2 Ekim 2024 Çarşamba

AİHM'den Türkiye'ye: Sivillerin haklarını ihlal etme

Ermenistan'ın tedbir talebini kabul eden AİHM, sivillerin haklarının ihlaline sebebiyet verecek eylemlerden kaçınması için Türkiye'ye çağrı yaptı.

Ermenistan, Azerbaycan ile Dağlık Karabağ'da yaşanan çatışmaya Türkiye'nin de dolaylı olarak katıldığı yönünde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) 4 Eylül'de yaptığı tedbir talepli başvuru yapmıştı. AİHM, talebi kabul etti.

AİHM, 29 Eylül 2020'de hem Azerbaycan hem de Ermenistan'a yaşamları ve sağlıklarını riske atmak da dahil olmak üzere sivil nüfusu sözleşmeye dayalı haklarının ihlaline neden olabilecek her türlü girişimden kaçınmaya çağırdı. AİHM kararında, "Ayrıca her iki tarafı da AİHS 2'inci maddesi (Yaşam Hakkı) ve 3'üncü maddesi (İşkence ve insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele veya ceza) bağlamında sözleşme kapsamındaki taaddütlerine uymaya davet etmiştir" ifadeleri yer aldı.

Kararda, Türkiye'nin çatışmaya dahil olduğu ve sivillerin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi haklarının ihlaline sebebiyet verecek eylemlerden kaçınılması çağrısı yapıldı.

Kararının Türkiye'ye ile ilgili bölümü şöyle: "Çatışmanın tırmanışını dikkate alan AHİM, mahkeme iç tüzüğü 39'üncu maddesini (geçici tedbirler) tekrar uygulamaya karar vermiştir. Şimdi AİHM Türkiye'de dahil olmak üzere çatışmaya doğrudan veya dolaylı olarak tüm devletlerin sivillerin sözleşme haklarının ihlaline sebebiyet veren eylemlerden kaçınmaya ve Sözleşme kapsamındaki yükümlülüklerine saygı göstermeye çağırmaktadır."

Kararda, "Mahkeme içtüzüğünün 39'uncu maddesi uyarınca mahkeme, AİHS'ye taraf devletlerden herhangi birinin uygulaması gereken geçici tedbirlere hükmedilebilir. Geçici tedbirler, mahkemenin yerleşik uygulamasına göre, yalnızca telafisi mümkün olmayan bir zarar ilişkin yakın bir riskin mevcut olduğu durumlarda geçerli olan acil önlemlerdir" ifadeleri yer aldı.