2 Ekim 2024 Çarşamba

Akşener: Damat Bey sen nereye bakıyorsun?

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'a "Damat bakan 2020'de doları 6,90 lira 2021'de 7,68 ön görmüş. Arkadaşlar, dolar daha dün 7,76 liraydı. Bu aymazlık yetmezmiş gibi gazeteciler doları sorunca ben oraya bakmıyorum diyor. Bir ülkenin ekonomi bakanı, 'Ben döviz kurlarına bakmıyorum' diyebilir mi? Allah aşkına söyler misin damat bey, sen nereye bakıyorsun?" dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin Meclis'te düzenlediği grup toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Akşener, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı’nı eleştirerek, "Bir ülkenin ekonomi bakanı, 'Ben döviz kurlarına bakmıyorum' diyebilir mi? Allah aşkına söyler misin damat bey, sen nereye bakıyorsun?" dedi.

Akşener, "Yeni bir suni tartışmanın ateşi fitillendi. Bahçeli 'Anayasa Mahkemesinin yapısı değiştirilmelidir' dedi. Erdoğan'da bir değişiklik önerisi gelirse 'evet' diyeceğini ima etti. Hukuk sisteminde kuvvetler ayrılığı ilkesinin olmazsa olmazıdır. AYM hukuka aykırı çıkarılan kanunların yanlış verilen mahkeme kararlarının dönüp dolaşıp geldiği duvardır. Güçlü bir AYM milletin teminatıdır. Bizim de onaylamadığımız birçok karar imza attı ancak karar çıktıktan sonra hukuk devletine olan inancımız gereği bu kararlara hep uyduk. Her kararını beğenmek zoruna değilsiniz ama uymak zorundasınız. Mevcut Anayasa kapsamında verdiği kararlar üzerinden böyle bir kurumun tehditkâr ille tartışmaya açılması hukuk sistemimize vurulacak yeni bir darbedir" dedi.

Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı'na (YEP) yönelik eleştirilerde bulunan Akşener, "Cumhurbaşkanlığı sisteminin ne kadar felaket olduğunu itiraf eden bir program oldu. Damat bakan sadece 875 milyon dolar milli gelir diyor. Hem de dolardaki artışı umursamadığı halde diyor. İktidar 500 milyar dolar ihracat sözü verdi, yeni ekonomi programı bunun yarısı diyor. Sayın Erdoğan, OECD'de pandemiden en çok etkilenen 3. Ülke olduk diyor ama OECD ülkeleri arasında para birimi dolar karşısında en çok değer kaybeden Türk Lirası oldu. Türk Lirası dünya liginde iflas eden Arjantin ile iç savaşla boğuşan Suriye ile yarışıyor. Kendine gel sayın Erdoğan. Bu işi layıkıyla yapacak yüzlerce adam dururken, sen gidip hazineyi damadına emanet ettin" diye kaydetti.

Akşener, "Damat bakan 2020'de doları 6,90 lira 2021'de 7,68 ön görmüş. Arkadaşlar, dolar daha dün 7,76 liraydı. Bu aymazlık yetmezmiş gibi gazeteciler doları sorunca ben oraya bakmıyorum diyor. Bir ülkenin ekonomi bakanı, 'Ben döviz kurlarına bakmıyorum' diyebilir mi? Allah aşkına söyler misin damat bey, sen nereye bakıyorsun? Yahu senin güya tarafsız merkez bankan bile bunu daha yüksek beklediğini senden 10 gün önce söyledi. Nitekim dün türlü oyunlarla enflasyon yüzde 11 çıktı. Damat bey sen nereye bakıyorsun?" diye konuştu.

Bakan Albayrak'ın program lansmanında çıkıp 'bu program istihdam odaklı' dediğini hatırlatan Akşener, "Biz de doğal olarak hemen istihdam oranlarına bakıyoruz. Geçen sene 28 milyon kişi çalışıyormuş, bu sene 26 milyon 700 bin. seneye 28 milyon kişi çalışacak diyor, iş gücüne katılım oranını düşürmüş sonra da utanmadan 'ben istihdam odaklı program hazırladım' diyor. Allah aşkına damat bey söyler misin, sen nerelere bakıyorsun?" diye belirtti.