21 Eylül 2024 Cumartesi

706. Cumartesi Anneleri eyleminde polis milletvekillerine saldırdı

Cumartesi Anneleri'nin İHD İstanbul Şube binası önünde yaptığı 706. hafta eylemi polis ablukası altında gerçekleştirildi. Eylemin ardından polis milletvekillerine ve gazetecilere saldırdı.
İçişleri Bakanlığı tarafından 700. haftadan beri oturma eylemleri yasaklanan Cumartesi Anneleri'ne 706. haftada Galatasaray Meydanı'nda eylemlerini yapmalarına yine izin verilmedi.
 
Polis, İHD İstanbul Şube binasının bulunduğu sokağa ablukaya aldı. Cumartesi Anneleri'nin önünü kesen polis gazetecilerin görüntü almasını engellemeye çalıştı. Ellerinde karanfiller ve kayıpların fotoğrafını taşıyan Cumartesi Anneleri ve polis ablukası altında basın açıklamasını yaptı.
 
Bu haftaki eyleme HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP Milletvekilleri Oya Ersoy, Saruhan Oluç, Garo Paylan, CHP Millevtekilleri Ali Şeker, Sezgin Tanrıkulu ile siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri katıldı.
 
Tartışmalar arasında Cumartesi Anneleri adına basın açıklamasını Maside Ocak okudu. Ocak,"706. haftamıza askerlerin yaşamını yitirmesi haberiyle girdik. Hiçbir annenin evlat acısı yaşamayacağı bir Türkiye talebimizi bir kez daha dile getiriyoruz ve barışta ısrar ediyoruz" dedi.
 
706. haftada 26 yıl önce bugün gözaltına alınarak kaybedilen Ayhan Efeoğlu için adalet istediklerini kaydeden Ocak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Ayhan Efeoğlu Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencisiydi. Demokratik Üniversite mücadelesi nedeniyle defalarca gözaltına alınmış ve siyasi polis tarafından mimlenmişti. 26 Ekim 1992 tarihinde Üniversite önünde sivil polisler tarafından gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'ne götürüldü. Onu devletin ilgili tüm kurumlarına soran ailesine gözaltında olmadığı cevabı verildi.
 
"2008 yılında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sürdürülen soruşturma insanlığa karşı suçlarda hukuk dışı olan 20 yıllık zamanaşımı bile beklenmeden takipsizlik kararı ile kapatıldı. Savcılığın kararına göre; Ayhan Efeoğlu işkence sonucunda öldürülmüş olsa bile öldürme kastı olmadığından zamanaşımı süresi 15 yıla indirilmişti.
 
"2011 yılında Eski Özel Harekat Polisi Ayhan Çarkın, Ayhan Efeoğlu'nun gözaltındayken işkence ile öldürüldüğüne tanık olduğunu söyledi. 'Onu bizzat ellerimle gömdüm' diyerek Ayhan Efeoğlu'nu işkence ile sorgulayan ve bedenini kaybeden polislerin isimlerini açıkladı.
 
"Bu itiraflar sonucunda Efeoğlu Ailesi'nin dosyanın yeniden açılıp etkin ve bağımsız bir soruşturma yapılarak oğullarının gömüldüğü yerin tespit edilmesi ve ceza adaletinin sağlanması talebi bugüne kadar gerçekleşmedi.
 
"Ayhan Efeoğlu'nun gözaltında kaybedilişinin 26.yılında adalet istiyoruz!
 
"Ayhan Efeoğlu'nun gözaltında kaybedilmesinde sorumluluğu olan tüm görevlilerin adil bir yargılama faaliyeti sonucunda cezalandırılmalarını istiyoruz!
 
"Kaç yıl geçerse geçsin kayıplarımızı aramaktan ve kayıplarımızla buluşma mekanımız olan Galatasaray'dan vazgeçmeyeceğiz!"
 
Açıklamanın ardından polisler milletvekillerine ve gazetecilere saldırdı. Yaşanan arbedenin ardından gazeteciler İHD Şube binası önünden uzaklaştırıldı.