24 Kasım 2024 Pazar

Ankara katliamı davası karar duruşması yarına ertelendi

Ankara katliamı davasında karar duruşmasının ilk gün oturumu mağdur yakınları ve avukatların beyanlarıyla sona erdi. Mahkeme heyeti duruşmayı yarına erteledi.
Ankara'da 10 Ekim 2015 tarihinde IŞİD tarafından gerçekleştirilen ve 103 kişinin hayatını kaybettiği 500'den fazla kişinin yaralandığı katliam davasının 51. duruşması Sincan Cezaevi Yerleşkesi Mahkeme Salonunda başladı.
 
Duruşmaya HDP Milletvekilleri Gülistan Koçyiğit, Tülay Hatimoğulları, Ayşe Acar Başaran, Oya Ersoy, CHP Milletvekilleri Yıldırım Kaya, Kani Beko, Sezgin Tanrıkulu, Özgür Özel, Veli Ağbaba, Onursal Adıgüzel, TTB, KESK, DİSK, TMMOB başkan ve yönetim kurulu üyeleri, ESP, Genel Başkanvekili Fadime Çelebi, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan ile çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.
 
SALON DÜZENİ ADETA EZİYET OLDU!
 
09.30'da başlaması gereken duruşma, cezaevi koşulları dolayısıyla uzun süre başlayamadı. Başkan, heyet ve savcı duruşma salonuna gecikmeli girerken, dışarıda içeriyi girmeyi bekleyen çok sayıda kişi vardı. Dışarıda bekleyenlerin de içeri girmesiyle birlikte duruşma başladı. Ancak salon düzeni aileler, avukatlar ve izleyiciler için adeta eziyet oldu. Salonun büyüklüğü dolayısıyla aileler, mahkeme heyetini, sanıkları ve avukatlarını görmekte zorlandı, seslerini duyamadı.
 
İTİRAZLARA RAĞMEN MÜTAALASININ ARKASINDA DURDU!
 
Mahkeme Başkanı Selfet Giray, dava dosyasına sanık ve mağdur avukatlarının gönderdiği dilekçeleri okudu. Mağdur ailelerinden birinin "Burada katliam yapıldı" feryadını duyan Mahkeme Başkanı, konuştuğu mikrofonun sesinin yükseltilmesini istedi. Giray, sanıklar hakkında dava dosyasına gelen belgeleri okumaya devam etti. Giray, mağdur avukatlarının savcının mütalaasına ilişkin sunduğu bir klasörlük itiraz dilekçesi olduğu söyledi. Savcı daha önce verdiği mütalaasını tekrarladı ve bu mütalaa doğrultusunda karar verilmesini istedi.
 
'İNSANLARA EZİYET ÇEKTİRİYORSUNUZ!'
 
Daha sonra konuşan müşteki avukatlardan Murat Kemal Gündüz, "50 celsedir Sıhhiye'de yargılamayı sekteye uğratacak hiçbir şey olmamasına rağmen davayı Sincan'a naklettiniz. İtiraz ettik, reddedildi. Duruşma şehirden kaçırıldı. Müvekkillerimizi göremiyoruz, sizi dahi zor görüyoruz. İnsanlar eziyet çekerek duruşmalarını takip etmeye çalışıyorlar. Şehir dışlarından gelen insanlar, sınırlı sayı olduğu için duruşmaya dahi katılamıyorlar." diyerek yaşananlara tepki gösterdi. Avukat İlke Işık da "7 Kasım 2016'dan beri bu katliamı her yönüyle anlatmaya çalıştık. 103 insan hayatını kaybetti ve yakınları buradalar, 2 yıldır bu davanın peşindeler. Esas hakkında mütalaaya karşı müvekkillerimizin beyan etmek istedikleri var. Müvekkillerimiz beyanda bulunacaklar" dedi.  Mahkeme başkanının bu talebi reddetmesi üzerine Avukat Mehtap Sakinci Coşgun "Silahların eşitliği ilkesi gereği, davanın asıl tarafı olan katılanları olarak beyanda bulunacağız." dedi. Heyetle yapılan tartışmalar sonucunda katılanların aralarında belirledikleri 6 kişinin beyanda bulunulması kararlaştırıldı.
 
BU ARAMALAR KATLİAM GÜNÜ NEDEN YOKTU?
 
