2 Ekim 2024 Çarşamba

Ankara katliamında yaşamını yitirenler anıldı

Ankara'da 5 yıl önce "Emek Barış Demokrasi Mitingi" öncesi IŞİD'in canlı bomba saldırısında yaşamanı yitiren 103 kişi birçok kentte anıldı.

10 Ekim Ankara katliamında hayatını kaybedenlerbirçok kentte yapılan etkinliklerle anıldı.

SAMSUN
Samsun Demokrasi Güçleri, Süleymaniye Geçidinde 10 Ekim Ankara katliamında yaşamını yitirenleri andı.

"10 Ekim Ankara katliamını unutmayacağız, hesap soracağız" pankartının açıldığı anmada basın açıklamasını Coşkun Konca okudu. Konca "10 Ekim katliamının sahipleriyle ve onların karanlık gerici zihniyetiyle mutlaka hesaplaşacağız. Katliamın arkasındaki ilişki ağının ortaya çıkartılması, iktidarın sorumluluğunun üzerinin örtülmemesi için mücadele edeceğiz" diye belirtti.

MERSİN
Mersin'de Özgecan Aslan Barış Meydanı'nda yapılan anmada katliamda yaşamını yitiren 103 kişinin fotoğraflarının yer aldığı pankart açıldı. "103 barış elçisinin unutmadık unutmayacağız" dövizlerinin taşındığı anmada, "10 Ekimi unutmadık unutmayacağız" sloganı atıldı.

Katliamda hayatını kaybedenler için saygı duruşuyla başlayan anmada ortak basın metnini Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül okudu.

Ardından konuşan HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan ise, katliam girişimleri ve katliamlar faillerinin bilindiği katliamlar olarak tarihe geçtiğini söyledi. 10 Ekim katliamının Cumhuriyet tarihinin en büyük katliamı olduğunu hatırlatan Turan, "Dava dosyaları incelendiğinde bu saldırının iktidar tarafından kolaylaştırıldığı, iktidar tarafından bir takım karanlık odakların, DAİŞ terör örgütünün önünün açıldığı çok açık bir şekilde görülüyor. Bu dava 5 yıldan beri karanlık adliye koridorlarında devlet bürokrasisinin dehlizlerinde kaybedilmek isteniyor" ifadelerini kullandı.

Katliamda yaşamını yitiren Gazi Giray'ın kızı Zine Giray, barış ve demokrasi istemekten vazgeçmeyeceklerini belirtirken, sendikacı Sedat Başkavak da demokrasi mücadelesini yükseltme çağrısında bulundu.

Etkinlik, şiir okunup, katliamda yaşamını yitiren 103 kişinin fotoğraflarının bulunduğu pankartın üzerine karanfil bırakıldıktan sonra sonlandı.

DİYARBAKIR
Amed Emek ve Demokrasi Platformu, Yenişehir ilçesinin Ofis semtinde Ankara katliamında yaşamını yitirenleri andı. "10 Ekim katliamın unutmayacağız, unutturmayacağız" yazılı pankart açılırken, yaşamını yitiren 103 kişinin fotoğrafı taşındı. Yaşamını yitirenler anısına saygı duruşuyla başlayan anmada konuşan TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Doğan Hatun, 10 Ekim'de Türkiye halklarına barış umudunu ve barışı haykırmak için Ankara'ya yola çıktıklarını belirterek, katliamın olduğu gün, bugün burada alınan güvenlik önlemlerinin Ankara'da alınmadığını söyledi.

Amed Emek ve Demokrasi Platformu Eş Sözcüsü Gönül Adıbeli, "Savaşa inat, barış hemen şimdi" diyenlere düşmanca saldırı gerçekleştirildiğini ifade ederek, savaştan, gerilimden, kaostan, kutuplaşmadan beslenen karanlık odakların katliamı yaptığını söyledi.

Açıklamaların ardından katliamda yaşamını yitirenlerin anısına beyaz balonlar uçuruldu.

MARDİN
10 Ekim Ankara katliamının 5. yılı nedeniyle yaşamını yitiren 103 kişi için Mardin'de anma gerçekleştirildi. Mardin Emek ve Demokrasi Platformu tarafından düzenlenen anma, KESK Şubeler Platformu binası önünde gerçekleştirildi.

