2 Ekim 2024 Çarşamba

Ankara İHD: Hak ihlaline son verin, gözaltıları bırakın

İHD Ankara Şubesi, HDP'ye yönelik gözaltı saldırısını kınadı, hukuksuzluğa son verilerek gözaltındaki siyasetçilerin serbest bırakılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi, HDP'ye yönelik gözaltı operasyonlarına ilişkin açıklama yaptı. 

Şube binasında yapılan açıklamayı okuyan Sevinç Koçak, 6 yıl sonra "Kobane olayları" bahanesiyle onlarca ilde yapılan operasyonlar kapsamında HDP Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen, eski milletvekili Emine Ayna, Ayla Akat Ata, Sırrı Süreyya Önder, Nazmi Gür, Altan Tan, MYK üyeleri Can Memiş, Gülfer Akkaya, Alp Altinörs, Günay Kubilay, Berfin Köse, Ali Ürküt , Bircan Yorulmaz,  Dilek Yağlı'nın da aralarında olduğu çok sayıda kişinin gözaltına alındığını hatırlattı.

Kobane eylemleri nedeniyle daha önce bir çok soruşturma yürütüldüğünü, hatta aynı isimlerin de bu soruşturmaya dahil edildiğini ve ifadelerinin alındığını anımsatan Koçak, soruşturmaların sonuçsuz kaldığını söyledi. Koçak, "Aynı gerekçenin tekrar kullanılması, artık hukukun görüntüde bile kalmadığının bir göstergesidir" dedi.

Koçak, şunları söyledi: "Ülkenin her geçen gün daha da kızıştırılan mevcut nefret iklimi giderek içinden çıkılmaz bir süreci koşullamaktadır. Pandeminin blançosu, süregiden işsizlik ve ekonomik kriz tabloyu daha da ağırlaştırmaktadır. İktidarın ana gündemi bu ve benzeri sorunlar olmalıyken, Kürt sorunu başta olmak üzere, diyalog ve barışçıl bir sürecin önünü açması gerekirken tam tersi bir yol izlemesi, halklarımız adına duyduğumuz kaygıyı derinleştirmektedir.

"Yapılan bu uygulama ağır bir hak ihlalidir. Yetkilileri, bu haksız ve hukuksuz uygulamayı derhal durdurmaya, gözaltına alınmış insanları derhal serbest bırakmaya çağırıyoruz."