Katliamda hayatını kaybeden EMEP GYK üyesi Korkmaz Tedik'in annesi müşteki Zöhre Tedik, 10 Ekim katliamında barış için alanda olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi: "Tek talebimiz bu ülkede ne askerin ne polisin ölmesi ne de sivillerin ölmesiysi. 103 tane insan ölsün diye alana çıkmadık. Benim oğlum, 'Tarhana yaparken anne sensiz olmaz' dedi. 'Anne barış herkes için gelecek' dedi.  Güle oynaya 81 ilden insanlar Ankara'ya geldi. O gün otobüsler aranmadı. İnsanlar barış içinde eylemini yapacak diye mutluyduk. Benim eşim kalktı 'Neden aranmıyoruz' dedi. Bende bu tedirginlik yoktu. Yüz binlerin aktığı alanda barış olacağını, kimsenin ölmemesi için alanlarda olacağımı düşündüm. Orada tanıklarımızla, barış için gelenlerle öpüştük. Benim oğlum 'Anne ben Emek Partisi altında yürüyeceğim' dedi. Bombalar patladı. İnsanlar cesetler üzerinden atlarken üzerimiz gaz bombası atıldı. Benim oğlum oraya yere düşünce görmedim. Arkadaşları bulmuş, vatandaşlar bulmuş. Benim oğlumun atılan gazdan nefesi daraldı da öldü. Çocuklarımızın üzerine IŞİD'liler bomba atmasına göz yumanlar, çocuklarımızın hastaneye yetiştirilmesine engel olanlar neden yargılanmıyor"diye konuştu.
 
Tedik hakime seslenerek, "Sayın hakim kaç aramadan geçtik. Ancak çocuklarımızın üzerine bomba atanlar neden aranmadı. Benim üzerime bomba atıldı. Üzerimde et parçaları vardı. Siz bu çocuklarımızın katillerini yargılamıyorsunuz. IŞİD'lilere ise basit cezalar veriyorsunuz. Biz gerçek sorumluların yargılanmasını istiyoruz. Şu salona girerken üzerimizde aranmadık tek nokta bırakmadınız. Keşke o zaman bu arama yapılsaydı da bizim çocuklarımız ölmeseydi"diye konuştu.
 
'ADALETSİZLİĞİN EN BÜYÜĞÜNÜ GÖRÜYORUZ'
 
Mağdur ailelerinden Kemal Kılıç, katliam günü mahkeme salonunda olan güvenlik önlemlerinin olmadığının altını çizerek, "Bu önlemi alan kolluk kuvvetleri o gün neredeydi. O gün 81 ilden buraya gelirken, emniyet neredeydi. Biz adalet için buradayız ancak adaletsizliğin en büyüğünü görüyoruz. Çünkü bizim çocuklarımızın katillerini burada koruyor ve kolluyorsunuz. Maddi gerçek eksik iddianamelerle ortaya çıkmaz. Sunduğumuz tüm delillere itibar göstermiyorsunuz" diye konuştu.
 
'66 İSTİHBARAT RAPORU GEREKLİ YERLERE ULAŞMIŞ OLSAYDI..'
 
Söz alan Ayşegül Duman da "Ben buraya Artvin Şavşat'tın bir köyünden yüzde 45 engelli geldim. Fizan'a da götürseniz gelirim. Bu katliamdan 8 ay sonra psikolojik tedavi ve ilaç kullanmaya başladım. Bugün içeri girerken duruşma salonuna ilaçlarımı almadılar. Gerçek adaleti sağlamazsanız bundan sonra olacak katliamların vebalini almaya hazır mısınız? Biz tarihe adımızı kanla yazdık, siz de adaletle yazın. Bu sanıklar zaten ceza alacaklar da bizim derimiz sadece bunlar değil. Bu katliamın yolunu açanlar yargılanmazlarsa yarın yine bu suçu işleyecekler ve masumlar ölecek. Bunun vebalini almaya hazır mısınız?" dedi.
 
'SALONA İLAÇLARIMI ALMADILAR'
 
Katliamda yaralanan Ayşegül Duman, 10 Ekim'de ölenleri anarak başladığı konuşmasında "Ben buraya Artvin Şavşat'tın bir köyünden yüzde 45 engelli geldim. Siz davayı Sincan'a kaçırdınız ama bu dava fizana da gitse daha fazla katılımcıyla geleceğiz. Bu katliamdan 8 ay sonra psikolojik tedavi ve ilaç kullanmaya başladım. Bugün içeri girerken duruşma salonuna ilaçlarımı almadılar. Gerçek adaleti sağlamazsanız bundan sonra olacak katliamların vebalini almaya hazır mısınız? Biz tarihe adımızı kanla yazdık, siz de adaletle yazın. Bu sanıklar zaten ceza alacaklar da bizim derimiz sadece bunlar değil. Bu katliamın yolunu açanlar yargılanmazlarsa yarın yine bu suçu işleyecekler ve masumlar ölecek. Bunun vebalini almaya hazır mısınız 66 istihbarat raporu gerekli yerlere ulaşmış olsaydı. İlgili birimler görevlerini yerine getirseydi ne Suruç, ne Ankara ne de sonraki katliamlar yaşanmazdı" ifadelerini kullandı. Hakim bey gök yüzünden kar yağar, yağmur yağar ancak o gün gökyüzünden üzerimize et parçaları yağdı" ifadelerini kullandı.
 
