3 Ekim 2024 Perşembe

Adaletsizliğe karşı mücadelede 300 gün

Şenyaşar ailesinin Adalet Nöbeti 300. gününde. Yargı eşi ve iki oğlu katledilen katliamdan yaralı kurtulan bir oğlu 37 yıl hapse mahkum edilen anne Emine Şenyaşar'ın adalet çığlığına kulağını tıkarken anne Şenyaşar 6 kez gözaltına alındı, hakkında 2 kez dava açıldı, 12 kez ise ifadeye çağrıldı. 

9 Mart tarihinde Urfa Adliyesi önünde Adalet Nöbeti'ne başlayan Emine ve Ferit Şenyaşar, 300 gündür direniyor. 6 gözaltı, 12 ifade ve hakkında açılan 2 davaya rağmen Emine'nin "Adalet" talebi hiç bitmedi. Tüm dünyanın duyduğu bu çığlığı yargı ve iktidar ise hiç duymadı. 

Urfa'nın Suruç ilçesinde 2018 yılında yapılacak seçimler öncesi AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın yakınlarının saldırısında Halil Esvet, iki oğlu Adil ve Celal Şenyaşar katledildi. Katliamdan yaralı kurtulan Fadıl Şenyaşar ise hastaneden gözaltına alınıp tutuklanmıştı. 

Anne Emine Şenyaşar ve katliamdan yaralı kurtulan Ferit Şenyaşar'ın yürüttüğü adalet mücadelesinde tüm kapılar yüzlerine kapandı. Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı, katliama ilişkin başlattığı soruşturmayı 18 ay sonra tamamladı. Savcılık sadece iş yerinde yaşananlara ilişkin iddianame hazırladı, asıl ölümlerin yaşandığı hastanedeki olayları tefrik etti. Olayların hastane boyutuna dair başlatılan soruşturma hakkında verilen "gizlilik kararı" ise hala sürüyor. 

Olaydan 15 ay sonra katliamı gerçekleştirenlerden Yıldız'ın ağabeyi Enver Yıldız tutuklandı, hakkında 18 yıl hapis cezası verildi. Katliamdan yaralı kurtulan ve hastaneden gözaltına alınan Fadıl Şenyaşar hakkında ise 37 yıl 9 ay hapis cezası verildi. 

Emine ve Ferit Şenyaşar tüm adaletsizliklere karşı 9 Mart 2021'de Urfa Adliyesi önünde Adalet Nöbeti'ne başladı. Nöbet sırsında aileye karşı baskı ve şiddet arttı. Yargı çocukları katledilen anne Emine Şenyaşar'ın adalet çığlığına kulağını tıkadı. Emine Şenyaşar, 6 kez gözaltına alındı, "kamu memuruna hakaret" iddiasıyla 2 kez hakkında dava açıldı, aynı gerekçeyle 12 kez ifadeye çağrıldı. 

Tüm zorluklara rağmen bir kez bile geri adım atmayan Emine ve Ferit Şenyaşar'ın Urfa Adliyesi önünde "Şenyaşar ailesine adalet köşesi" diye adlandırdıkları alandaki Adalet Nöbeti bugün 300. gününde.