2 Ekim 2024 Çarşamba

Almanya'da 'Dünya Öcalan'a özgürlük günü' eylemleri

Almanya'nın birçok kentinde "10 Ekim Dünya Öcalan'a Özgürlük günü" eylemleri düzenlendi.

Almanya'nın birçok kentinde alanlara çıkan çok sayıda kişi "10 Ekim Dünya Öcalan'a Özgürlük Günü" vesilesiyle eylem yaptı.

KÖLN
Köln'de Öcalan'a yönelik 9 Ekim Uluslararası komplosunu kınamak ve "10 Ekim Dünya Öcalan'a Özgürlük Günü" nedeniyle miting düzenlendi.

Almanya'nın Köln kentinde "10 Ekim Dünya Öcalan'a Özgürlük Günü" yürüyüşü düzenlendi. Köln Chlodwigplatz'ta başlayan miting alanında  FED-MED Eşbaşkanı Engin Sever ile TJK-E adına Ayten Kaplan birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından halk "Abdullah Öcalan'ı özgürleştirme zamanı geldi", "Bi hevre serhildan", "Öcalan'a özgürlük, Kürdistan'a statü" yazılı pankart ve PKK lideri Abdullah Öcalan'ın posterleri eşliğinde yürüyüşe geçti.

Yürüyüş boyunca Öcalan'ın içinde bulunduğu ağır tecrit koşularına dikkat çekilirken, birçok dilde "Öcalan'a özgürlük" sloganı atıldı.

Yürüyüşe CİK, TEV-ÇAND, FEDA ve MLKP katıldı. Yürüyüş sonrası Rudolfplatz'da düzenlenen mitingde Kürt siyasetçi Hatip Dicle bir konuşma yaptı.

Dicle konuşmasında, "Dün 9 Ekim komplonun yıl dönümüydü. 22. yıllını geride bıraktı. Bugün 10 Ekim. Bizim açımızdan bu iki tarih çok önemli. Türk devletinin IŞİD eliyle katliamın yıl dönümü. Onları saygıyla anıyorum. Bugün aynı zamanda '10 Ekim Dünya Öcalan'a Özgürlük Günü'. Bu vesileyle İmralı'da Önder Öcalan ve direnen bütün arkadaşlarını selamlıyorum. Başkan Öcalan'ı tam özgürlüğüne kavuşturabilmek için Kürt halkı ve dostları olarak çok kararlı ve keskin bir iradeye sahibiz. Öcalan'ı sahiplenmek toplumsal ve siyasal bir sorumluluktur" dedi.

Konuşmaların ardından miting, müzik dinletisiyle son buldu.

STUTTGART
Almanya'nın Stuttgart kentinde PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik 9 Ekim uluslararası komplonun 21 yıldönümünde Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) çağrısıyla meşaleli yürüyüş gerçekleşti.

Lautenschlager straße toplanmaya başlayan kitle, saygı duruşundan sonra yürüyüşe başladı. Yürüyüş boyunca "Öcalan'a ve Kürdistan'a özgürlük", "Politik tutsaklara özgürlük", Türk ordusu Kürdistan'dan defol", "Faşizme karşı omuz omuza" ve "Yaşasın Enternasyonal dayanışma" sloganları atıldı.

Komployu teşhir eden Almanca basın metin okundu. Açıklamanın ardından MLKP ve anti faşist güçlerin de katıldığı yürüyüş Marienplatz'da sona erdi.

DARMSTADT
Öcalan'a yönelik uluslararası komplo, 22. yıldönümünde Darmstadt'ta düzenlenen yürüyüş ve mitingle protesto edildi.

Barış Meydanında (Friedensplatz) toplanan yüzlerce kişi, kent merkezinde yaptıkları yürüyüşün ardından tekrar aynı meydanda toplandı.

Mitingde bir konuşma yapan Darmstadt Halk Meclisi Eşbaşkanı Mürşide Oltan, Öcalan'ın bir an önce özgürlüğüne kavuşması gerektiğini söyledi.

HDP Şırnak eski Milletvekili Faysal Sarıyıldız ise Kürdistan'da insanların Öcalan'ı lideri olarak gördüğünü belirtti.

NÜRNBERG
Nürnberg kentinde düzenlenen yürüyüşle Öcalan'a yönelik 9 Ekim 1998 tarihinde gerçekleştirilen uluslararası komplo kınandı.

Medya Halk Evi öncülüğünde gerçekleştirilen yürüyüş Kornmark'ta yüzlerce kişinin katılımıyla başladı. Yürüyüşe Medya Halk Evi, PYD, AGİF, Liste Linke, Sosyalist Kadınlar Birliği'in de arasında bulunduğu çok sayıda örgüt destek verdi.

Yürüyüşte "Öcalan'a özgürlük", "Bi Hevre Serhildan" pankartları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünü isteyen birçok döviz taşındı. Yürüyüşte sık sık komplo ve tecride karşı sloganlar atılırken uluslararası komploya ilişkin bildiriler dağıtıldı.

Jakobplatz'da ise bir miting düzenlendi. Alana kafesten yapılmış temsili cezaevi hücresi yer aldı. Temsili hücre etrafına Öcalan'a özgürlük istenen dövizler asılırken bir masa üstüne Abdullah Öcalan'ın kitapları yer aldı.

HAMBURG
Hamburg kentinde de "10 Ekim Dünya Öcalan'a Özgürlük Günü" etkinlikleri kapsamında bir yürüyüş düzenlendi.

