3 Ekim 2024 Perşembe

455. F Oturması: Hasta tutsak Bedri Çakmak serbest bırakılsın

455. F Oturması, ağır hasta tutsak Bedri Çakmak için düzenlendi. Yetkililere görevini yapma çağrısı yapan İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, Çakmak'ın tahliye edilerek hayatta kalmasının sağlanmasını istedi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu'nun hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek ve tedavilerinin önündeki engellerin kaldırılarak derhal tahliye edilmeleri için düzenledikleri F Oturması'nın 455.'si ağır hasta tutsak Bedri Çakmak için düzenlendi.

Covid-19 salgını nedeniyle online düzenlenen açıklamanın metnini komisyon üyesi Taylan Bekin okudu. Salgının hapishanelerdeki tutsakların sağlığını ve yaşam hakların da tehdit ettiğini kaydeden Bekin, yetkilileri görevini hatırlattı.

Bekin, ağır hasta tutsak Bedri Çakmak'ın durumunu şöyle aktardı: "11 yıllık mahpus 46 yaşındaki Bedri Çakmak, ileri derecede mide kanseri olup halen Diyarbakır D Tipi Hapishanesinde tutulmaktadır. Hapishane koşullarında tedavisi ve bakımı yapılamayan ve 35 kiloya zayıflayan Çakmak için, kaldırıldığı Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından ‘cezaevinde kalamaz' raporu verildi. Bu rapor üzerine, infaz ertelemesi talebi ile avukatları aracılığıyla Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan başvuruda ise halen Adli Tıp Kurumu'nun raporu bekleniyor. Mart 2021 tarihinde cezası bitecek olan Çakmak için infaz erteleme kararının geciktirildiği her an, onu dört duvar arasında ölüme yaklaştırıyor ve hapishaneden sağ çıkma olasılığını küçültüyor."

Adli Tıp Kurumu'na seslenen Bekin, raporun ivedilikle tamamlanmasını ve Çakmak'ın serbest bırakılarak hayatta kalabilmesinin önünün açılmasını istedi. Bekin, "İnsan hakları savunucuları olarak; Bedri Çakmak ve diğer tüm hasta mahpusların sağlığa erişim ve tedavileri önündeki engellerin derhal kaldırılması, salgın sürecinin yarattığı riskler de dikkate alınarak, risk grubundaki mahpusların infaz ertelenmesi veya tahliye yoluyla serbest bırakılmalarının sağlanması için yetkilileri göreve çağırıyoruz" dedi.