20 Eylül 2024 Cuma

Adalet Bakanlığı'na yürüyüş: Kumpas kararlarını tanımıyoruz

Adalet Bakanlığı'na yürüyen DEM Parti Grup Başkanvekilleri Koçyiğit, Temelli ve milletvekilleri; Kobanê davasının bir kumpas olduğunu verilen cezaları tanımadıklarını kaydetti. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli ile milletvekilleri Kobanê davasında verilen kararlara ilişkin Meclis'te açıklama yaptı. Meclis Grubu açıklamanın ardından rehin tutulan siyasetçilerin fotoğrafları ve dövizlerle birlikte Adalet Bakanlığına yürüdü.

KOÇYİĞİT: İKTİDAR MUHALEFETİ BASTIRARAK YERİNİ SAĞLAMLAŞTIRMAK İSTİYOR
Açıklama yapan DEM Parti Grupbaşkanvekileri Koçyiğit, Kobanê davasında 400 yılı aşkın sürelerde cezalar verildiğini hatırlattı. Ancak siyasetçilerin Kobanê dosyasındaki suçlamalardan beraat etti, yaptıkları konuşmalardan ceza aldığını söyleyen Koçyiğit, "Manidardır, aynı süreçte 28 Şubatçı generallerin tahliye edilmesini asla bir tesadüf olarak görmüyoruz. Bu, müesses nizamın 'Kürtler hariç, HDP hariç, demokratlar hariç, devrimciler hariç, sosyalistler hariç' parantezinin bir kez daha pratikleşmiş halidir. Bu bir vesayet rejimidir. Yargı eliyle dizayn ediliyor. Yargı eliyle toplumsal muhalefet dizayn edilmeye çalışılıyor. Yargı eliyle kaybeden, çöken, çözülen AKP iktidarı ayakta kalmaya ve tutunmaya çalışıyor. Biz buna izin vermeyeceğiz" dedi. 

HDP'nin yeni yaşam paradigmasının mahkum edilmek istendiğinin altını çizen Koçyiğit, şöyle devam etti: "Biz bu davayla ilgili bugün de yarın da bütün Genel Kurul boyunca da zaten siyasi değerlendirmelerimizi, davaya nasıl yaklaştığımızı ifade edeceğiz. Ama şunu söylememiz gerekir. Salı günkü grup toplantısında MHP Genel Başkanının yaptığı bütün çağrılar aslında bu davanın başından sonuna nasıl örüldüğünü gösteriyor. Evet, davada bu sonucu çıkardılar, şimdi sıra kendilerince HDP'yi kapatmaya geldi. Sonra sıra DEM'e dava açmaya gelecek. İşte bu siyasi bir kumpastır, yargı eliyle siyaseti dizayn etmektir, yargı eliyle demokratik siyaseti tasfiye etmektir. Bizim çağrımız Türkiye halklarınadır, bu ülkedeki vicdan sahiplerinedir. Biliyoruz milyonlarca insan Kobanî kumpas davasında ceza alan Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş şahsındaki bütün arkadaşlarımızın suçlu olmadığını biliyor. Biz de bu bilinen gerçeğin her yerde sözünü büyüteceğiz ve bu bilinen gerçeğin yalanlar ve dezenformasyonlarla üstünün örtülmesine izin vermeyeceğiz."

TEMELLİ: TÜM BU ADALETSİZLİKLERİN NEDENİ ASLINDA DAYATILAN TECRİT REJİMİDİR
Yürüyüşün ardından Adalet Bakanlığı önünde açıklama yapan Grup Başkanvekili Sezai Temelli, kumpas davasını tanımadıklarının altını çizdi. "Kendi arkadaşlarını bile Ankara sokaklarında torbacılara katlettiren bu anlayış mutlaka yıkılmalıdır. Sabah akşam 'HDP kapatılmalıdır' diyenlerin aslında korktukları HDP fikriyatıdır. Bu fikriyat yeni yaşamdır, birlikte yaşamdır, demokratik cumhuriyet arzusudur. Buna karşı kumpaslarla ayakta duramazsınız. Bu fikriyat filizlenmiştir" diyen Temelli, yeni yaşamın tüm Türkiye halklarına ve emekçilerine bir arada yaşayabileceği bir özgürlük sevdası ve umut olduğunu söyledi. Kürt meselesinde demokratik çözümün yegane yol olduğunu hep birlikte savunmak gerektiğini kaydeden Temelli, "Bunu yapmak mümkündür. Bunu yapmak için öncelikle yapacağımız şey, bir an önce arkadaşlarımızın özgür kalmasını sağlamak ve bu adaletsiz kararların son bulmasını hayata geçirmektir. Gezi'den Kobanî'ye bugün bu ülkeyi bu adaletsizlik sarıp sarmalamışsa bunun arkasında yatan neden Kürt meselesinin demokratik çözüme kavuşmamasıdır. Bunun için de tecride karşı çıkalım, savaşa karşı çıkalım ve Kürt meselesinde demokratik çözümün demokratik cumhuriyet için yegane yol olduğunu hep birlikte savunalım. Buraya geldiğiniz için sizlere de teşekkür ediyoruz. Mücadelemiz sürecek ve Türkiye halklarını bu mücadelede yan yana gelmeye davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.