2 Ekim 2024 Çarşamba

6. Küresel İklim Grevi: Aynı gemide değiliz

6. Küresel İklim Grev, Türkiye'de hem sokakta hem de sosyal medyada düzenlendi. Yapılan açıklamalarda, iklim krizine karşı mücadele çağrısı yapıldı ve "Hepimiz aynı fırtınanın ortasındayız ama aynı gemide değiliz" denildi. 

Gelecek için Cumalar (Fridays for Future), 25 Eylül'de 6. Küresel İklim Grevi'ni gerçekleştirdi. Dünyanın dört bir yanında "iklim adaleti" talebiyle 3500'ün üzerinde etkinlik düzenlendi.

Türkiye'de de iklim aktivistleri "iklim adaleti sosyal adalettir" sloganıyla hem sokakta hem de dijital medya da bir eylem yaptı.

Eko-Öğrenci Hareketi, İstanbul'da yer alan Galata Köprüsü üzerine "İklim adaleti hemen şimdi" pankartını açarak eylemleri başlattı.

'GELECEĞİMİZ VE EKOSİSTEM İÇİN MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ'
Deniz Çevikuş, Duru Barbak, Yağmur Ocak ve Atlas Sarrafoğlu, Beşiktaş'taki Bebek Parkı'nda sosyal mesafe kurallarına uyarak eylem yaptı. Halka yönelik yapılan konuşmalarda, "Geleceğimiz ve ekosistem için mücadeleden vazgeçmeyeceğiz" denildi.

Öte yandan iklim krizinden etkilenen grupları temsil eden on ayrı figür de Beşiktaş-Barbaros Meydanı'nın farklı noktalara yerleştirildi. 2 metre boyundaki figürlerde yer alan mesajlarda iklim krizinin sosyal adaletsizliği arttırdığı uyarısı yapıldı. Figürler arasında iklim krizi yüzünden göç etmek zorunda kalanlar, krizden daha fazla etkilenen kadınlar, iklim krizi felaketleri ile karşı karşıya kalan kişiler ve artan yangınlar sebebiyle can veren hayvanlar temsili olarak yer aldı.

'BURSA KRONİK HASTA, HAREKETE GEÇ'
Bursa'da ise Nilüfer Halk Evi önünde yapılan eylemlerde, "Bursa'ya temiz hava" kampanyasının başlatılacağı duyuruldu. Yapılan açıklamada, fosil yakıtlar ve diğer kirleticiler sebebiyle Bursa'nın sorunlarına dikkat çekildi ve "İçerisinde bulunduğumuz koşulları kabul etmiyoruz, temiz havanın tüm canlılar için hak, tüm yaşam savunucuları için verilmesi gereken bir mücadele olduğunu kabul ediyoruz" ifadeleri yer aldı.

Ayrıca, Halk Evi üzerinden "Bursa kronik hasta, harekete geç" yazılı pankart açıldı.

'SİSTEME KARŞI KÜRESEL MÜCADELEMİZ VAR'
İzmir ve Tekirdağ'da da "iklimi değil sistemi değiştir" ve "şirketleri değil gezegeni kurtar" sloganıyla basın açıklamaları düzenlendi. İzmir'de Gelecek için Cumalar İzmir, Antikapitalistler ve Fideder ortaklığında gerçekleşen açıklamada konuşan Maya Kılıç, iklim adaleti sosyal adalettir çağrısı yaptı. Kılıç, "Onların hayatlarımızı riske atan, bizi yoksullaştıran, iklimi değiştiren uygulamaları varsa bizim de sisteme karşı küresel mücadelemiz var" dedi.

DİJİTAL İKLİM GREVİ: AYNI GEMİDE DEĞİLİZ
Sokak eylemlerinin yanısıra sosyal medya kanalları üzerinden Dijital İklim Grevi düzenlendi. Grevin basın metnini okuyan Melisa Akkuş ve Duru Barbak, fosil yakıt kullanımının, ormansızlaşmanın, canlıların yaşam alanlarının yok edilmesinin bir yandan iklim krizini derinleştirirken diğer yandan da eşitsizlik ve adaletsizlikleri arttırdığını kaydetti.

Akkuş ve Barbak, şu ifadeleri kullandı: "Hem yaşadığımız dünyayı ve canlılarını hem de ırk, cinsiyet veya sosyal durum ayırmaksızın tüm insanların yaşadığı eşitsizliklere karşı sesimizi yükseltiyoruz. Hepimiz aynı fırtınanın ortasındayız ama aynı gemide değiliz.

"Bir avuç insanın çıkarları uğruna elimizden giden gezegenimiz yani geleceğimiz için daha ne kadar susacağız? Tüm bu yaşananlara, biz iklim aktivistlerinin 'imdat' çağrısına ne zaman kulak verilecek? Bize katılın, ancak bir olduğumuzda sesimizi dinletebiliriz."

TALEPLER SIRALANDI
Sıfır Gelecek adına konuşan Arca Yılmaz da krizlerden en çok ekonomik kaynaklara sınırlı erişimi olanların, karar alan mekanizmalarına dahil edilmeyenlerin ve sosyal, kültürel ve toplumsal cinsiyet açısından marjinalleştirilenlerin etkilendiğini vurguladı. 
Yılmaz, şu talepleri sıraladı: 

Kömüre, fosil yakıtlara teşvikler sonlandırılmalı.
Karbonsuz bir ekonomiye geçişte çalışanları mğdur etmeyecek adil dönüşüm politikaları uygulanmalı.
Doğal kaynakları el üzerinde tutan yeşil politikalar benimsenmeli.
Krizlere karşı toplumsal kırılganlığı azaltıcı planlar yürürlüğe konmalı.
İklim krizini derinleştirecek İstanbul Kanalı, kömürlü termik santraller, maden projeleri gibi projeler durdurulmalı.