2 Ekim 2024 Çarşamba

Akbelen'de bilirkişi keşfi yapılacak

Akbelen Ormanı'nın yok edilmek istenmesine karşı mücadele sürüyor. Maden işletme izni verilen karara karşı süren davada yarın bilirkişi keşfi tekrarlanacak. 

Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ'nin (YK Enerji) Muğla Milas'taki iki termik santralına kömür sağlamak amacıyla genişletilmek istenen kömür madeni sahasının İkizköy mahallesindeki Akbelen Ormanı'nı yok etmemesi için İkizköylülerin hukuk mücadelesi sürüyor. Geçen Nisan ayında, şirkete Akbelen Ormanı'nda maden işletme izni veren Tarım ve Orman Bakanı imzalı kararın iptali için açılan dava da devam ediyor. 

Davanın tekrarlanacak bilirkişi keşfi 1 Mart 2022 Salı günü saat 10.00'da İkizköy'de gerçekleştirilecek.

780 dönümlük ormanlık alanda maden sahası işletme izni veren karar normal uygulamada Orman Genel Müdürlüğü tarafından veriliyor. Ancak daha önce de endüstriyel plantasyon yapılacağı gerekçesi ile Milas Orman İşletme Müdürlüğü'nce kesilmeye çalışılan Akbelen Ormanı, İkizköylülerin yürüttüğü yoğun hukuki ve fiili mücadele sonucu kesim programından çıkarılmıştı.

İklim Haber'e göre YK Enerji, yüzde 50 LİMAK, yüzde 50 IC İÇTAŞ ortaklığında kurulu bir şirket ve 2014 yılındaki özelleştirmeyle Yeniköy  ve Kemerköy termik santrallarının yanı sıra 230 bin dönümlük bir alanı kapsayan kömür madeni ruhsatlarının da işletme hakkını devralmıştı. Özelleştirme esnasında işletme hakkı devralınan beş ayrı ruhsat, son olarak 2018 yılı Aralık ayında tek bir ruhsat altında toplandı. 86541 erişim numaralı ruhsatın altında birleştirilen üç saha ÇED'e tabi olmasına rağmen, diğer iki ruhsata ÇED Yönetmeliği Geçici 2. ve 3. Maddeler kapsamında tanınmış olan ÇED muafiyeti, 230 bin dönümlük alanın tamamını kapsıyormuş gibi işlem görüyor. Bu nedenle Akbelen Ormanı da ÇED sürecine tabi tutulmadan sadece ilgili kamu idaresi tarafından verilen bir izinle maden işletmesine açılmaya çalışılıyor. KARDOK Derneği'nin ÇED muafiyetinin hukuksuz uygulamasına dair de ayrıca açtığı bir dava devam ediyor.

Daha önce Muğla 1. İdare Mahkemesi tarafından 7 Eylül'de düzenlenen bilirkişi keşfinde, mahkemece ataması olmadığı halde bilirkişi keşif heyetine başkanlık yapan hakim, davacı İkizköy KARDOK Derneği avukatlarına ve dernek yönetim kurulu üyeleri ile davacı uzmanlarına söz hakkı tanımamış, avukatlara ve uzmanlara hakaret içeren sözler sarf ederek keşfin "sakatlanmasına" neden olmuştu. KARDOK avukatlarının reddi hakim ve keşif iptali taleplerine mahkeme olumlu yanıt vermemiş, sonuçta ortaya çıkan bilirkişi raporu ise bilimsel dayanaktan yoksun olması, kanıtların eksik değerlendirilmesi gerekçeleri ile yeniden itiraza konu olmuştu.

Muğla 1. İdare Mahkemesi, 7 Aralık'ta verdiği ara kararda, sakatlanan bilirkişi keşfinde görevli naip üyeleri görevden alarak yeni bir naip üye atanmasına, keşfin tekrarına ve bu keşif sonucu düzenlenecek bilirkişi raporuna dair işlemler tamamlanıncaya kadar, iptali istenen maden işletme izninin yürütmesinin durdurulmasına karar vermişti.