6 Ekim 2024 Pazar

'Ağır hasta tutsak Ebedin Abi derhal tahliye edilmeli'

Kayseri Bünyan 2 Nolu T Tipi hapishanesinde kalan ağır hasta tutsak Ebedin Abi'nin durumuna dikkat çeken Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, Abi'nin tedavisinin tam donanımlı bir hastanede yapılabilmesi için derhal tahliye edilmesini istedi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 348. hafta basın açıklamasında Kayseri Bünyan 2 Nolu T Tipi hapishanesinde kalan Ebedin Abi'nin durumunu ele aldı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) raporlarına göre hapishanelerde 604'ü ağır olmak üzere 1605 hasta tutsağın olduğunu belirten İHD MYK Üyesi Nuray Çevirmen, Kayseri Bünyan 2 Nolu T Tipi hapishanesinde kalan ağır hasta tutsak Ebedin Abi'nin durumuna dikkat çekti. Ebedin Abi'nin kalp hastası olduğu belirtildi. Tip 2 şeker (diyabet) hastası olduğu ve zamanında kontrollere götürülmediği için hastalığı ilerlediği ve insülin kullanmak zorunda kaldığı ifade eden Çevirmen, "Diyet yemeği ile beslenmek zorundadır ancak bu ihtiyacı karşılanmıyor. Akciğerinde 14 mm nodül var. Bu nodül 2016 yılında Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma hastanesinde tespit edilmiştir. Kayseri'ye sevk edildikten sonra orada gitmiş olduğu Göğüs Hastalıkları Hastanesinde ise akciğerlerinde bir sorun yok denilerek hapishaneye geri gönderilmiş ve bu rahatsızlığı için de bir tedavi uygulanmıyor. 2016 yılında apandist ameliyatı, 2017 yılında fıtık ameliyatı olmuştur. Ayrıca yüksek tansiyon hastasıdır ve sürekli ilaç kullanmak zorundadır" dedi.

Ağır kalp hastası olan Ebedin Abi'nin yaşamsal riski bulunduğunu kaydeden Çevirmen, "Uzun yıllardır bu kalp sorunu artarak devam etmektedir. Diğer sağlık sorunları da eklendiğinde hapishanede yaşamını devam ettirebilmesi mümkün değildir. Ayrıca kalp hastalığı gibi ciddi bir hastalık için anında müdahele imkanlarının da hapishanelerde olmadığı düşünüldüğünde riskin boyutu daha da artmaktadır" diye belirtti. Ebedin Abi'nin acil olarak tam donanımlı bir hastanede tedavi edilmesi ve bunun için gerekli işlemlerin bir an önce başlatılması çağrısı yapan Çevirmen, "Ayrıca kalp hastalığı, yüksek tansiyon hatalığı, Tip-2 diyabet hastalığı ve akciğer sorunları da göz önüne alınarak infazının ertelenmesi için bir an önce gerekli işlemler başlatılmalı ve acil olarak tahliyesi sağlanmalıdır" ifadelerini kullandı.