2 Ekim 2024 Çarşamba

'Ağır hasta tutsak Muhlise Karagüzel serbest bırakılsın'

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 393'üncü haftasında Kayseri Kadın Kapalı Hapishanesi'ndeki hasta tutsak Muhlise Karagüzel'in ağırlaşan sağlık durumuna dikkat çekerek, Karagüzel ve tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsakların özgürlüğü için gerçekleştirdikleri eylemin 393'üncü haftasında, İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde basın açıklaması yaptı. "Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslara serbest bırakılsın" pankartının açıldığı eylemde basın metnini İHD Merkez Yürütme Kurulu üyesi ve İHD Merkez Hapishaneler Komisyonu Eşsözcüsü Nuray Çevirmen okudu.

Çevirmen, hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri sonucu hasta tutsakların ağır bir yaşam savaşı verdiğini kaydetti. Çevirmen, hapishanede bulunan bin 605 hasta tutsaktan durumları çok ağır olanların dahi ısrarla tahliye edilmediklerine dikkat çekerek, Kayseri/Bünyan Kadın Kapalı Hapishanesi'nde tutulan hasta tutsak Muhlise Karagüzel'in durumunu aktardı.

'KOĞUŞ ARKADAŞLARININ YARDIMIYLA HAYATINI İDAME ETTİREBİLİYOR'
Karagüzel'in boyun ve belinde ikişer adet fıtık bulunduğu ve şeker hastalığı dolayısıyla günde dört kez iğne vurulduğunu söyleyen Çevirmen, Karagüzel'in böbrek rahatsızlıkları sebebiyle de ciddi ağrılar çektiğini dile getirdi. Karagüzel'in şeker hastalığı sebebiyle talep ettiği diyet menünün verilmediğini kaydeden Çevirmen, sağlıklı beslenemeyen Karagüzel'in günden güne güçsüzleştiğine işaret etti. Çevirmen, Karagüzel'in bu hastalıkların yanı sıra tansiyon ve astım hastalıklarına ve göz rahatsızlığına da sahip olduğunu belirterek, durumunun giderek ağırlaştığını ve yaşamını idame ettirebilmek için koğuş arkadaşlarının yardımına ihtiyaç duyduğunu aktardı.

'BİR AN ÖNCE TAHLİYE EDİLMELİ'
Çevirmen, Karagüzel'in pek çok ameliyat geçirdiğini ve hastanede bile kelepçeli tutulduğunu belirterek, ameliyatlar sonrası ise karantinada, tek kişilik hücrede kaldığını dile getirdi. Karagüzel'in iki kez kalp krizi geçirdiğini vurgulayan Çevirmen, hasta tutsağın kalp krizi öncesi dile getirdiği belirtilerin dikkate alınmadığına dikkat çekti. Çevirmen, Karagüzel'in ailesiyle de güçlükle görüştürüldüğünü ve hastaneye sevklerinin ihlallerle dolu olduğunu ifade ederek, "2021 ve 2022 yıllarında üç kez kalp krizi geçiren her seferinde acil müdahale edilen ve ayrıca yüksek şeker, tansiyon ve ağır astım hastalıkları da dikkate alındığında Muhlise Karagüzel'in hapishanede yaşamını devam ettiremeyeceği çok açıktır" dedi. Çevirmen, Karagüzel'in bir an önce tahliye edilerek tedavisine sağlıklı koşullarda devam etmesini istedi ve hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri son bulana dek mücadele etmeye devam edeceklerini vurguladı.