3 Ekim 2024 Perşembe

'Ağır hasta tutsak Fatma Tokmak serbest bırakılsın'

İHD İstanbul Şubesi, çok sayıda rahatsızlığı bulunan ve pandemide tedavisi yapılmayan ağır hasta tutsak Fatma Tokmak'ın artık hapishanede kalamayacağını belirterek, serbest bırakılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 452. F Oturumu'nda ağır hasta tutsak Fatma Tokmak'ın serbest bırakılması için çağrı yaptı.

Pandemi nedeniyle online yapılan açıklamanın metnini komisyon üyesi Nuray Şimşek okudu.

1996 yılında 2 yaşındaki oğluyla birlikte ağır işkencelere gören ve Fatma Tokmak'ın okuma yazmadığı ve Türkçe bilmediğini, zorla imzalatılan ifade ile tutuklandığını belirten Şimşek,  yaşananları anlatmasına rağmen Tokmak'a müebbet hapis cezası verildiğini söyledi.  Şimşek, AİHM'in ihlal kararına rağmen Tokmak'ın yeniden yargılanma talebinin reddedildiğini de söyledi.

Şimşek, Tokmak'ın tutuklanmasının ardından ciddi sağlık sorunları başladığını belirtti ve şu bilgileri verdi: "TİHV tarafından 23 Temmuz 2014'de hazırlanan raporda;  astım ve romatizmal kalp hastalığına bağlı ileri derece mitral ve triküspit yetmezlik, ileri derece mitral darlık ve arteryel ve pulmoner hipertansiyon hastası olmasından ötürü yaşamının tehlikede olduğu gerekçesiyle tahliye edilmesi gerektiği tespitinde  bulunulmuş, ancak Adli Tıp Kurumu (ATK), aksi yönde verdiği raporuyla Tokmak'ın tahliyesini engellemiştir."

Bakırköy Kadın Hapishanesi'nde olan Tokmak'ın ileri derecede kalp, astım, hipertansiyon hastası olduğu buna eklenen jinekolojik rahatsızlıklar ve diş hastalıkları nedeniyle hapishane koşullarında yaşamını sürdürmesinin artık imkansız hale geldiği belirtildi. Tokmak'ın kullandığı ilaçlar nedeniyle rahim ağzı kanseri olabileceği ihtimalinin araştırıldığını da ifade eden Şimşek, pandemi nedeniyle sağlık kontrollerinin yapılmadığını ve durumunun ağırlaştığını söyledi.

Avukatların serbest bırakılması için başvuru yaptığını belirten Şimşek, "devlete, mahpus hakları yanında yaşam hakkının korunması noktasındaki sorumluluklarını bir kez daha hatırlatıyor, Fatma Tokmak ve diğer ağır hasta mahpusların sağlık ve yaşama haklarının korunması için Covid-19 salgınının yarattığı ağır risk de gözetilerek derhal serbest bırakılmalarını istiyoruz" dedi.