16 Eylül 2024 Pazartesi

Almanya'da iki eyalette seçim: Thüringen'de faşist AfD birinci çıktı

Almanya'da iki eyalette düzenlenen parlamento seçimlerinde, Thüringen'de faşist AfD birinci parti olurken, Saksonya'da CDU yüzde 31.9 oyla birinci çıktı.

Almanya'nın Saksonya ve Thüringen eyaletlerinde parlamento seçimleri gerçekleşti.

Resmi olmayan sonuçlara göre, faşist Almanya için Alternatif (AfD) partisi Thüringen eyaletinde yüzde 32 oy alarak seçimlerden birinci çıktı. Sağcı Hristiyan Demrokrat Birliği (CDU) partisi ise yüzde 23 oy aldı. 

10 yıldır Thüringen'deki koalisyon hükümetlerinin ortağı olan Sol Parti (Die Linke) yüzde 20 oy kaybına uğrayarak yüzde 11.3 oy aldı. Die Linke, Saksonya'da ise yüzde 4 oy alarak yüzde 5 barajını geçemedi ve ilk kez meclis dışında kaldı. Die Linke'den ayrılanlar tarafından yeni kurulan Sahra Wagenknecht İttifakı (BSW) ise yüzde 15 oy aldı.

Böylece ikinci emperyalist paylaşım savaşından bu yana ilk defa faşist bir parti bir eyalet parlamentosunda en büyük güç oldu.

SAKSONYA'DA CDU YÜZDE 31.9 OY ALDI
Saksonya eyaletinde ise CDU yüzde 31.9 oyla birinci olurken, AfD yüzde 30.6 oy oranıyla ikinci oldu. BSW, yüzde 11.8 oy aldı.

AfD'nin eşbaşkanı Alice Weidel, meselenin sadece Thüringen ve Saksonya'daki seçim başarılarından ibaret olmadığını, tüm Almanya'da siyasi değişim yaşandığını söyledi.

HİÇBİR PARTİ TEK BAŞINA HÜKÜMET KURAMIYOR
İlk seçim sonuçlarına göre iki eyalette de hiçbir parti tek başına hükümet kuramıyor. Siyasi teamüllere göre Thüringen'de hükümeti kurma görevinin AfD'li faşist siyasetçi Bjön Höcker'e verilmesi gerekiyor. Eyalette mecliste grubu olan CDU, SPD, Sol Parti ve BSW daha önce Höcker ile ortaklık kurmayacaklarını açıklamışlardı.