2 Ekim 2024 Çarşamba

Akaryakıta üç günde üç zam

Akaryakıt fiyatlarına gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere bir kez daha zam yapıldı. Pompa fiyatına yansıtılacak zamlarla birlikte İstanbul'da benzin 18,68'e, motorin 19,77'ye yükseldi. Zamlara ilişkin ETHA'ya değerlendirmede bulunan yazarımız Olcay Çelik, savaşın yoğunluğunun artmasının yeni zamlara yol açacağına işaret etti.

Akaryakıt fiyatlarına üç gün içinde üç kez zam yapıldı. 5 Mart tarihi itibariyle geçerli olacak ve pompa fiyatlarına yansıtılacak yeni zammın miktarı benzinde 69 kuruş, motorinde 84 kuruş olarak açıklandı.

Son yapılan zamlarla birlikte, Ankara'da 18,08 liradan satılan benzinin litre fiyatı 18,77 lira olacak. Benzinin litresi İstanbul'da 17,99 liradan 18,68 liraya, İzmir'de 18,11 liradan 18,80 liraya çıkacak.

Ayrıca, motorinin litre fiyatı Ankara'da 19,01 liradan 19,85, İstanbul'da 18,93 liradan 19,77, İzmir'de 19,02 liradan 19,86 liraya yükselecek.

Benzin ve motorine 2 ve 3 Mart günlerinde de zam yapılmıştı. Benzine 2 Mart günü 88 kuruş, 3 Mart günü ise 53 kuruş zam yapıldı. Motorine ise 2 Mart günü 1 lira 51 kuruş, 3 Mart günü ise 1 lira 33 kuruş zam geldi.

ÇELİK: SAVAŞ SÜRDÜKÇE AKARYAKIT ZAMLARI DEVAM EDECEK
Akaryakıta son iki gün içinde yapılan fahiş zamlara ilişkin ETHA'ya değerlendirmede bulunan yazarımız Olcay Çelik, emperyalist savaşın petrol ve gaza olan talebi arttırdığını söyledi. Türkiye'nin petrol ve gaz ihtiyacının üçte birini Rusya'dan sağladığını hatırlatan Çelik, savaşın yoğunluğunun artmasının yeni zamlara yol açacağına işaret etti.

Akaryakıttaki zamların, pandemi, kur krizi ve emperyalist savaşın bir bileşkesi olarak karşımıza çıktığını söyleyen Çelik, "En genelden bakarsak, tüm dünyada pandemi ile yaşanan bir enflasyon artışı var. Aksayan ve kesilen tedarik zincirleri pandemi sonrasındaki talep artışı ile birleşince petrol ve gaz da dahil her şeyin fiyatı her yerde artıyor. İkinci sebep TL'nin hızla ve büyük oranda değersizleşmesi" dedi.

Petrol ve doğalgazın ithal mallar olması nedeniyle bu değersizleşmenin ithalatı pahalılaştırdığını ve fiyatlara yansıdığını kaydeden Çelik, "Dolayısıyla bu, Türkiye'deki enflasyonun dünyadaki enflasyondan kat be kat üzerinde seyretmesine yol açıyor" değerlendirmesinde bulundu.

'EMPERYALİST SALDIRGANLIK PETROL FİYATLARINI ARTIRIYOR'
Rusya-ABD/NATO/AB'nin Ukrayna üzerinden gelişen emperyalist saldırganlığının bugünkü artışların dolaysız sebebi olduğunu söyleyen Çelik, "Öncelikle bu savaş hali otomatik olarak her ülkenin petrol ve gaza olan talebini artırıyor, stok eğilimleri güçleniyor. Tabii burada taraflardan biri olan Rusya Federasyonu dünyanın 1 numaralı petrol ve gaz ihracatçısı. Dünyadaki toplam talebin onda birinden fazlasını karşılıyor. Rusya'ya uygulanan yaptırımlar henüz bu malları kapsamıyor. Ancak savaşın büyümesinin böyle önemli bir tedarik kaynağının kesilmesi anlamına geleceği açık. Bu yüzden petrol ve gaza olan taleple birlikte fiyatlar da artıyor" diye konuştu.

Türkiye'nin bu konuda daha büyük bir risk barındırdığına işaret eden Çelik, "Çünkü petrol ve gazın üçte birinden fazlasını Rusya'dan sağlıyor. Yoğunluğu yükselecek bir savaş, böyle büyük bir tedariğin yerine yenisini koymayı daha da zorlaştıracaktır. Bu da daha fazla zammın sürpriz olmayacağını gösterir" ifadelerini kullandı.