3 Ekim 2024 Perşembe

AKP'li Bakan Akar'dan IŞİD'i aklama çabası

Milli Savunma Bakanı Akar, bakanlığının bütçe görüşmelerinde yaptığı sunumda, çözüm sürecinin bitmesine katil IŞİD çetelerinin gerçekleştirdiği Suruç, Antep, Ankara Gar, İstanbul Havalimanı katliamlarını gerekçe olarak gösterdi.

Bütçe görüşmeleri, Meclis'teki ilgili komisyonlarda sürüyor. Milli Savunma Bakanlığı'nın bütçe görüşmelerinde konuşan Bakan Hulusi Akar, çözüm sürecine dair AKP'ye övgüler yağdırdı, Erdoğan'ın 11 Ağustos 2015 tarihinde yaptığı "çözüm sürecini buzdolabına kaldırdık" sözlerini unutarak, sürecin bitmesine Suruç, Antep, Ankara Gar, İstanbul Havalimanı katliamlarını gerekçe gösterdi.

Dönemin Genelkurmay Başkanı olan Hulusi Akar, IŞİD tarafından gerçekleştirilen katliamların sorumluluğunu PKK'ye yüklemeye çalıştığı konuşmasında şunları söyledi: "Devlet bütün şefkatini göstermiştir, bütün sabrını göstermiştir, demiştir ki, 'gelin, bu terörü bitirin, hep beraber oturalım, konuşalım, danışalım, bu işi çözelim. Fakat ne oldu? Antep, Ankara Gar, İstanbul Havalimanı, Suruç… Yani yüzlerce kişiyi katlettiler, cevap bu oldu. Bunun üzerine ne oldu? 24 Temmuz'daki bu katliamlardan sonra gerçekten çok büyük çaplı, o ana kadar tespit ettiğimiz terör hedeflerinin hepsi vuruldu, 24 saat, 48 saat vuruldu havadan."

NE OLMUŞTU?
2013-2015 yılları arasında süren görüşmeler döneminde AKP'nin bir yandan savaş hazırlıkları yaptığı 30 Ekim 2014 tarihli MGK kararlarıyla ortaya çıktı. Erdoğan'ın ilk kez başkanlık ettiği MGK toplantısının sonuç bildirgesinde, isteği üzerine "kamu güvenliği" gerekçesiyle savaş talebi  yer aldı.

MGK kararlarında, "Terörle çok boyutlu mücadele kapsamında sürdürülen çözüm süreci ele alınmış; sürecin oluşturduğu olumlu atmosferi ve huzur ortamını bozmaya yönelik provokatif olaylara karşı kamu düzeni ve güvenliğini koruma konusundaki kararlılık teyit edilmiştir" ifadesine yer verildi.

Erdoğan, 11 Ağustos 2015 tarihinde yaptığı konuşmasında da, 2014 tarihli MGK bildirisini referans alarak, "Silahlar bırakılıp gömülene kadar, sınırlarımız içinde tek bir terörist kalmayana kadar mücadelemize devam edeceğiz" diyerek, çözüm sürecinin "buzdolabına kaldırıldığını" söyledi.