'NEDEN SORUMLULUĞU OLAN 1 TANE YETKİLİ ÇIKMIYOR'
 
Müştekilerden Gazeteci- Fotoğrafçı Özcan Yaman, ilk defa Sincan'daki duruşma salonuna geldiğini söyleyerek, şunları belirtti: "Bir havaalanından uçağa binmek buraya girmekten daha kolay. Buraya girmek bende bir ironi yarattı. Olay günü alanda tam bunun tersi vardı. Ankara katliamı deyince aklıma şu söz geliyor. Bir polis amiri polislere 'Ne derlerse desinler, bugün onların acıları var' demişti. Evet bu doğru. Bu ülkenin mahkemesi Gar Katliamı diyemiyor, 'Ankara olayı' diyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük saldırısı diyorsunuz, dosyalarda 'olay' diyorsunuz. Bu dava sonucu itibariyle örnek dava olacak. Ya adaletin yerini bulduğu ya da ileride konjonktür değiştiğinde yeniden açılacak bir dava olacak demiştim. Mahkeme ilk başladığında, iddianame ilk okunduğunda avukatlarımız '1 yıllık gizlilikten bu mu çıkar' dedi. Dosyaya yeni belgeler soktu. Dosya yeniden açılmalı, baştan sona deliller yeniden toplanmalı. Devlete uzanan diye bir şey var. Antep Emniyeti'ne adamlar bıçakla girip çıkıyormuş. Çağırın o emniyet görevlilerini, neden böyle oldu diye soralım. Neden sorumluluğu olan bir tane yetkili çıkmıyor. Avrupa'da en ufak olayda adamlar istifa ediyor. Siz davayı kapatmayı düşünüyorsanız bu dava yeniden açılır hakim bey. Durumu vicdanınıza bırakarak, yeniden düşünmenizi istiyorum" dedi.
 
'TOPLANMAYAN DELİLLERLE BU MAHKEMENİN BİTMESİNİ YÜREĞİM KABUL ETMİYOR'
 
Katliamda hayatını kaybeden avukat Uygar Coşgun'un annesi Nuray Coşgun, hakime "Ben sizin meslek taşınızın annesiyim" diye seslenerek, "Benim çocuğum kan görmeye dayanamıyordu. Katliam günü 'Acaba bir yerde bayıldı mı ?' dedim. Ancak bu olmadı. Acı bizi kötü bir yerden buldu. Toplanmayan delillerle bu mahkemenin bitmesini yüreğim kabul etmiyor. Benim torunum var, onu kreşten alıyorum. Bir babanın çocuğunu aldığını göstermemeye çalışıyorum. Bu nasıl vicdan. Bu çocuğu yıllarca babasız kılmaya kimin hakkı vardı. Ben sadece gerçek adalet istiyorum. Onlara göz yuman herkesin yargılanmasını ve adalet  istiyorum" diye konuştu.
 
'KATLİAMA YOL AÇANLARI DOSYADA GÖRMEK İSTERDİM'
 
Katliamda yaralanan Cihan Andiç'in babası Ahmet Andiç, çocuğunun halen tedavisinin sürdüğünü vurgulayarak, şöyle konuştu: "Tedavi için gitmediğimiz hastane kalmadı. 3 yıldır hastanelerde mücadele veren Cihan Andiç. Benim oğlum inşaat mühendisiydi ve devlet memuruydu. F16 uçaklarının üzerimizden yürüdüğü savaş ortamından. Artık çocuklarımız ölmesin diye Ankara'daki barış mitingine gelmişti. Zaten mitinge katılanların çoğu da devletin memuru, yurttaşlarıydı. Devletin görevi kendi yurttaşlarının can ve mal güvenliğini sağlamaktı. Ama 50 duruşmadır gördüğümüz, bu katliamı yapanlar bir yerden destek aldı ve onlara yol açıldı. Katliama yol açanların dosyalarda yer almasını görmek isterdim. Bazen devletler ve içindeki organlar da hata yapabiliyor. Biz 2. Dünya Savaşı'nda sonra Alman Başbakanın Polonya'da diz çökerek nasıl özür dilediğini gördük. Bizim ülkemizde de katliamda ihmali bulunanların 'Bizim sorumluluğumuz var ve gereğini yapmalıyız' demeliydi" dedi.
 
