3 Ekim 2024 Perşembe

Alevi örgütleri: Maraş katliamını unutmayacağız, affetmeyeceğiz

Alevi Bektaşi Federasyonu İzmir Bileşenleri, Maraş, Roboski, 19 Aralık katliamlarını protesto etti. Eylemde Deniz Poyraz katliamına da değinildi, 29 Aralık günü görülecek davaya katılım çağrısı yapıldı.

Alevi Bektaşi Federasyonu İzmir Bileşenleri'nin çağrısıyla İzmir Alsancak'ta eylem yapıldı. Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılan eylemde Maraş, Roboski ve 19 Aralık hapishaneler katliamı protesto edildi, katliamlarda yaşamını yitirenler anıldı.

Eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Kaldıraç, HDK ve Dostluk ve Külter Derneği üyeleri de katıldı.

Basın açıklamasını Narlıdere Cemevi Başkanı Mustafa Aslan okudu. 1978 yılında Maraş'ta resmi rakamlara göre 121 kişinin katledildiğini, onlarca kişinin yaralandığını hatırlatan Aslan, gerçek rakamların daha yüksek olduğuna işaret etti.

Kardeşlik edebiyatı yapanların Alevilere yönelik katliamlarına üzerinden 43 yıl geçmesine rağmen devam ettiğine işaret eden Aslan, bugün Alevilerin evlerinin işaretlendiğini, Alevi halkının ötekileştirildiğini, nefret söylemine maruz kaldığını belirtti.

'MARAŞ'TA EYLEM YAPMAMIZ ENGELLENİYOR'
Maraş'ta yapılmak istenen eylemlerin yasaklanmasına tepki gösteren Aslan, devletin katliam tarihini hatırlattı.

19 Aralık 2000 tarihinde 'Hayata Dönüş' adı altında hapishanelerde devrimci tutsakların, 28 Aralık 2011 tarihinde Şırnak Roboski'de devletin F-16 uçaklarıyla Kürtlerin katledildiğini söyleyen Aslan, Suruç, Ankara, Sivas, Reyhanlı, Gazi katliamlarına da değindi.

'YENİ MARAŞ'LARIN OLMAMASININ GARANTİSİ YOK'
Devletin katliamcı geleneğinin sürdüğüne işaret eden Aslan, yeni Maraş'ların olmamasının garantisi olmadığını söyledi. Devletin antidemokratik uygulamalarına da değinen Aslan, kayyumlarla halkın iradesine kelepçe vurulduğunu, milletvekilleri, belediye başkanları ve gazetecilerin tutuklandığını, hasta tutsakların ölüme terk edildiğini söyledi.

'DEVLETTEN MAAŞ ALANLAR KATİLLERLE EL SIKIŞMIŞ SAYILACAKTIR'
Devletin son dönemde Alevi dedelerine maaş ve Cemevlerine "kültür merkezi" statüsü verilmesi hamlesine tepki gösteren Aslan, "Devletten maaş alan ya da alacak olan dedeler, Kerbela'da Ali Asker'i, Maraş'ta Ali Tıraş'ı, Madımak'ta Koray Kaya'yı katledenlerle el sıkışmış sayılacaktır" diye vurguladı.

Aslan son olarak şunları söyledi: "Başta Maraş katliamı olmak üzere, Sivas'ı, Çorum'u, Gazi'yi, Dersim'i, 19 Aralık'ı, Roboski'yi, Reyhanlı'yı, Gezi'yi, Suruç'u ve Ankara katliamını unutmadık, unutturmayacağız, affetmeyeceğiz. Bu katliamlar da kaybettiğimiz canlarımızı, yoldaşlarımızı saygıyla anıyoruz."