3 Ekim 2024 Perşembe

'Ağır hasta tutsak Semire Direkçi neden tahliye edilmiyor?'

HDP Van Milletvekili Orhan, Adalet Bakanı Gül'e verdiği soru önergesinde hasta tutsakların durumunu Meclis'e taşıdı. Orhan, beyin, bağırsak ve tansiyon hastası olan Semire Direkçi'nin de yaşam hakkı risk altında olmasına rağmen neden hala tahliye edilmediğinin açıklanmasını istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e verdiği soru önergesinde hasta tutsakların durumuna ilişkin açıklama istedi.

Hapishanelerde adaletsiz birçok uygulama yaşandığını ve tutsakların insan onuruna aykırı uygulamalara maruz kaldığını belirten Orhan, hakkında herhangi bir hüküm verilmemiş onbinlerce tutuklunun uzun sürelerle tutuklu kaldığını, hasta tutukluların sağlık hakkı kapsamındaki taleplerinin tam olarak yerine getirilmediğini ve bu nedenle dönem dönem de yaşam kayıpları yaşandığını söyledi.

Hala ölüm riski altında yüzlerce tutuklu ve hükümlü  bulunduğunu dile getiren Orhan, "Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre Semire Direkçi, 23 yıllık cezaevi süreci sonucunda beyin ve bağırsak ameliyatları geçirmek durumunda kalmış ve 1,5 yıldır bağırsak ameliyatı nedeniyle bağırsakları dışarıda yaşamak zorunda kalmıştır. Söz konusu kişiye cezaevi ve korona koşulları nedeniyle çok titiz bir şekilde verilmesi gereken sağlık hizmeti verilememektedir" dedi.

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, Bakan Gül'e şu soruları yöneltti: 

 Türkiye cezaevlerinde hasta tutsak olduğu raporlarla ortaya konulmuş kaç mahkum bulunmaktadır? Bunların kaçı kadın, engelli ve 65 yaş üzerindedir?
Ömrünün çoğunu cezaevinde geçirmiş ve şu an bakıma muhtaç bir kadın mahpus olan Semire  Direkçi hangi nedenler gerekçe gösterilerek hüküm giydirilmiştir?
Beyin, bağırsak ve tansiyon hastası olduğu ifade edilen Semire Direkçi'nin yaşam hakkının risk altında olduğunu düşünüyor musunuz? Korona ve cezaevi koşullarında Semire Direkçi'nin yaşam güvencesini verebiliyor musunuz? Hasta kadın bir mahpusun cezaevi koşullarında kalamayacağının anlaşılması için hangi şartların oluşması beklenmektedir?
Semire Direkçi için hükmün geriye bırakılması veya diğer adli kontrol hükümleri için bakanlığın bir girişi mi olacak mıdır?
 Avrupa Cezaevi Kuralları'nın 'özgürlüğünden yoksun bırakılan herkese, insan haklarının gerektirdiği gibi saygılı davranılmalıdır' Semire Direkçi için de geçerli midir?
Semire Direkçi, 5275 sayılı yasanın 16. Maddesinin hangi şartlarını yerine getirmemektedir?
Hasta mahpusların salıverilmesi veya tahliyesi hakkında bakanlığınızın yapmakta olduğu bir çalışması mevcut mudur?