'ARTIK ADALET MÜLKÜN DEĞİL İKTİDARIN ÖZEL MÜLKÜ'
 
Katliamda yaralanan Muhammed Bahadır Kılıç, davaya ilk defa gelebildiğini söyleyerek, "Duruşmalara katılmıyorum ama sosyal medya ve basın üzeriden takip ediyoruz. Devletin yönlendirdiği mülkiye müfettişlerinin raporu ret ediliyor. 15 Temmuz gecesi halka ateş açan askerleri yargılayan mahkeme ile katliam günü üzerimize gaz sıkanlar arasında ne fark var. Bizim vergimizle maaşını alan polis, bizim vergimizle aldığı gaz bombalarını IŞİD'in yarım bıraktığı işi tamamlamak üzere üzerimize sıktı. Bugün yaptığınız yargılama göstermelik demek istemiyorum. Ama arkanızda yazan adalet mülkün temelidir yazısı artık adalet iktidarın özel mülküdür. Siz mahkemeyi hangi sonuçla sonlandırırsanız sonlandırın barış talebinin yanında adalet talebini de görmeye devam edeceksiniz" dedi.
 
Hayatını kaybeden Turan Bozacı'nın oğlu Çağatay Bozacı, tepki gösterdiği bazı sözleri üzerine salonundan atıldı.
 
TUTUKLU SANIKLARLA SINIRLI MÜTALAA VERİLMİŞTİ
 
Savcı, mütalaasında kamu görevlilerinin katliamdaki ihmallerini es geçmiş, sanıklar Esin Durgun, Hatice Akaltın, Yakup Yıldırım, Suphi Alpfidan, Yakup Karaoğlu, Mehmeddin Baraç, Nihat Ürkmez, Abdulhamit Boz, Burak Ormanoğlu'nun "IŞİD terör örgütüne üyelikten" cezalandırılması istemişti. Sanık Erman Ekici'ye hem "terör örgütü yöneticiliğinden" ceza, hem de "Anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs" suçundan suç duyurusunda bulunulması talep edilmişti. Diğer sanıklar Abdulmuttalip Demir, Talha Güneş, Metin Akaltın, Yakup Şahin, Hakan Şahin, İbrahim Halil Alçay, Resul Demir, Hacı Ali Durmaz, Hüseyin Tunç açısından, "Anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüsten", "terör eylemi kapsamında canavarca hisle tasarlayarak insan öldürme ve öldürmeye teşebbüsten" ceza verilmesi istenmişti. Mütalaada firari konumunda bulunan sanıklar İlhami Balı, Savaş Yıldız, Edremit Türe, Deniz Büyükçelebi, Yakup Selağzı, Kasım Dere, Nusret Yılmaz, Mustafa Delibaşlar, Walentine Slobodjanjuk, Muhammed Zana Alkan, Ömer Deniz Dündar, Cebrail Kaya, Ahmet Güneş, Kenan Kutval, Bayram Yıldız, Hasan Hüseyin Uğur açısından ise dosyanın tefrik edilmesi (ayrılması) talep edilmişti. Mahkeme de duruşmayı  31 Temmuz, 1-2 Ağustos 2018'e ertelemişti. Hakimin "salon yetersiz" diyerek bir dahaki duruşmanın Sincan Ceza İnfaz Kurumu'nda yapılacağını açıklaması da büyük tepki çekmişti. "Oraya da geleceğiz" diyen aileler, duruşmanın Ankara merkezine uzağa taşınmasını sıralara vurarak ve "adalet" sloganlarıyla protesto etmişti.
 
MÜTALAA NEDEN ELEŞTİRİLİYOR?
 
Müdahil ailelerin avukatları, mütalaayı şu açıklamayla eleştirmişti: "Katliama göz yuman, sorumluluğu bulunan hiçbir kamu görevlisi yargılamaya dahil edilmeyerek devletin sorumluluğunun üstü örtüldü. Tüm delillere, dosyaya sunulan bilimsel görüşlere rağmen insanlığa karşı suç yönünden cezalandırma talebimiz göz ardı edildi. Katliamla ilişkili, yöneticilik konumunda olan sanıkların bir kısmı için sadece üyelikten ceza talep edildi. Mevcut sanıklar dışında katliamla ve sanıklarla ilişkili kişiler dosyaya dahil edilmedi. Dosyaya gelen binlerce bilgi ve belgeye rağmen 2.5 yıl önceki iddianamenin de gerisine düşen, devletin her kademedeki sorumluğunu ısrarla yok sayan mütalaa kabul edilemez."
 
