2 Ekim 2024 Çarşamba

'Adalet Nöbeti'nin etrafında kenetlenelim'

Adalet Nöbeti'ni ziyaret eden SYKP Eş Genel Başkanı Cavit Uğur, Adalet Nöbeti'nin etrafında kenetlenmesi çağrısında bulundu. Van'daki Adalet Nöbeti'nde de aileler, tecridin son bulmasını istedi.

Hasta ve infazı yakılan tutuklu yakınlarının Diyarbakır, Van ve İzmir'de başlattığı Adalet Nöbeti devam ediyor.

'HAPİSHANELERDEN CENAZE DEĞİL YAKINLARIMIZ ÇIKSIN'
İzmir'de aileler, nöbetlerinin 35. gününde İzmir Barosu salonunda, "Hasta tutsaklara özgürlük" ve "Tecrit insanlık suçudur" yazılı dövizler açtı. Adalet nöbeti eylemini bugün Halkların Demokratik Partisi (HDP) Çiğli ilçe örgütü ve Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) İzmir İl Örgütü ziyaret etti.

Çiğil Eşbaşkanı Leyla Tufan, çocuklarının özgürlüğü için adalet isteyen annelerin eylemlerini desteklediklerini ve yanlarında olduklarını söyledi. Hasta ve infazı yakılan tutukluların biran önce tahliye edilmesini isteyen Tufan, "Cezaevlerinde çocuklarımızın cenazelerini değil, kendilerinin çıkmasını istiyoruz. Neredeyse her gün bir cenaze cezaevinden çıkıyor. Bu zulme son verilsin. Çocuklarımız Kürt olduğu ve haklarını savunduğu için suçsuz bir şekilde cezaevlerinde çürütülmek isteniliyor" diye konuştu. Tufan, devamında, çocuklarının talebi kendilerinin de talebi olduğunu belirterek, duyarlı herkesin bu talepler etrafında Adalet Nöbeti'ne destek vermesini istedi.

'KENETLENMELİYİZ'
12 Eylül 1980'de kaldığı hapishanede 47 gün işkence gördüğünü anlatan SYKP Eş Genel Başkanı Cavit Uğur ise, o dönemde işkence ve zulmün olduğunu ancak şimdiki cezaevi koşullarının daha ağır olduğunu söyledi. 20 yıldır ülkeyi yöneten AKP'nin son yıllarda Kürt halkına ve topluma kan kusturduğunu ifade eden Uğur, "Yaptıkları her şeyin bedelini halklara ödetmeye çalışıyorlar. Bunu kabul etmek mümkün değil. Bu açıdan bir sonraki kuşağın acılar ve zulüm yaşamaması için adalet talebi etrafında kenetlenmemiz gerekiyor" diye konuştu.

"Annelerin talebi bizimde talebimizdir" diyen Uğur, "Tutuklulara cezaevi içinde ceza veriyorlar. Sadece tutuklulara değil aileleri ve çevresindeki tüm topluma bu korkuyu vermek istiyorlar. Tabii ki biz bu baskılara karşı korkmuyoruz" ifadelerini kullandı. Uğur, başta Aysel Tuğluk olmak üzere birçok ağır hasta tutuklunun derhal tahliye edilmesi çağrısında bulundu.

'TECRİT BİR AN ÖNCE SON BULSUN'
Hasta ve infazları yakılanların aileleri, Van Barosu'nda başlattığı Adalet Nöbeti 105'inci gününde devam ediyor. Bugünkü eylemi, Bünyan T Tipi Cezaevi'ndeki Ebedin Abi'nin eşi Zübeyde Abi, Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi'ndeki Necmettin ve Sedat Abi'nin annesi Naciye Abi sürdürdü. Nöbeti, HDP Özalp İlçe Örgütü yöneticileri ve yerine kayyum atanan Özalp Belediye Eşbaşkanı Yakup Almaç ziyaret etti.

Ziyarette konuşan HDP Özalp İlçe Eşbaşkanı Sakine Kutpınar, hapeshanelere dönük yürütülen politikalar sonucu çok ciddi sorunların olduğunu belirterek, "Cezaevlerinde çok ciddi bir tecrit var. Geçenlerde Şervan Güder arkadaşımızın cenazesi cezaevinden çıkarıldı. Kalp krizi sonucu ne kadar öldüğü söylense de bunun bir katliam olduğunu biliyoruz. Bu durumu kesinlikle kabul etmiyoruz. Türkiye'de adaletin olmadığını hepimiz biliyoruz. Cezaevlerindeki tecride bir an önce son verilmelidir" dedi. Kutpınar, hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi.

'VAHŞİ UYGULAMALARA SON VERİLSİN'
Yerine kayyum atanan Özalp Belediye Eşbaşkanı Yakup Almaç, Kürt halkı direniş mücadelesini cezaevinden aldığının altını çizerek, bu durumu bilen devletin cezaevlerindeki baskıları ve zulmü artırarak cezaevlerindeki direnişi pasifleştirmeye çalıştığını belirtti. PKK Lideri Abdullah Öcalan şahsında tecridin tüm cezaevlerinde yürürlüğe konulduğuna vurgu yapan Almaç, "Buradan uyarıyoruz,  aynı yöntemleri kullanarak başarıya ulaşamazlar. Bu vahşi uygulamalara bir an önce son versinler" şeklinde konuştu.