2 Ekim 2024 Çarşamba

Adalet Nöbeti sürüyor: Devlet 'ölüm'de ısrarcı

Tutsak yakınlarının Adalet Nöbetleri sürüyor. Adalet Bakanı'nın değiştiğine dikkat çeken aileler, "Bizler 'barış' dedikçe onlar 'ölüm' diyor" sözleriyle kamuoyuna dayanışma çağrısı yaptı.

Hasta ve infazı yakılan tutsaklara dikkat çekmek için Diyarbakır ve Van'da Adalet Nöbeti'nde olan aileler bugün de taleplerini yineledi.

DİYARBAKIR
Ailelerin Diyarbakır Barosu'ndaki Adalet Nöbeti 90'ıncı gününde sürerken, eylemi Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) yöneticisi Müşeher Öker ziyaret etti. Ailelerin bugünkü eylemi şarkılarla başladı.

Diyarbakır Hapishanesi'ne dair yazılan "Zindana Diyarbekir em ê bişkînin" ezgisini seslendiren aileler adına konuşan Herdem Mervanî, 3 aydır tüm girişimlerine rağmen taleplerinin karşılanmadığını ifade etti. Mervanî, "Hala cezaevlerinden cenazeler çıkıyor. Zindanlarda birçok hak ihlali yaşanıyor" dedi. Ankara'da yaptıkları temasları hatırlatan  Mervanî, "Bu sorun toplumsal bir sorun ve herkes sahip çıkmalı. Acil bir şekilde taleplerin karşılanmasını istiyoruz. Yetkililer üzerilerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli. Bu konuda bize söz veren siyasi parti temsilcileri de sözlerini tutmalı" diye belirtti.

VAN
Van'da 65'inci günündeki nöbeti, Van F Tipi Hapishanesi'nde 6 yıldır tutsak bulunan 25 yaşındaki Botan Timur'un babası Kazım Timur ile Van F Tipi Hapishanesi'nde bulunan 68 yaşındaki hasta tutsak İbrahim Alkan'ın eşi Dilşah Alkan sürdürdü.

Aryen Kültür ve Sanat Derneği yöneticileri tarafından ziyaret edilen nöbette konuşan Kazım Timur, hapishanelerdeki hak ihlallerine dikkat çekerek, var olan hukuksuzlukların sonlandırılmasını istedi. Hasta tutsakların serbest bırakılması için mücadele ettiklerini söyleyen Timur, oğlunun hapishanede "kategori" denilen bölümde tutulduğunu aktardı. Bu bölümdeki tutsakların var olan tüm haklardan mahrum bırakıldığını ifade eden Timur, "Bizler 'adalet' onlar 'ölüm' diyor. Türkiye'de adalet olmuş olsaydı, ağır hasta tutsaklar serbest bırakılırdı. Adalet talebimize ölümle karşılık veriliyor" şeklinde konuştu. Adalet Bakanı'na çağrıda bulunan Timur, şöyle dedi: "Adalet Bakanı değişti. Türkiye'de çok fazla adaletsizlik var. Bu bakan elini vicdanına koyup bir şeyler yapmalıdır. Oğlumla bugün haftalık telefon görüşmesi gerçekleştirdim. Tutuklulara yönelik çok fazla baskı olduğunu söyledi. 'Haftada birkaç kez odalara baskın düzenleniyor. Cezaevlerinde büyük bir sıkıntı var' dedi. Hasta tutsaklar acil bir şekilde serbest bırakılmalıdır." Toplumun tüm kesimine seslenen Timur, "Halkımız bizlere destek olmalıdır. Hep birlikte ses çıkaralım, sesimizi yükselttikçe onlar da geri adım atmak zorunda kalacak" çağrısında bulundu.