2 Ekim 2024 Çarşamba

Adalet Nöbeti'nin 115. gününde adliye önünde açıklama

Adalet Nöbeti'nin 115. gününde Diyarbakır Adliyesi önünde açıklama ve oturma eylemi yapıldı. Tutsak yakınları "Biz Kürt olarak doğduk, tabi ki Kürtçe konuşacağız. Bize bu zulüm neden yapılıyor" diyerek dayanışma çağrısında bulundu. 

Hasta ve infazları yakılan tutsakların serbest bırakılması talebiyle tutsak yakınlarının Diyarbakır'da başlattığı Adalet Nöbeti 115. gününde.

Aileler, bugün adliye binası önünde bir araya geldi. Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER), Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Hukuki Dayanışma Dernekleri Federasyonu ( MED TUHAD-FED), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), MED-DER ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Feleknas Uca da bugünkü eyleme destek vermek istedi.

Aileleri ablukaya alan polisler, adliye önüne gelen onlarca demokratik kitle örgütü temsilcisinin açıklamaya katılmasına engel oldu. Bunun üzerine tutsak yakınları ve HDP Milletvekili Feleknas Uca ile ÖHD'li avukatlar adliye binası önünde açıklama yaptı.

Tutsak yakını İnci Güler, polis engeline tepki göstererek, "Yüzlerce polis burada etrafımızı sarmış. Bu ne zulümdür? Çocuklarımıza eziyet ediliyor. Denetimli serbestlikten yararlanamıyorlar. Yasalar eşit uygulanmıyor" dedi.

Tutsak yakını Reşahat Ada, hapishanelerden cenazeler almak istemediklerini belirterek, "Yaşam hakkını savunuyoruz. Her zaman barış istedik. Adalet istedik. Çocuklarımız içeride ölüyor. Her gün hastalıklarla boğuşuyorlar. Buradaki çemberi de kabul etmiyoruz" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Bir diğer tutsak yakını Nazime Boltan ise "Biz Kürt olarak doğduk. Tabi ki Kürtçe konuşacağız. Bize bu zulüm neden yapılıyor? Bize destek olmak için gelenleri neden çembere alıyorsunuz? Yeter artık" dedi.

Eyleme katılmaları engellenen kişiler, "Bijî berxedana zindanan" sloganlarıyla ailelere destek verdi. Açıklamadan sonra tutuklu yakınları, adliye binası önünde oturma eylemi yaptı. Eylem alkışlarla sona erdi.