Hamburg, Kiel, Bremen ve çevresinde yaşayan Kürtlerin katılımıyla gerçekleştirilen yürüyüş Hamburg HBF önünde saygı duruşu ile başladı. Eylemde KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç bir konuşma yaptı.

Bedeli ne olursa olsun bu mücadeleden asla vaz geçmeyeceklerini söyleyen Koç, "Eylemler Önderliğimiz özgürleşene kadar devam edecek. Öcalan'ın sadece Kürt halkının değil, ezilen milyonların sesi ve umududur" dedi.

Konuşmalardan sonra ise halk yürüyüşe geçti. Ankara Gar katliamının da kınandığı yürüyüş boyunca slogan atıldı.

"Öcalan'a özgürlük", "Tecride, faşizme, sömürgeciliğe son; şimdi özgürlüğü sağlama zamanı" pankartlarının taşındığı yürüyüş Hamburg Türk Konsolosluğu önünde sona erdi.

FRANKFURT
Frankfurt'ta da "10 Ekim Dünya Öcalan'a Özgürlük Günü" vesilesiyle düzenlenen yürüyüş ve yüzlerce kişi katıldı.

Frankfurt Tren Garı'nda bir araya gelen yüzlerce kişi, "10 Ekim Dünya Öcalan'a Özgürlük Günü" başta olmak üzere 9 Ekim Komplosunu protesto etti.

"Öcalan'a özgürlük, 9 Ekim Komplosunu lanetliyoruz" pankart ile dövizler ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın bayrak taşındığı yürüyüş, "Biji berxwedane gele Kurd", "Öcalan özgürlük, Kürdistan'a statü" sloganları eşliğinde kent merkezinde sona erdi. Yürüyüşten sonra ise bir miting düzenlendi.

Mitingde yapılan konuşmalarda PKK lideri Abdullah Öcalan özgürlüğe kavuşana kadar eylemlerin süreceği belirtildi. Eylem, "Öcalan özgürlük Kürdistan'a statü" sloganları ile sona erdi.

MANNHEIM
Mannheim kentinde de "10 Ekim Dünya Öcalan'a Özgürlük Günü" kapsamında bir yürüyüş düzenlendi.

Wasserturm'dan başlayan yürüyüşe yüzlerce kişi katıldı. Öcalan'ın posterleri, YPG ve YPJ flamaları ile 9 Ekim komplosunu kınayan Almanca döviz ve pankartların taşındığı eyleme Dei Linke, Demokratik Güç Birliği ve Kurtuluş temsilcileri de katıldı.

"Kahrolsun 9 Ekim komplosu", "Biji Serok Apo", "Kahrolsun faşizm" sloganlarının atıldığı eylemde yapılan konuşmalarda Öcalan şahsında halkların tutsak edildiği vurgulandı. DKTM, DGB-Mannheim, Die Linke de eylemde mesajlarını verdi.

KASSEL
Kassel'de de "10 Ekim Dünya Öcalan'a Özgürlük Günü" kapsamında bir yürüyüş yapıldı.

Halitplatz'da toplanan çok sayıda kişi uluslararası komployu protesto etti.

Almanca "Tecride hayır, Öcalan'a özgürlük" yazılı dev pankart taşındı. Yürüyüş ardından Opernplatz'da ise bir miting düzenlendi. Eylem yapılan konuşmalar ardından Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünü temsilen ve Almanca "Öcalan için özgürlük" yazılı çok sayıda yeşil, sarı, kırmızı balonların gökyüzüne bırakılmasıyla sona erdi.

HILDESHEIM
Hildesheim kentinde de çevre kentlerden Kürdistanlıların katılımı ile "10 Ekim Dünya Öcalan'a Özgürlük Günü" yürüyüşü ve mitingi düzenlendi.

NCDK Hildesheim'ın organize ettiği miting ve yürüyüşe, Demokratik Güç Birliği, ANTIFA Hildesheim ile Die Linke Hildesheim da destek verdi.

Angouleme Platz'ta bir dakikalık saygı duruşunun ardından, halk yürüyüşe geçti.

"Bijî Serok Apo", "Bê Serok jiyan nabê", "Jin jîyan azadî" sloganları eşliğinde ve zılgıtlarla süren yürüyüş büyükşehir belediyesi önünde de bir mitingle devam etti. Miting yapılan konuşmalar ardından sloganlarla sona erdi.

HANNOVER
Hannover'de de "10 Ekim Dünya Öcalan'a Özgürlük Günü" kapsamında bir eylem düzenlendi.

Ronahi Kadın Meclisi öncülüğünde yapılan eylemde Ronahi Kadın meclisi sözcüsü Aliye Ekinci bir konuşma yaptı. Ekinci, Öcalan'a yönelik ağır tecrit ve uluslararası komployu kınadı.

Hannover Halk Meclisi Eşbaşkanı Yaser Alp ise Türk devletinin Abdullah Öcalan'a uyguladığı ağır baskıya biran önce son vermesi gerektiğini söyledi.

KON-MED Eşbaşkanı Tahir Koçer konuşmasında "Bugün Öcalan 22 yıldır Türk devletinin zindanlarında büyük bir onur mücadelesi ve direniş sergiliyor bunu selamlıyoruz. Bize düşen işgalci Türk devletine karşı birlik ve mücadeleyi büyütüp Öcalan'ı özgürlüğe kavuşturmaktır" dedi.