2 Ekim 2024 Çarşamba

'Ağır hasta tutsak Yusuf Akbaba ölüme gönderiliyor'

Denizli T Tipi Hapishanesi'ndeki ağır hasta tutsak Yusuf Akbaba'nın ailesi Akbaba'nın tek başına yaşamını idame ettiremediğini belirtti. Hastane sevkleri artık bir işkenceye dönüşen Akbaba'nın adlilerle tutulduğunu ve ölüm tehdidi aldığını söyleyen Akbaba'nın ailesi tahliyesini istedi.

Akbaba'nın sağlık sorunlarına ve hapishanede yaşadığı hak ihlallerine dikkat çekerek, Akbaba'nın derhal serbest bırakılmasını istedi.

Denizli T Tipi Hapishanesi'nda ağır hasta tutsak Yusuf Akbaba'nın ailesi ve yakınları, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde yaptıkları açıklamayla Akbaba'nın serbest bırakılmasını istedi. "Ağır hasta mahpus Yusuf Akbaba serbest bırakılsın" pankartının asıldığı açıklamaya, Yusuf Akbaba'nın ailesi ve dostları katıldı.

'YAŞAMINI TEK BAŞINA İDAME ETTİREMİYOR'
Açıklamada söz alan Mehmet Acettin, 57 yaşındaki Yusuf Akbaba'nın tek kişilik hücrede kaldığını belirterek, ağır hastalıkları sebebiyle yaşamını tek başına idame ettirmekte güçlük çektiğini söyledi. Acettin, Akbaba ailesinin kendilerine başvuru da yaptığını belirterek, tüm kamuoyunu duyarlı olmaya çağırdı.

'HASTANE SEVKLERİ İŞKENCEYE DÖNÜŞTÜ'
Basın açıklamasını, Denizli T Tipi Hapishanesi'nde bulunan hasta tutsak Ekim Polat'ın annesi Songül İlker okudu. İlker, Akbaba'nın ailesiyle yaptığı görüşmelerde hapishanedeki baskı, işkence ve hak ihlallerinin arttığını anlattığını söyledi. Yusuf Akbaba'nın diyabet ve tansiyon hastalıkları bulunduğunu, kalp krizi geçirme riskinin yüksek olduğunu kaydeden İlker, Akbaba'ya diyet yemeği verilmediğini belirtti. İlker, Yusuf Akbaba'nın şeker hastalığı nedeniyle ayaklarında yaralar bulunduğu, yürümekte zorlandığını ve geceleri fenalaştığını dile getirdi. İlker, Akbaba'ya gerekli ilaç ve tedavinin temin edilmediğini, son 5 gündür ise yemek dahi verilmediğini söyleyerek, hastane sevklerinin ise birer işkenceye dönüştüğünü vurguladı.

'ADLİ TUTSAKLAR AKBABA'YA ÖLÜM TEHDİDİNDE BULUNUYOR'
İlker ayrıca Yusuf Akbaba'nın adli tutsaklarla aynı bölümde tutulduğunu ve gardiyanların adli tutsakları kışkırttığını, tutsakların Akbaba'ya ölüm tehditlerinde bulunduğunu anlattı.

"Yusuf Akbaba'nın sağlığa erişim hakkı engellenerek yavaş yavaş ölüme gönderilmeye çalışılıyor" diyen İlker, Akbaba'nın serbest bırakılmasını istedi ve kamuoyuna destek olma çağrısı yaptı.