Katliamın gerçekleştiği saatte saygı duruşunda bulunuldu. Anmaya katılanlar adına konuşan KESK Mardin Şube Dönem Sözcüsü Hediye Güneş, katliamı unutmayacaklarını, hesabını soracaklarını söyledi. Güneş, "103 insanımızı yitirdiğimiz, yüzlerce insanımızın fiziksel, yüz binlerce insanımızın ruhsal olarak yaralandığı 10 Ekim katliamı, emek, barış ve demokrasi uğruna ödenen ağır bedellerden sadece biridir. Bu katliamda payı olup görevini ihmal edenler katliama yol veren tüm sorumlular yargılanana kadar öfkemizi diri tutacağız. Katliamın unutturulmak istenmesine izin vermeyeceğiz. Katledilen arkadaşlarımızın hesabını soracağız. Bu toprakları bu cinayetler ile anılmaktan çıkaracak emeğin ve bir arada yaşama iradesinin egemen olduğu Türkiye'yi yitirdiğimiz canlarımıza, yoldaşlarımıza, 103 karanfilimize armağan edeceğiz" ifadelerini kullandı.

ADANA
Adana'da DİSK, KESK, Adana Tabip Odası ve TMMOB'nin yanı sıra EMEP, ESP, SYKP, Sol Parti, Halkevleri, CHP, HDP ile 10 Ekim aileleri Adana Tren Garında Ankara Katliamında hayatını kaybedenleri andı.

Ortak basın açıklamasını KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Fatma Sarıoğuz Güney okudu. Dava dosyasını takip eden avukatlardan Emek Partisi Adana İl Başkanı Avukat Sevil Aracı, dava süreci ve devam eden dava ile ilgili bilgi vererek, katliamı gerçekleştiren IŞİD örgütünün arkasındakilerin, kamunun sorumluluğunun ortaya çıkarılması için hep birlikte mücadele etme çağrısı yaptı. En basit evraklara dahi erişimin engellendiği bir soruşturma süreci ile başlanan davada gizlenmek istenenin kamunun sorumluluğu olduğunu ifade eden Aracı, "Katliamı planlayanların çoğunun yargılanıp, ceza verilip sonra bırakılan kişiler olduğunu gördük. Katliamın en büyük sebebi böylesine eli kanlı bir örgütün engellenmemesi" dedi. Dava sonucu verilen ağır cezaların ailelerin davaya sahip çıkması ile sağlandığını dile getiren Aracı, "Bugün de bu dava sürüyor. Firari sanıklarla birlikte göz yumanların, kamunun sorumluluğunun ortaya çıkarılması için mücadele etmeye devam ediyoruz. Bu davanın peşini hep birlikte bırakmayalım" diye seslendi.

10 Ekim aileleri de kamu görevlilerinin ve siyasilerin katliamdaki sorumluluklarına dikkat çekti. Dilan Sarıkaya'nın annesi Nesligül Sarıkaya, "Ta Antep'ten Ankara'ya nasıl geldikleri biliniyor. Benim akşam ne yediğimi bile bilen MİT bunları bilmiyor muydu? Niye uyarmadı? Niye bize bu acıyı çektirdi. Biz bunların düşmanı mıydık? Biz barış istiyorduk, çocuklarımız barış istiyordu. Kim barış istemez?" dedi.

Şebnem Yurtman'ın annesi Şafak Yurtman da "Şebnem oraya gittiğinde 23 yaşındaydı. Evin en küçüğüydü. 'barış' dedi, 'demokrasi' dedi, 'Kürt, Alevi ayrımı olmasın' dedi. 'Beraber halay çekelim' dedi. Bunun ne suçu var, ne günahı var? Oraya bomba atıp benim fidanımı elimden aldılar. Zannediyorlar ki seneler geçtikçe acılarımız körelir. Körelmiyor. Daha çok kin duyuyoruz, daha çok nefret duyuyoruz aslında. Gelecek nesillerin önünü açsınlar ki onlar barış desinler, birlikte halay çeksinler. İnsanları kutuplaştırmayı bıraksınlar" dedi.

Fevzi Sert'in abisi Saadettin Sert de, katillerin Antep'ten Gar önüne kadar ellerini kollarını sallayarak gelebilmelerine tepki gösterdi.

Adana Barosu Başkanı Veli Küçük konuşmasında "Hukuk devleti, demokrasi mücadelemiz soruna kadar devam edecek ve güzel ülkemizde demokrasi, hukuk devleti hayata mutlaka geçecek. Ve bu kara günlerin müsebbibi olanların mutlaka yargı önünde hesap verdiği günleri göreceğiz" dedi. TMMOB İKK Sekreteri Erol Salman da bombayı attıranlardan hesap soracaklarını dile getirdi. TTB Merkez Konseyi 2'inci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, "Bizler katilleri tanıyoruz. Onları unutmayacağız. Sadece taşeronların değil, gerçek katillerin de hesap vermesini istiyoruz" diye konuştu.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Salim Kaplan, failin her ne kadar insanlığın başına bela olan IŞİD olsa da asıl sorumluların gerekli tedbirleri almayan hükümet olduğunu belirterek "Tüm failler yargı önünde cezasını çekene kadar demokrasi ve özgürlük mücadelesini en kararlı şekilde yürütmeye devam edeceğiz" dedi.

