattığı ortamda iktidarın tüm faşizan yollara başvurduğunu ifade eden Doğan, buna karşı mücadelede kendilerine daha fazla sorumluluk düştüğünü ifade etti.

BATMAN
Ankara katliamında yaşamlarını yitiren Meryem Bulut ve Muhammet Veysel Atılgan, mezarları başında anıldı. Batman Demokrasi Platformu bileşenleri, İkiztepe Mezarlığı'nda Meryem Bulut'u andı. Aralarında HDP Batman Milletvekili Nejdet İpekyüz'ün de bulunduğu kitle, Bulut'un mezarına çiçekler bırakmasının ardından patlamada yaşamlarını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu.

Platform bileşenleri buradan Gercüş ilçe mezarlığına geçerek, Muhammet Veysel Atılgan'ın mezarı başında anma gerçekleştirdi.

HATAY
Hatay Emek ve Demokrasi Güçleri, katliamda yaşamını yitiren Necla Duran'ın Aşağıokçular Mezarlığı'ndaki mezarı başında saat 10.04'te anma gerçekleştirdi.

ARTVİN-RİZE
10 Ekim Ankara katliamında yaşamını yitiren Elif Kanlıoğlu ve Osman Turan Bozacı mezarları başında anıldı.

Elif Kanlıoğlu, Artvin'in Arhavi ilçesinde, Devrimci Öğretmen Osman Turan Bozacı ise Rize'nin Pazar ilçesinde bulunan mezarları başında anıldı.

 

ESP, EMEP, SOL Parti, Halkevleri, PDD, Chp ve Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu ile çok sayıda kişinin katıldığı anmalarda yapılan konuşmalarda, katliam lanetlenerek katillerden hesap sorulacağı ifade edildi. 

Anma öncesi Rize'nin Fındıklı ve Pazar ilçelerinde yapılan açıklamalarla katliam protesto edildi.

MARAŞ
10 Ekim Ankara katliamının 5. yıl dönümünde Ali Deniz Uzatmaz'ın, Narlı'nın Osmandede köyündeki mezarı Antep Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından ziyaret edildi. Mezar ziyaretinde Ali Deniz'in babası Ogün Uzatmaz ve akrabalarının yanı sıra EMEP, HDP, CHP, TİP, DİSK Tekstil İşçileri Sendikası da bulundu.