2 Ekim 2024 Çarşamba

Adalet Nöbetindeki aileler: Hapishanelerden tabut çıkmasını istemiyoruz

İzmir ve Diyarbakır'da Adalet Nöbeti'ni sürdüren tutsak aileleri, hapishanelerden çocuklarının tabutlarının çıkmasını istemediklerini söyledi, hasta tutsakların tahliyesini istedi.

Hasta ve infazı yakılan tutsakların serbest bırakılması talebiyle ailelerin İzmir Barosu önünde başlattığı Adalet Nöbeti 6'ıncı gününde sürüyor. Tutsak anneleri baro önünde, "Hasta tutsaklara özgürlük" ve "Tecrit insanlık suçudur" yazılı dövizlerle nöbet eylemini sürdürdü. Eyleme bugün iki aile daha katıldı. Tutsak yakınları, hapishanelerden tabutların çıkmasını istemediklerini belirterek, hasta tutsakların bir an önce tahliyesini istedi.

Nöbet eylemindeki tutsak yakınlarını Özgür Kadın Hareketi (TJA), Barış Anneleri ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ziyaret etti.

YILDIRIM: HASTA TUTSAKLAR TAHLİYE EDİLSİN
Nöbet eylemine bugün dahil olan Abdulbahri Yıldırım'ın eşi Hanım Yıldırım, eşinin 29 yıldır hapishanede tutulduğunu, guatr, kronik astım, bel fıtığı gibi birçok hastalığının olduğunu aktardı. Yıldırım, hasta tutsakların bir an önce serbest bırakılması için nöbette olduklarını belirterek, infazı biten tutsakların da tahliye edilmediğini ifade etti.

YAĞMEKAN: BASKILARA SON VERİLSİN
İzmir Buca Kırıklar Kapalı Hapishanesi'nde bulunan Fırat Yağmekan'ın annesi Sultan Yağmekan da, hapishanelerde yoğun bir baskı olduğunu dile getirdi. Yağmekan, artık bu baskıların bitmesini istediklerini belirterek, adalet talebiyle nöbet eyleminde olduklarını kaydetti. Yağmekan, "Çocuklarımız cezaevlerinde olmalarına rağmen baskı altındalar. Bu zulmün bitmesini istiyoruz. Çocuklarımızın üzerindeki baskılara son versinler. Çocuklarımız baskılara karşı iki ay boyunca açlık grevine girdiler. Her gün koğuşlarını basıyorlar. Ne zamana kadar bu zulmü ve baskıyı çocuklarımız üzerinde sürdürecekler. Çocuklarımızın serbest bırakılmasını istiyoruz" diye konuştu.

'ANNELER ÇOCUKLARINA SAHİP ÇIKSIN'
Aysel Tuğluk'un ağır hasta olduğu halde bırakılmadığına değinen Yağmekan, "Tuğluk gibi birçok tutuklu ağır hasta. Düşman siyaseti yürütüyorlar. İstiyorlar ki cezaevlerinde ölsünler, yok olsunlar. Biz haklıyız ve bu zulmü de kabul etmiyoruz. Artık cezaevlerinden tabut çıkmasını istemiyoruz. İnfazı bitenleri neden tahliye etmiyorlar? Bütün anneler çocuklarına sahip çıksın" çağrısında bulundu.

DİYARBAKIR'DA NÖBET EYLEMİ 95'İNCİ GÜNÜNDE
Diyarbakır'da ise tutsak ailelerinin eylemi 95'inci gününde devam ediyor. Diyarbakır Barosu Hizmet Binası'nda eylemlerine devam eden tutsak yakınları, taleplerinin kabul edilmesi için bir an önce adım atılması çağrısında bulundu.

Adalet Nöbeti'nde yer alan tutsak yakınlarından Nazime Boltan, eylemleri 95 gününe ulaşmasına rağmen bekledikleri adaletin bir türlü gelmediğini söyledi. Aylarca hücrede tutulan oğlu ile ancak bugün telefonda görüşebildiğini anlatan Boltan, "Hem bize hem de çocuklarımıza yıllardır işkence çektiriyorlar. Kürtlerin sürekli acı çekmesini istiyorlar, neden bunu istiyorlar? Demek ki vicdandan yoksunlar" diye konuştu.

Boltan, Kürt oldukları için hapishanede tutulan çocuklarının bir an önce bırakılmalarını istedi.

ABAY: ARTIK ADIM ATILSIN
Nöbetteki ailelerden Nuray Abay da hasta tutsakların bırakılması ve infaz yakmalara son verilmesi taleplerinde adım atılmasına beklerken tutsaklara yönelik baskıların attırıldığına dikkat çekti.

Koğuşlara sürekli baskın yapılarak tutsaklara ait özel eşyaların dağıtıldığını ya da el konulduğunu belirten Abay, 1 saat olan görüşlerin yarım saate indirilmesine tepki gösterdi. Talepleri konusunda adım atılması çağrısında bulunan Abay, "Hasta tutuklu yakınlarımızı artık serbest bırakın. Biz kendimiz onları tedavi ettirelim" dedi.