6 Ekim 2024 Pazar

Akçay Sazlığı ve Sulak Alan tehlike altında: 100 hektar envanterden silindi

Kuzey Ege'nin önemli sulak alanlarından olan Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı'nın 41,67 hektara düşürüldüğü ortaya çıktı. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, uzun bir süredir kaçak yapılaşma ve imar tehdidi altında olan alanın kurutulup doldurularak yapılaşmaya açılacağının göstergesi olduğunu kaydetti. 

Balıkesir'in Edremit ilçesinde yer alan ve Kuzey Ege'nin önemli sulak alanlarından olan Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı büyük tehlike altında. Türkiye'nin toplamında kaydedilmiş olan 489 kuş türünün yüzde 30'una, nesli kritik derecede tehlike altında olan yılan balıklarına (Anguilla anguilla) ve yüzlerce bitki türüne ev sahipliği yapan ve T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Ulusal Sulak Alan Envanteri Yönetim Bilgi Sistemi'nde (SAYBİS) yakın bir zamana kadar 144,75 hektar olarak yer alan Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı'nın 41,67 hektara düşürüldüğü ortaya çıktı.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği'nin yaptığı açıklamada, söz konusu küçültmenin uzun bir süredir kaçak yapılaşma ve imar tehdidi altında olan alanın kurutulup doldurularak yapılaşmaya açılacağının bir göstergesi olduğu vurgulandı. 

'RAMSAR SÖZLEŞMESİ'NE AYKIRI'
Açıklama, şöyle devam etti: "Yalnız 377 dönüm değil bin dönüm daha imara açılmak isteniyor! Şimdi artık imara açma niyetlerinin yalnız 377 dönüm için değil, tüm sulak alanı kapsadığı ortaya çıkmıştır. Sulak alanın bir kısmı bir süredir Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından hafriyat alanı olarak kullanılmakta ve doldurulmakta iken bu duruma karşı 37 stk bir araya gelerek itiraz etmiş, sulak alana hafriyat dökülmesi ve doldurulmasının hem hukuka hem de Türkiye'nin taraf olduğu Ramsar Sözleşmesi'ne aykırı olduğu belirtilerek moloz dökümünün acilen durdurularak alanın rehabilite edilmesi istenilmiştir. Bu konudaki başvurumuza Balıkesir Belediye Başkanlığı tarafından verilen yanıtta doldurma işleminin Balıkesir-Edremit Tarıma Dayalı İhtisas Sera (Süs
Bitkileri ve Çiçekçilik) OSB Alanı ile ilgili olduğu ve alanın doldurulma ve rehabilitasyonundan sonra söz konusu kuruma devredileceği belirtilmiştir.

'KAYITLARDAN SİLİNMESİ ASLA KABUL EDİLEMEZ'
Doldurulan OSB alanı ve devamındaki büyük sulak alan ne yazık ki yeni envanter kaydında sulak alan haritasından çıkartılarak her türlü yapılaşmaya açık hale getirilmiştir. Alanda halihazırda yapılmakta olan bilimsel araştırmalara ve gözlemlere göre Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı'nın tümü hala bir "sulak alan"dır ve bu özelliğini kaybetmemiştir. Alanın 100 hektarlık kısmının kayıtlardan silinmesi asla kabul edilemez. Envanterde yer alan söz konusu alanın tescil edilerek koruma statüsünün arttırılması gerekmekte iken küçültülmesi bilimsel yaklaşıma ve sulak alan mevzuatına aykırıdır.

'SÜRECİN TAKİPÇİSİYİZ'
Kamuoyu önünde ilgili kurumlara soruyoruz: Söz konusu değişiklik kim tarafından, hangi amaçla yaptırılmış ve bu değişikliğe imza atan yetkililer hangi bilimsel araştırmaya dayanarak bu kararı almıştır? Bu değişikliği yapan kamu görevlileri ve bunu talep edenler açıkça suç işlemektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nü bu konuda kamuoyuna acilen bir açıklama yapmaya davet ediyoruz. Konunun hukuken de takipçisi olacağımızı kamuoyuna bildiririz."