'DEVLET BİR ELİYLE İSTİHBARAT DİĞER ELİYLE ARMUT TOPLUYORDU'
 
10 Ekim Ankara katliamı davasının Sincan'da görülen 10. tur duruşması verilen öğle arasından sonra  katliam mağdur ve avukatların savunmalarıyla devam etti.
 
10 Ekim ailelerinin müdafi avukatları, Türkiye'de IŞİD'in nasıl örgütlendiğine ve devletin bunu görmezden geldiğine dikkat çekti ve devletin sorumluluğuna vurgu yaptı.
 
'GAZ SIKILDIĞI İÇİN YARILILAR ÖLMÜŞTÜ'
 
Söz alan Elif Özdoğan'ın konuşması Türkçe bilmediği için tercüman aracılığıyla çevrildi. Özdoğan, Kürtçe yaptığı konuşmasında, "Eyleme geldiğimiz gün etrafta polis yoktu. Neden arama yok dedik. Bize 'barışa geldik, savaşa değil. O yüzden arama olmaz merak etme.' dediler. Arabada ben, gelinim, torunum ve eltim vardı. Patlama olduktan sonra kendimi hastanede buldum. Üstümüzde et parçaları vardı. Polisler gaz sıkıyorlardı. Yaralıları gördük. Gaz sıkıldığı için yaralılar ölmüştü. Polisler ambulansların gelmesini engellediler. Alanın ortasında TOMA'lar vardı. Ambulans gelmediği için taksiyle gitmek zorunda kaldık. Taksi bizi almak istemedi. Şimdi ise psikolojik tedavi görüyoruz. Şikayetçiyiz." diye konuştu.
 
'IŞİD'İN ÖRGÜTLENMESİNE İZİN VERİLDİ'
 
Mağdur avukatlarından söz alan Tonguç Cankurt, IŞİD'in örgütlendiği Antep'te 10 Ekim katliamına kadar ciddi bir operasyon yapılmadığını anlatarak "Bu uzun süreç IŞİD'in katliamları nasıl örgütleyebildiğini gösteriyor. Bu dönemde IŞİD'in Adıyaman'da örgütlenme içerisinde olduğuna dair basına çok sayıda veri yansımıştı. Farklı yerlerdeki soruşturmaların aynı sonuçlanması bir siyasi iradeyi gösteriyor. Bunu dönemin Başbakanı Davutoğlu açıkça söyledi. 'Potansiyel şüpheli olarak birini tutuklayamayız'" dedi. Cankurt, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ifadelerini hatırlatarak, IŞİD örgütlenmesine izin verildiğini bu ifadeler üzerinden örneklendirdi.
 
'TÜRKİYE'NİN ADI CİHATÇI OTOBANI OLARAK ANILDI'
 
Avukat Kazım Bayraktar, IŞİD'in örgütlenmesi ve katliamların yolunun nasıl açıldığını anlatacağını belirterek, "Suriye'de iç savaş sürecinde kurtlar sofrası oluşturuldu. Türkiye'nin siyasi iktidarı da bu sofrada yerini aldı. Şam'a girilecek, Emevi Camii'nde namaz kılınacaktı. Saraydaki hesaplar tutmadı. Suriye'deki kan Türkiye'ye sıçradı. ÖSO gibi batı devletleriyle birlikte meşrulaştırılanları bir yana bırakıyorum, Türkiye siyasi iktidarı bu fırsattan bir fırsat daha çıkardı. El- Kaide, IŞİD gibi örgütlenmelerin Suriye'de örgütlenmesinin yollarını açtı" diye konuştu. "IŞİD, El- Kaide, El Nusra Türkiye'nin yargı kararlarında terör örgütü olarak tescil edildi" diyen Bayraktar, şunları ekledi: "Bu örgütler tescil edilmiş olmasına rağmen siyasi iktidar bu örgütlere terör örgütü diyemedi. Bu politikanın pratikte uygulanmasında Suriye'de yapılmak istenen kısmen laik çizgilere sahip olan Suriye anayasal rejiminin yıkılmasıydı. Şu süreçte ise Türkiye'nin laik çizgideki anayasal rejiminin yıkılmaya başlandığına şahit oluyoruz" dedi.
 
