19 Eylül 2024 Perşembe

Ahmet Haskiro'nun ailesine 500 bin lira kan parası

Adana'da bulunan Dağ Tekstil'de iş cinayetiyle katledilen 11 yaşındaki Ahmet Haskiro'nun ailesine patronlar tarafından 500 bin lira kan parası teklif edildiği öğrenildi.

Adana'nın Seyhan ilçesinde yer alan Dağ Tekstil'de, 11 Haziran'da 11 yaşındaki Suriyeli çocuk işçi Ahmet Haskiro asansör ile duvar arasında sıkışarak katledilmişti. Çocuğun annesinin de aynı işyerinde çalıştığı öğrenilirken, iş cinayeti sonrası ailesine 500 bin lira "kan parası" teklif edildiği öğrenildi.

Evrensel gazetesinin özel haberine göre, iş cinayetinin yaşandığı Kaside Giyim/Dağ Tekstil atölyesinde Ahmet Haskiro'nun katledilmesi sonrası atölyenin patronları çocuğun "atölyede çalışan annesini ziyaret için geldiğini, atölyede çalışmadığını" öne sürdü.

Aile ve işçiler üzerinde yoğun bir baskı kuran patronlar, Haskiro ailesine susmaları karşılığında 500 bin lira "kan parası" ödemeyi teklif etti.

Ahmet Haskiro'nun haftalık 1500 lira ücret aldığı kaydedilen haberde, iş yerindeki tanık olarak dinlenecek işçilerin de baskı altında tutulduğu vurgulandı.

ATÖLYENİN SAHİPLERİNDEN TUTUKLANAN YOK
Öte yandan Kaside Giyim/Dağ Tekstil'de uzun süredir çok sayıda çocuk işçinin çalıştığı öğrenildi. İş cinayeti sonrası Kaside Giyim patronu Yıldıray Dağ tutuklanmazken, Dağ'ın AKP milletvekilleriyle de yakınlığı dikkat çekiyor.

İş cinayetine ilişkin soruşturmada ise 12 Haziran günü Çetin Çelikhal, Ömer İnce ve Recep Karayiğit tutuklandı. Çetin Çelikhal ifadesinde "Dağ Tekstil'in bulunduğu binada isimsiz bir işletmem var. Ahmet'in annesi yanımda çalışır, çocuk da annesini ziyaret etmeye gelmiş. Dağ Tekstil'in bulunduğu bina bir iş hanı gibidir, ben de isimsiz bir firma işletiyorum" dedi.

Ömer İnce ise "Ben Dağ Tekstil iş hanının muhasebesini tutarım. Ayrıca asansörün bakımı ve teknik işlerden sorumluyumdur" ifadelerini kullandı.

Ahmet Haskiro'nun sıkıştığı asansörün üretildiği firmanın sahibi Recep Karayiğit, "Bu asansöre binmek için karta sahip olmak gerekir, kart olmadan asansör çalışmaz. Bu çocuğun kartı yoksa tek başına asansörü kullanamaz" dedi.

Dosyada Ahmet Haskiro'nun anne ve babasının herhangi bir beyanı yok.