3 Ekim 2024 Perşembe

Ankara katliamında yaşamını yitirenler 62. ayında anıldı

Ankara katliamının 62 ayında konuşan 10 Ekim-Der Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, dava sürecine değinerek,"Mücadelenin devam etmesi için bu süreçte hepimize görev düşüyor" dedi.

Ankara katliamının 62. ayında yaşamını yitirenler Gar Meydanı'nda anıldı.

Covid-19 nedeniyle az sayıda kişinin katılımıyla gerçekleştirilen anmada, katliamda yaşamını yitiren 103 kişinin fotoğrafının yer aldığı pankart taşındı. Saygı duruşunun ardından konuşan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği (10 Ekim-Der) Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, "Öfkemizin nedeni açık. Gerçek adalete ulaşamadığımız her an daha çok öfkeleniyoruz. Mücadele etmeden vazgeçeceğimizi sanıyorlar, 62 ay geçti. 62 ayda acımıza saygı duyulmadı, duyulmuyor" diye belirtti.

Hukuk arayışlarında hiçbir ilerleme olmadığını dile getiren Coşgun, "Yargılama kapsamında yaklaşık 4 yıldır devam eden bir 10 Ekim katliam sürecini takip ediyoruz hep birlikte. 15 Aralık 2020'de Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edecek, toplamda sadece bir tutuklu sanığın olduğu sanık sandalyelerinin boş kaldığı bir yargılama sürecimiz var" diye vurguladı.

'COVID-19 NEDENİYLE SAYIMIZ AZALDI ANCAK ÖFKEMİZ BÜYÜYOR'
Covid-19 nedeniyle sayılarının azaldığını ama öfkelerini her geçen ay daha fazla büyüdüğünü söyleyen Coşgun, "Öfkemizin nedeni açık gerçek adalete ulaşamadığımız her an daha çok öfkeleniyoruz. Mücadele etmeden vazgeçeceğimizi sanıyorlar. Ama bilinsin ki biz 10 Ekim 2015'ten bu yana gerçek anlamda yaşamıyoruz. Bu süreçte şunu anladık zaman acımızı, duyduğumuz öfkeyi azaltmıyor" diye belirtti.

Yargılanma sürecine dair bilgiler veren Coşgun, "Bu Cumhuriyet tarihinin en büyük sivil davası. Birçok delil ortaya çıkarılmaya bekliyor. Mücadelenin devam etmesi için bu süreçte hepimize görev düşüyor. Hepimiz hukuk ordusunun bir parçasıyız. Her şeye rağmen salonları doldurmak zorundayız. Sadece öfkemizi dillendirmekle olmaz başka şeyler de yapmak lazım. Artık burada anıt istiyoruz. Sembolik anıt önünde değil gerçek bir anıtın önünde anma yapmak istiyoruz. Önümüzdeki ay da burada olacağız. Herkes şunu bilmeli; bunun bir katliamdan çok gerçek adalet talebi olduğunu ve gerçek adalete ulaşana kadar devam edecek" ifadelerini kullandı.  

BOZGEYİK: 103 CANIMIZI ASLA UNUTMAYACAĞIZ
KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik ise "İnsanlığa karşı işlenmiş bu katliamı asla unutmayacağız. Çorum, Maraş, Sivas'ı nasıl unutmadıysak 10 Ekim'de yitirdiğimiz 103 canımızı da asla unutmayacağız. Katliamı yapanları buna yol açanları da unutmayacağız. İnsan hakları açısından yaşam hakkı önemlidir. Bir hafta boyunca etkinliklerimiz olacak. 15 Aralık'ta davayı izleyeceğiz, herkesin duyarlılık göstermesi ayrıca önemli. Davaya önem vermemiz lazım, sadece katliamı yapanlar değil yol açanlar da yargılanmalı" diye belirtti.