6 Ekim 2024 Pazar

Ağır hasta tutsak Feridun Kurt 26 yıldır tedavi edilmiyor

Bolu F Tipi Hapishanesinde tutulan hasta tutsak Feridun Kurt için açıklama yapan İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, "Feridun Kurt ve tüm hasta mahpusların, tedavilerinin önündeki engellerin kaldırılması ve pandemi koşulları da gözetilerek derhal serbest bırakılmalı" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 476. F oturması açıklamasında, 26 yıllık tutsak Feridun Kurt'un durumuna dikkat çekti.

Basın açıklamasını okuyan Mehmet Acettin, "Halen Bolu F Tipi Hapishanesinde tutulan Feridun Kurt; gözaltında gördüğü ağır işkence sonucunda belinden sakatlanmış, kuyruk sokumundaki kırığın yanlış kaynaması sonucu yürüyemez hale gelmiştir. İleri derecede bel fıtığı, eklemlerde kireçlenme, kaslarda iltihaplanma, yüksek tansiyon, astım ve yüksek kolesterol hastalıklarıyla da mücadele eden Feridun Kurt, arkadaşlarının yardımı olmadan günlük işlerini yapamamakta, görüşe bile çıkamamaktadır" dedi.

1995 yılından bu yana ilaç kullanan, durumu kötüleştiğinde sağlık ocağına götürülüp ağrı kesici iğne yapılıp geri getirilen Kurt'un, giderek ilerleyen hastalıklarının tedavisi için cezasının ertelenmesi gerektiğini ifade eden Acettin, "Yaptığımız telefon görüşmesinde kardeşi; ağabeyinin tutuklandığı ilk günden bu yana tedavi edilmediğini, ameliyat edilmesi gerekirken sadece ilaç tedavisi verildiğini, hapishane koşullarında hastalıklarının hızla ağırlaştığını  belirttikten sonra, 'ağabeyimin hasta olduğunu devlet de biliyor. Tedavi etmiyorlarsa, bıraksınlar biz tedavi ettirelim' demiştir" diye kaydetti.

Acettin, "Feridun Kurt ve tüm hasta mahpusların, tedavilerinin önündeki engellerin kaldırılması ve pandemi koşulları da gözetilerek derhal serbest bırakılmaları sağlanarak sağlık ve yaşam haklarının korunması gerektiğini hatırlatıyor, yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyoruz" diye belirtti.