4 Ekim 2024 Cuma

Alevi örgütleri: İbademiz cem, ibadethanemiz Cemevleridir

Alevi örgütleri, cemevlerinin statüsüne ilişkin İzmir Alevi Kültür Derneği Buca Şubesinde basın toplantısı düzenledi. Cemevlerinin kültür merkezine dönüştürülmek istenmesine tepki göstrilen açıklamada, "İbademiz cem, ibadethanemiz Cemevleridir" denildi.

Alevi Bektaşi Federasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği İzmir Şubeleri, cemevlerinin statüsüne ilişkin Alevi Kültür Dernekleri Buca Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı İsmet Kurt, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Gani Kaplan, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez ve tarihçi yazar Erdoğan Aydın'ın da katıldığı basın toplantısı müzik dinleti ile başladı.

Baba Mansur Ocağı pirlerinden Ali Haydar Kurt'un çerağ uyandırmasının ardından, Maraş katliamında yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu.

KAPLAN: CEMEVLERİ İBADETHANEDİR
Açıklamada konuşan Gani Kaplan, Alevilerin ibadethanelerinin kültür merkezine döndürülmek istenmesine tepki gösterdi. Bunun Aleviliği katletmek anlamına geldiğini vurgulayan Kaplan, Alevilerin örgütlülüğünü ve birliğini koruması için bir araya geldiklerini söyledi. Cemevlerinin ibadethane olarak kalması için mücadele etmeye devam edeceklerini kaydeden Kaplan, belediyelere de cemevlerini Alevilere teslim etme çağrısında bulundu.

'BELEDİYELER CEMEVLERİNİ ALEVİLERE TESLİM ETSİN'
"İzmir Büyükşehir belediyesi cami işletiyor mu" diye soran Kaplan, "Neden öyleyse cemevlerini elinizde tutuyorsunuz? Cemevleri binaları Alevilere teslim edilmeli, işletme gibi davranmalarını kabul etmeyiz. Belediyelerin bundan vazgeçmesi gerekiyor" dedi.

İktidarın para ile Alevilerin kurumlarını tasfiye etmeye ve örgütlülüklerini dağıtmaya çalıştığını vurgulayan Kaplan, "Bunun önüne geçmenin tek yolu örgütlerimize, derneklerimize sahip çıkmaktır" diye konuştu.

KURT: İBADETHANEMİZE VE İBADETİMİZE ŞEKİL VERMEYİN
Etkinlikte konuşan Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı İsmet Kurt, cemevlerine kültür merkezi statüsü verilmesini kabul etmeyeceklerini söyledi. Alevilerin, kimsenin ibadetini, ibadethanesini kalıba koymadığını vurgulayan Kurt, "Zulümlerle Alevileri yerlerinden yurtlarından ettiler, şimdi de ibadethanemize şekil vermeye başladılar. Birileri kalkıp da 'cemevlerine ibadethane değil kültür merkezi' derse kabul etmeyiz. İbadetimizi cem ile yapılıyoruz ve metropollerde de ibadethanemiz cemevlerimizdir. Aşını pişireceği, lokmasını paylaşacağı, kültürünü taşıyacağı mekanlarını oluşturdu. Artık haykırıyoruz; kimse Alevilerin ibadethanesine ve ibadetine şekil vermesin. Kimse haddini aşmasın" dedi.

GEÇMEZ: BU TOPRAKLARI FAŞİSTLERE TESLİM EDEMEYİZ
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez, Alevilerin yaşadığı sorunların eşit yurttaşlık temelinde çözüleceğinin altını çizdi. Devletin merkezindeki Diyanet'in bütün kurumları terbiye etmeye çalıştığını kaydeden Geçmez, siyaseti Ortaçağ zihniyetinin belirlediğini söyledi.

Yaşanan ekonomik krize değinen Geçmez, şunları söyledi: "Yoksulluğa karşı ses çıkarmalıyız, beraber mücadele etmeliyiz. Alevilik dimdik ayakta duruyor. Ortak yönümüz insan olmaktır. Bizler savaşa karşı duracağız. Sınırsız bir dünyayı savunacağız. Irkçı, Türkçü bir Hacıbektaş’ı karşımıza çıkartmaya çalışıyorlar. 'Hadi oradan' demeliyiz. Her taraflara İmam Hatipler, kuran kursları açılıyor. Asıl din düşmanı onlardır. Bizler sünni kardeşlerimiz için de mücadele ediyoruz. Biz ülkemizi yeniden yaşanabilir bir hale getirmeliyiz. Nefret dili kullanan bir siyaset ülkeye bir şey veremez. Bu toprakları ırkçılara faşistlere teslim edemeyiz.”

GÜZELGÜL: VARLIĞIMIZ KABUL EDİLMİYOR
Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül ise, Alevilerin varlığına dahi tahammül edemeyen iktidarın açılımlarının aldatmaca olduğunu vurguladı. "Alevilerin taleplerini herkes duydu; ama bu Yezit zihniyet duymak istemedi" diyen Güzelgül, tüm halkların ve inançların bir arada yaşamı için mücadele ettiklerini kaydetti.

Alevilerin ibadetlerinin cem, ibadethanelerinin cemevleri olduğu gerçeğinin yok edilemeyeceğini belirten Güzelgül, “Taviz vermeden tüm inançlar ile birlikte yaşamak için mücadele veriyoruz" dedi.

ÇÖZÜKÇE: İBADETİMİZ CEM, İBADETHANEMİZ CEMEVİDİR
Alevi örgütleri adına basın metnini okuyan Hasan Çözükçe, iktidarın milyonlarca Alevi'yi yok saydığını vurguladı, Alevilere ibadetlerinin nasıl olması gerektiğini tarif edenlere tepki gösterdi. Çözükçe, "Kendi inanç kalıplarına sığdırma çabası ile ibadethanemize ad koyma peşine düşüyorlar. Bu küstahlığı bununla da yetinmeyip, işi inancımızı tarif etmeye kadar götürüyorlar, bu ülkede milyonlarca Alevi yüzlerce yıldan bu yana ibadetini talip, rehber, pir, mürşit ilişkisiyle el ele el hakka düsturuyla cem olarak cemevlerinde yapmaktadır. Yani bizim ibadetimizin adı cem, ibadethanemizin adı ise cemevidir" dedi.

Türkiye'yi 20 senedir yöneten AKP'nin tüm inançlara saygısızca davrandığını belirten Çözükçe, en çok da camide ibadet edenlerin dini duygularını sömürerek iktidarını sürdürdüğünü kaydetti.

Çözükçe, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Aleviler hakkında konuşmasına tepki gösterdi, "Kapılarımız işaretlenirken susanlar, Madımak davasının zamanaşımına uğratılmasına 'Hayırlı olsun' diyenler, tescilli Madımak katili Ahmet Turan Kılıç'ı serbest bırakanlar, elbette ki samimi değildir, güven vermemektedir" ifadelerini kullandı.

Aleviler olarak demokrasiyi savunmaktan vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Çözükçe, "İbadetimiz olan cem'de ayrım yapmıyorsak cemevlerimizi de ilimden gidilen yolun sembolü yapacağız" diye konuştu.”