Ahmed Aabo, GGM'de ölüme terk edildi
Geçici Koruma Statüsünde olan Suriyeli Ahmed'in, Kızılay'a kan bağışı sırasında HIV Pozitif olduğu tespit edildi. Halk sağlığını tehdit ettiği iddiasıyla statüsü pasif hale getirilen Ahmed, kaçak ve kaçak ikamette olduğu iddiasıyla kelepçeli olarak Hadımköy GGM'ye gönderildi. Üç aylık ilacı bulunan ve sonrası için garantisi olmayan Ahmed'in avukatı, tedavi hakkının geri verilmesi için hukuki girişimlerde bulunacağını kaydetti.
Ailesinin güvenli bir yaşam sürmesi umuduyla 10 yaşında Türkiye sınırına bırakılan Ahmed Aabo, Geri Gönderme Merkezinde ölüme terk edildi. Türkiye'ye girdikten sonra Geçici Koruma Statüsüne alınan Ahmed, yaklaşık sekiz ay önce Kızılay'a kan bağışı yaptı. Bu sırada HIV pozitif olduğu tespit edilen Ahmed, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedaviye başladı ve düzenli olarak ilaçlarını kullanmaya başladı.
KELEPÇELİ OLARAK GGM'YE SEVK EDİLDİ
Bianet'ten Evrim Kepenek'in haberine göre Ahmed'in hayatı, idari kararlar ve bürokratik engellerle daha da zorlaştı. Bulaşıcı hastalık sebebiyle halk sağlığını tehdit ettiği iddiasıyla G-78 tahdit kodu ile Geçici Koruma Statüsü pasif hale getirildi. Bu nedenle de ilaçlarını alamadı. Durumu anlamak ve en önemlisi de ilaçlarını almak için Kumkapı Yabancı Şube Müdürlüğüne giden Ahmed, burada "kaçak" ve kaçak ikamette olduğu gerekçesiyle Hadımköy Geri Gönderme Merkezi'ne kelepçeli olarak sevk edildi.
'TEDAVİ HAKKININ GERİ VERİLMESİ İÇİN HUKUKİ GİRİŞİMLERİ YAPACAĞIZ'
Ahmed'in avukatı Hasan Kocapınar, sınır dışı işlemlerinin durdurulması için idare mahkemesinde dava açtı. Dava sonucu beklenirken, bu kez Ahmed Adana Geri Gönderme Merkezi'ne gönderildi ve burada ilaçlarına erişimi sağlanmadı. Avukatı Kocapınar'ın girişimleri ile yeniden İstanbul'a sevk edilmesiyle ilaçlarını almayı başarsa da tedavi süreci kesintiye uğradı ve sağlık durumu ciddi şekilde kötüleşti. Avukat Kocapınar, Ahmed'in tedavi hakkının engellenmesinin insan hakları ihlali olduğunu belirterek, "Ahmed'in sağlık durumu, tedavi hakkının elinden alınması ve yanlış idari uygulamalar nedeniyle ciddi şekilde zarar gördü. Tedavi hakkının geri verilmesi için gerekli tüm hukuki girişimleri yapacağız" dedi.
Ahmed'in tedavi sürecinin devam etmesi ve sağlık hakkının korunması için destek çağrısında bulunan avukat Kocapınar, yetkililere, uluslararası sözleşmeleri hatırlattı. "Türkiye uluslararası sözleşmelere imza atmış ve Suriyeli Geçici Koruma Stasü'ne aldığı birini koruyacağım demiş bir ülke. Bunu yapmalı. Ayrıca Ahmed, Suriye'ye gönderilirse, orada hayatta kalma şansı hiç yok. HIV+ olduğu için orada aşırı dinci grupların hedefinde olacaktır" dedi.
'SADECE ÜÇ AYLIK İLACI KALDI VE SONRASINDA GARANTİSİ YOK'
Avukat Kocapınar, ayrıca, "Ahmed'in sadece üç aylık ilacı kaldı ve sonrasında garantisi yok. Sadece üç aylık ilaç temin edildi. İstanbul'daki GGM'de çalışan memurlar ellerinden geleni yapıyorlar fakat durum onların ötesinde. Önemli olan Göç İdaresi Müdürlüğü ve Göç İşleri Başkanlığı'nın bu sorunu çözmedi. Tedavisini engellemeyin" dedi.
Ahmed, hala Arnavutköy Geri Gönderme Merkezi'nde tutuluyor ve tedavi hakkına erişim sağlanmadığı için hayatı tehlikede. Avukat Kocapınar, son olarak "Bu durum, insan hakları ihlalidir ve Ahmed'in sağlığı ve yaşam hakkı korunmalıdır" diye seslendi.