'İKİ EL DE AYNI MERKEZDEN YÖNETİLİYORDU'
 
Bayraktar, IŞİD üyelerinin Türkiye'de dernek kurmasına bile izin verildiğine dikkat çekerek, "Türkiye'nin adı cihatçı otobanı olarak anılmaya başlandı. Bu tür politikalar uygulanırken, devletin bu politikalarından özerk geleneği vardı. Siyasi iktidarlar suç işlerken, devlet geleneğinde bunlar kayıt edilir. Devletin bir eli istihbarat toplarken, diğer eli armut topluyordu. Ama iki el de aynı merkezden yönetiliyordu. Kanıtlar, kayıtlar toplandı. Yapılan operasyonlar kayıtlara rağmen sınırlı tutuldu. Demek ki arkasında bir hesap var. Örneğin El- Kaide soruşturması Türkiye'de daha önce belki yapılmıştır ama bizim 10 Ekim dosyasına gelene bakıyoruz. Devletin takip yapan eli 2012 yılında harekete geçti ve bir tutanak düzenledi. Tutanakta El- Kaide üyelerinin toplantı yaptıkları geçiyordu. İsimler veriliyordu. Bu isimler 2015 yılında katliamları yapacak hücrelerin ele başları" diye konuştu. Bayraktar, IŞİD üyelerinin takip edilmesine rağmen yakalanmadığını dava dosyalarından örneklerle anlattı.
 
'EGEMENLER KİRLİ İŞLERİNİ YAPARKEN PİYONLAR KULLANIRLAR'
 
Bayraktar, IŞİD sanıkları hakkında Antep Adliyesi savcı ve hakimlerinin işleme koymama kararı verdikleri ifade ederek, "Antep savcıları aralarında top çeviriyor" dedi. Bayraktar, mahkeme heyetine seslenerek, "Egemenler kirli işlerini yaparken piyonlar kullanırlar. Her birinin kullanmaz tarihleri vardı. Onları kullanım tarihleri bittiğinde çukura atarlar. Sayın savcı geçen duruşma 'kimseye yaranamıyoruz' dedi. Sadece tetikçileri yargılayarak, 'adalet yerini buldu' diyemezsiniz müdahiller ve avukatlara. Bu tür tarihsel davalar bir şekilde sonuçlanır ancak tarih unutmaz. Arşivine kayıt edilir. Gün gelir hesap görülür" diye vurguladı.
 
'BU BİR PATLAMA DEĞİL KATLİAMDIR'
 
Avukat Nuray Özdoğan, duruşma salonun kapısına yazılan "Gar patlaması davası" yazısına tepki göstererek, "Zihniyetin değişmesi gerekir. Bu bir patlama değildir, katliamdır. Bu tanımlamanın değiştirilmesi gerekir" ifadelerini kullandı. Özdoğan, 10 Ekim davasının soruşturma sürecinde bilgi saklandığına dikkat çekerek, "Yargı yargıdan bilgi saklandı" dedi. Özdoğan, mülkiye müfettişlerinin katliama ilişkin hazırladığı ön inceleme raporuna 3 gün içerisinde işlemden kaldırma kararı verildiğini belirtti. Dava dosyasında "delil olarak kullanılamaz" denilen MİT raporu olduğunu aktaran Özdoğan, "Siz bu bilgi notunu 'delil olarak kullanılamaz' diyorsunuz. İçeriğini savcılık makamı sormuyor" diye vurguladı.
 
YAKALANMAYAN SANIKLAR ZAMAN AŞIMINDAN YARARLANACAK 
 
Avukat Senem Doğanoğlu, insanlığa karşı suçla ilgili savcılık ve mahkemeye yaptıkları talepleri hatırlatarak, TCK'nin ilgili kanun maddelerini saydı ve sanıkların insanlığa karşı suçtan hüküm alması gerektiğini söyledi. Doğanoğlu, TCK madde 77'nin uygulanması gerektiğini belirterek, "Yarın öbür gün Nusret Yılmaz, Edremit Türe, Ahmet Güneş gelse, bombacı yeleklerinde parmak izleri bulunan sanıklar gelse zaman aşımını mı tartışacağız" dedi. Doğanoğlu'nun bahsettiği konu sanıklar hakkında TCK'de yer alan "insanlığa karşı suçlar"la ilgili cezanın istenmemesiydi. Sanıklar hakkında ağırlaştırılmış müebbet istendiği için yakalanamayan sanıklar hakkında zaman aşımı uygulanabilecek. Eğer 10 Ekim katliamı "insanlığa karşı suç" kapsamında değerlendirilseydi, yakalanamayan sanıklara zaman aşımı işlemeyecekti.
 
