GÜNCEL
Adalet Nöbeti: AİHM'nin Demirtaş kararına uyulsun
Avukatlar tutuklu meslektaşları için başlatıkları Adalet Nöbeti'nde, AİHM'nin HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında verdiği karara uyulması çağrısı yapıldı.
Avukatlar tutuklu meslektaşları için başlatıkları Adalet Nöbeti'nin 80.'sini Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde gerçekleştirdi.
Tutuklu avukatların fotoğraflarının taşındığı eylemde ilk sözü Avukat Melike Polat aldı. Polat, adaletin gerçekleşmesi için adalet nöbetlerine gerek kalmaması gerektiğini ifade etti. Her gün yeni bir hukuksuzlukla karşılaştıklarına dikkat çeken Polat "Geçtiğimiz cuma günü de ülkenin hukuk tarihinde kara bir leke olarak yerini aldı. 16 Kasım cuma sabahı, bu ülkenin çok değerli akademisyenleri ve STK çalışanlarını, sabahın 6'sında evlerinden gözaltına aldıkları haberiyle uyandık. Bu insanlar hakkındaki suçlama ise ancak trajikomik olarak nitelendirilebilir. Yaklaşık 13 aydır cezaevinde iddianame bekleyen Osman Kavala ile işbirliği içinde Gezi Parkı eylemlerini derinleştirmek ve yaygınlaştırmak için faaliyette olunmakla suçlanıyorlar. Kavala'yı kriminalize etmek çabasındalar" dedi.
HUKUKSUZLUK ORTADA
Aynı zamanda Gezi ayaklanmasının da kriminalize edilmeye çalışıldığına dikkat çeken Polat şunları kaydetti: "2014 tarihli bir soruşturmadan söz ediyoruz. Şafak vaktinde operasyonun yapılmasını gerektirecek bir durum varsa 4 yıl neden beklendi? Bu insanlar hergün derslerine, işlerine gidip gelmeye devam ettiler. Kaçmıyorlardı, sadece bu durum bile yaşatılan hukuksuzluğu gözler önüne sermeye yetiyor."
Biber gazının bile Türkiye'ye ithalatının yasaklanması için çalışmalar yapılmasını da suç olarak nitelendirildiğini aktaran Polat, "Biber gazı yüzünden onlarca insanın hayatını kaybettiği bilinen bir gerçekken bu nasıl suçlama konusu yapılmış, anlamak mümkün değil. Bu operasyonun hukuksuz olduğunu biliyoruz. Bir an önce Osman Kavala'nın özgürlüğüne kavuşmasını istiyoruz" diye kaydetti.
'ADALETSİZLİK ULUSLARARASI BOYUT KAZANDI'
Demirtaş'ın avukatı Ramazan Demir, AİHM'in Demirtaş kararı ile Türkiye'deki ulusal adaletsizliğin uluslararası boyut kazandığını vurguladı. Demir, Türkiye'de adalet ve yargılama sisteminin işleyişinin ne kadar politik saiklerle yürütüldüğünün bir kez daha ortaya çıktığını belirtti.
ERDOĞAN'A TEPKİ
Kararın açıklandığı saatlerde Erdoğan'ın AİHM kararının kendilerini bağlamadığını beyan ettiğini hatırlatan Demir, şunları kaydetti: "Cumhurbaşkanı'nın böyle bir şey söylemeye hakkı, yetkisi ve keyfiyeti yoktur ve bir hukuk devletinde de böyle bir açıklamanın yeri yoktur. Bu hepimiz hukuk açısından güvencesiz bırakan bir açıklamadır."
Demirtaş'ın bir an önce serbest bırakılması gerektiğinin altını çizen Demir, "AİHM'in kararı açık ve derhal uygulanmalıdır” diye ekledi.