Anmaya katılan CHP milletvekilleri de söz alarak katliamı kınadı.

ANTEP
Ankara katliamında hayatını kaybedenler için Yeşilsu Parkı'na karanfiller bırakıldı.

MANİSA
10 Ekim 2015 Ankara katliamında yaşamını yitirenler Manisa Manolya Meydanı'nda düzenlenen basın açıklamasıyla anıldı. Emek ve Demokrasi Güçleri adına konuşan Eğitim-Sen Şube Başkanı İsmail Şener, 10 Ekim katliamında rolü olan, görevini ihmal eden, katliama yol veren ve emir veren tüm sorumlular yargılanana kadar mücadele edeceklerini belirterek "Savaş, kan ve gözyaşı bu coğrafyanın kaderi değildir. Ortadoğu’da yaşanan her gelişme barış talebinin ne kadar acil ve hayati bir talep olduğunun göstergesidir. Bu ülkenin geleceğe inanan, aydınlık yüzlü insanları sırf barış talep ettikleri, bu topraklarda yaşayan tüm insanlara savaşın kaderleri olmadığını göstermek istedikleri için işlerini kaybettiler, katledildiler. Barışı kirletmelerine izin vermeyeceğiz. Uluslararası muktedirlerin Ortadoğu ve ülkemiz üzerindeki hesaplarını bedeli ne olursa olsun bozacağız" diye konuştu.

Ankara katliamında yaralanan Emek Partisi Yunusemre İlçe Başkanı Mustafa Çeker, 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği'nin davayla ilgili sürecine değinerek, "Arkadaşlarımızı toprağa verdik, bu ülkede barışı ve demokrasiyi savunanları katlettiler, ama biz barış demeye devam edeceğiz. Gerçek katillerin kim olduğunu biliyoruz, bu katilleri yakalayana kadar mücadele edeceğiz" dedi.

10 Ekim'de Manisa'dan Ankara'ya giden Ali Gök de bu katliamın ülkedeki halkların barış içerisinde yaşamasına yönelik bir darbe olduğunu vurgulayarak demokrasiyi ve barışı savunmaya devam edeceklerini belirtti. Açıklamada konuşan Metin Demirel ise pandemi sürecini de örnek göstererek, iktidarın işçiye, emekçiye, barış diyene sistematik bir saldırı içinde olduğunu belirterek, "Faşist saldırılardan el ele birlikte mücadele ederek çıkacağız" dedi.

ÇANAKKALE
Ankara'da yaşamını yitiren Çanakkale İskele Meydanında anıldı. Anmada konuşan Eğitim-Sen Şube Başkanı Yasin Hacımusalar, "103 insanımızı yitirdiğimiz yüzlerce insanımızın fiziksel, yüzbinlerce insanımızın ruhsal olarak yaralandığı 10 Ekim Katliamı, Emek Barış ve Demokrasi uğruna ödenen ağır bedellerden sadece biridir. 10 Ekim Katliamı 6 Haziran Diyarbakır ve 20 Temmuz 2015 Suruç katliamları ile başlayan ve ardı ardına gelen IŞİD saldırılarının bir parçasıdır. Başta 10 Ekim Katliamı olmak üzere 7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 seçimleri arasında bunca katliamın neden yaşandığının cevabı verilmeden 10 Ekim Katliamı'nın arka planı aydınlatılamayacaktır. DİSK, KESK, TMMOB ve TTB olarak 10 Ekim Ankara Katliamı'nın 5. yıldönümünde sözümüzü bir kez daha yineliyoruz bu toprakları katliamlarla, faili meçhul cinayetlerle anılmaktan çıkararak barış ve demokrasiyle taçlandıracak emeğin ve bir arada yaşama iradesinin egemen olduğu Türkiye'yi yitirdiğimiz canlarımıza ve yoldaşlarımıza 103 karanfilimize armağan edeceğiz" dedi.

BALIKESİR
Edremit Demokrasi Platformunun düzenlediği anma Edremit Altınoluk Cumhuriyet meydanında yoğun bir katılımla yapıldı. Saat 10.04'te yapılan saygı duruşundan sonra basın açıklaması okundu. Açıklama sonrası 10 Ekim'de hayatını kaybedenler anısına denize karanfiller bırakıldı.