'DOSYADA BAŞINDAN BERİ KORUNANLAR VAR'
 
Avukat İlke Işık, katliamda kamu görevlilerinin sorumluğunu hatırlatan konuşmasında şunları söyledi: "Devlet yetkililerinin içinde olduğu bir katliamın delilli başka bir ülkede olsa yer yerinden oynardı. Ancak 10 Ekim katliamında tek bir kamu görevlisi hakkında devam eden bir soruşturma yok. Tek bir kamu görevlisi hakkında devam eden bir soruşturma nasıl olmaz böylesi bir katliamda? O mitinge Valilik, Emniyet Genel Müdürlüğü izin verdiyse, can güvenliğini almak onların görevidir. 'Tek bir kamu görevlisi bile yargılanmayacak, ben bu dosyayı burada bitireceğim' diyebilmek. Gerçek bir adaletten nasıl söz edebiliriz. Bu dosyada başından beri korunanlar var."
 
'ADALETTEN BAHSEDİLİYOR AMA YANGINDAN MAL KAÇIRIR GİBİ'
 
Işık, dosyaya halen gelmeyen belgeler olduğunu ekleyerek, "Hücre evlerinde depolarda olan kişiler var. Sanık olması gerekenler var. Sanıklarla birlikte yargılanması gereken kişiler olduğu halde neden dahil etmiyoruz. Kimliği tespit edilmemiş kişilerle birlikte karar verebilmenin izahını bulmak ne yazık ki zor" dedi. "Bazı sanıkların dijital materyalleri halen Antep'te" diyen Işık, "Gerçek araştırma yapılsa bu sanıklar kimlerle konuşmuş ciddi bilgilere verebilecek veriler var aslında. Sanıkların bir birleriyle ilişkisi bizim yapığımız çalışmalar sonucu ortaya çıktı. Sizin verdiğiniz bilirkişi raporunda bunlar yoktu. Devlet görevlileri ve kamu görevlileri dışındaki mesele de eksik. Usulü eksikleri tamamlamak gibi bir yaklaşım içerisinde değilsiniz. Bizim derdimiz dosya yıllarca sürsün değil. Adaletten bahsediyoruz ama yangından mal kaçırır gibi 'bitireceğim bu dosyayı' acelesini anlayamıyoruz. Eksikleri tamamlamak hem usulün hem de maddi gerçeğin gereği" dedi.
 
Işık, savcının verdiği mütalaayı eleştirerek, sanıklar hakkında çok ceza istendi izlenimi yaratmaya çalışıldığını ifade etti.
 
Hrant Dink davası dosyasını hatırlatarak, "Sanığın yargılanmasıyla başlayan süreç askerlerin jandarmaların yargılandığı sürece dönüştü" diyen Işık, "Geçen duruşmada Hrant dosyasına bakan başkan 'Peki bu adam nasıl öldü demiş. Sayın başkan 103 tane insan nasıl öldü. Biz bu sorunun cevabını istiyoruz. Gerçekten bu sorunun cevabını er ya da geç bulacağız" diye vurguladı.
 
Babası Osman Turan Bozacı'yı kaybeden Çağatay Bozacı'nın beyanında AKP ile ilgili söylediği sözler nedeniyle duruşma salonundan çıkarılmıştı. Mahkeme Başkanı Giray, avukatlara öğlenden sonraki oturumu takip edebileceğini söyledi. Ancak Bozacı polis tarafından engellendi. Duruşma verilen aranın ardandan başlayınca avukat Sevinç Hocaoğulları durumu Mahkeme Başkanı Giray'a iletti. Ancak Başkan Giray, "Öğlen aldığımız karar bir günlük karar o yüzden giremez" dedi. Durum mağdur aileleri tarafından protesto edildi.
 
Avukat Hasan Hüseyin Evin, müvekkilleri Bozacı'nın salona alınmamasıyla ilgili "Kendisi babasının ölümüyle ilgili değerlendirmeler yapmıştır. Bu katliamın arkasında siyasi bir güç var. Kendisi bunu ifade edebilir. Babası katledilmiş bir insana karşı bu kadarlık bir vicdani kanaat kulanın. Aksi halde vekiller olarak biz de salonu terk edeceğiz" dedi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Giray, Bozacı'nın salona girmesine izin verdi.
 
Bozacı'nın salona alınmasının ardından mağdur avukatlarının beyanlarının alınmasına devam edildi.
 
'BÜTÜN KANITLARIYLA ORTAYA ÇIKAN BİR TABLO VAR'
 
Avukat Ziynet Özçelik, yargılamanın geldiği aşamayı şu ifadelerle değerlendirdi: "Katılanlar olarak bir tesadüfe inanmamız isteniyor. Kurgusal hale getirilmiş gerçekliği kabul etmemiz isteniyor. Bu sanıklar tesadüfen ses getirecek bir eylem yapmak üzere mitinge geliyorlar. 103 insanın ölümüne neden olan bir bombalı saldırı yapıyorlar. Bu da tesadüfen oluyor. Biz gerçekliğin böyle olmadığını mahkeme başından itibaren gerçekliğin parçalarını toplatılmasını sağlayarak, tartıştırarak çaba gösterdik. Yürütme organının bizim için kabul ettiği gerçeklik, bizim gördüğümüz ilk örnek değil. Ki polis de bu yürütme organı içinde. Ortaya konulan gerçeklik şu: Bugün ceza yargılaması araçsallaştırılmıştır. Ortadoğu'da sermayenin temsilcileri olan hegemonik güçlerle bir savaş yürütülüyor. IŞİD araçsallaştırılıyor. Bizim ülkemiz içerisindeki barış isteyen kesimleri kriminalize ederek, bu süreçten yaralandıkları bir durumla yüz yüzeyiz. Dünyada teorik olarak da sermaye temsilcileri insanların kanına rağmen şiddeti bir araç olarak kullanıyorlar. Bu nedenle polisin gücünü arttırıyorlar. Ne yazık ki yargı aygıtını da bağımsız bir gerçeklik araştırması yapamayan bir dönüşüm sürecinde. Ülkemizde yargı yürütme organlarına karşı ciddi bir güçsüzlükle yüz yüzedir. Bütün kanıtlarıyla ortaya çıkan bir tablo var."
 
Avukat beyanları sırasıyla Adana Barosu Başkan Yardımcısı Av. Sebahattin Gümüş, Av. Doğan Erkan, Av. Mehtap Sakinci Coşgun ve İHD Genel Başkanı Av. Öztürk Türkdoğan ile devam etti ve tamamlandı.
 
HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, katılan olarak söz aldı. Başaran, davanın medya ve toplumdan kaçırıldığını söyleyerek, şöyle konuştu: "Sürece bakmak gerekiyor. Biliyorsunuz 7 Haziran'da bir seçim oldu. Türkiye'nin politik atmosferi başka bir noktaya geldi. Var olan çözüm süreci sonlandırıldı. İktidar yanlıları 'ya istikrar ya kaos' dedi. Bu kaosun ilk sesi 5 Haziran'da patlayan bomba oldu. Sonra Suruç geldi. Sonra 103 kişinin öldüğü süreç. Bu olayların arkasındaki benzerlik neydi. İktidarın aymazlığıydı. Bunların devletin istihbari bilgisi dışında olmasının hiçbir inandırıcılığı yoktur. Bizlerin attığı her adım izlenirken, yaptığımız etkinlikler polis gücüyle kuşatılırken, nasıl oluyor da Ankara'nın merkezinde bir katliam gerçekleştiriliyorken güvenlik zafiyeti kabul edilmiyor. Nasıl oluyor da böyle bir katliamda tek bir sorumlu istifa etmiyor, politik sorumluluğunu kabul etmiyor. Ankara gar patlamasında yetkililer neredeydi sormak lazım. Bugün eğer bu mahkeme salonunda alelacele dosyayı sonuçlandırma niyeti varsa, iktidar açısından maksat hasıl olmuştur. Yeterli milletvekili alınmıştır, tek başına iktidar olunmuştur. Hangi ülkede böyle büyük bir katliamdan sonra siyasi iktidar hesap vermez."
 
'GÖSTERMELİK CEZALAR VERİLECEK SORUMLULARA DOKUNULMAYACAK'
 
HDP olarak Ankara, Suruç ve Diyarbakır katliamlarıyla ilgili araştırma önergesi verdiklerini ancak Meclis'te araştırma komisyonunun kurulmadığını anımsatan Başaran, "Kurulsaydı şuanda siz bu dosyanın ağırlığı altında eziliyor olmazdınız. Burada bir karar verildi. Göstermelik cezalar verilecek ama asıl sorumlulara dokunulmayacak. Konjonktür müsait olduğunda şuanda sanık sandalyesinde oturanlar 'öfkeli çocuklardı', tıpkı bu sandalyelerde oturan FETÖ'cüler gibi. Bunların siyası ayağı ortaya konulmuyor" dedi.
 
Yapılan savunmaların ardından mahkeme heyeti duruşmayı yarına erteledi.