ANTALYA
Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri, saat 10.04'te bir araya geldikleri Attalos Heykeli önünde saygı duruşuyla anma gerçekleştirdi. Anmaya, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven ve siyasi parti temsilcileri de katıldı.

DERSİM
Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri, Ankara katliamında yaşamını yitirenleri andı. Dersim Sanat Sokağı'nda yapılan anmaya siyasi parti ve kurum temsilcileri, sendika temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı.

Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri adına açıklamayı okuyan Özcan Gürtaş, "103 insanımızı yitirdiğimiz, yüzlerce insanımızın fiziksel, yüzbinlerce insanımızın ruhsal olarak yaralandığı 10 Ekim katliamı, emek, barış ve demokrasi uğruna ödenen ağır bedellerden sadece biridir.10 Ekim katliamı, 6 Haziran Diyarbakır ve 20 Temmuz 2015 Suruç katliamlarıyla başlayan ve ardı ardına gelen IŞİD saldırılarının bir parçasıdır. Başta 10 Ekim katliamı olmak üzere 7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 seçimleri arasında bunca katliamın neden yaşandığının cevabı verilmeden 10 Ekim katliamının arka planı aydınlatılamayacaktır" dedi.

DENİZLİ
10 Ekim Ankara katliamında hayatını kaybedenler Denizli'de anıldı. Denizli Çınar Meydanı’nda gerçekleştirilen anma törenine Denizli Emek ve Demokrasi Bileşenleri ile SOL Parti, EMEP ve CHP Denizli İl Örgütleri katıldı.

Denizli Emek ve Demokrasi Bileşenleri adına basın açıklamasını Selçuk Göçer okudu.

KAYSERİ
Kayseri'de Emek ve Demokrasi Bileşenleri'nin çağrısıyla 10 Ekim Katliamı'nın 5. yılında basın açıklaması gerçekleştirildi.

Basın açıklamasını KESK Dönem Sözcüsü Sedat Ünsal okudu. Ankara katliamının karanlık odakların eseri olduğunu söyleyen Ünsal "Emek, barış ve demokrasi mitingimize savaştan, gerilimden, kaostan, kutuplaşmadan beslenen karanlık odaklar katliamla cevap verdiler" dedi.

"DİSK, KESK, TMMOB, TTB olarak bir arada yaşama iradesini savunacağız" diyen Ünsal şunları ifade etti: "10 Ekim Ankara Katliamı'nın 5. yıldönümünde sözümüzü bir kez daha yineliyoruz. Bu toprakları katliamlarla faili meçhul cinayetlerle anılmaktan çıkararak barış ve demokrasiyle taçlandıracak, emeğin ve bir arada yaşama iradesinin egemen olduğu Türkiye'yi yitirdiğimiz canlarımıza, 103 karanfilimize armağan edeceğiz."

Basın açıklamasının ardından hayatını kaybeden 103 kişinin adları okundu. Kitle hep bir ağızdan "burada" diye haykırdı. eylem boyunca "Katillerden hesabı emekçiler soracak", "Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek", "10 Ekim'i unutma, unutturma" sloganlarını attı.

BURSA
Ankara katliamında hayatını kaybeden 103 kişi için sendikalar, meslek odaları ve demokratik kitle örgütleri tarafından Bursa Kent Meydanı AVM önünde anma yapıldı.

Saygı duruşunun ardından basın açıklamasını okuyan TMMOB Bursa İKK Sekreteri Ferudun Tetik "Türkiye’nin dört bir yanından gelen on binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen Emek, Barış ve Demokrasi Mitingimize savaştan, gerilimden, kaostan, kutuplaşmadan beslenen karanlık odaklar katliamla cevap verdiler. 103 insanımızı yitirdiğimiz, yüzlerce insanımızın fiziksel, yüz binlerce insanımızın ruhsal olarak yaralandığı 10 Ekim katliamı, emek, barış ve demokrasi uğruna ödenen ağır bedellerden sadece biridir" dedi.

Katiller hak ettiği cezayı alana kadar öfkeyi diri tutacaklarına değinen Tetik, "Ne yaparlarsa yapsınlar, ne duvarlar örerlerse örsünler, o duvarı yıkacak tuğlaları çekip çıkaracağımızdan kimse kuşku duymamalıdır. 10 Ekim katliamında rolü olan, görevini ihmal eden, katliama yol veren ve emir veren tüm sorumlular yargılanana ve hak ettikleri cezayı alana kadar öfkemizi diri tutacağız. Katliamın unutturulmak istenmesine izin vermeyeceğiz. Katledilen arkadaşlarımızın hesabını mutlaka soracağız" diye belirtti.