21 Eylül 2024 Cumartesi

3. yılında Ankara katliamında yaşamını yitirenler anıldı

Ankara katliamının 3. yılında yaşamını yitirenler Ankara Karşıyaka Mezarlığı'nda anıldı. Yaşamını yitirenlerin aileleri, "10 Ekim'i unutmadık, unutturmayacağız. Gerçek katiller yargılanana kadar mücadelemiz devam edecek" dedi.
KESK, 10 Ekim Dayanışma Derneği, DİSK ve TMMOB, 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Tren Garı önünde IŞİD tarafından düzenlenen bombalı saldırıda yaşamını yitiren 103 kişiyi katliamın 3. yılında Karşıyaka Mezarlığı'nda andı.
 
Mezarlığın girişinde bir araya gelenler, "10 Ekim Unutmadık, Unutturmayacağız" pankartını açtı. Katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını taşıyan kitle, sık sık "Gün gelecek devran dönecek, katiller halk hesap verecek" ve "10 Ekim'i unutma, unutturma" sloganlarını attı. Yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşu sonrası KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Devrim Kaya basın metnini okudu.
 
Kaya, 10 Ekim katliamını anlamak, unutmamak ve unutturmamak için 2015 yılında ülkede yaşanan siyasi ve toplumsal olayların hatırlatılması gerektiğini söyledi. Kaya, "2015 yılında çözüm sürecinin yarattığı umutlara girmiştik. En son Dolmabahçe Mutabakatı ve ardından Newroz mitinglerinde açıklanan deklarasyonlarla barışa dair umutlarımızın canlandığı günleri yaşadık. Ancak bir takım karanlık güçler, halkların, emekçilerin lehine olan bu süreci tersine çevirmek için harekete geçtiler. Yanı başımızda Suriye ve Ortadoğu'daki gelişmelerle birlikte ülkemizde şiddetin hızla tırmandırıldığı bir döneme girdik" dedi.
 
'103 YOLDAŞIMIZ ALÇAKÇA KATLEDİLDİ'
 
10 Ekim katliamından önce gerçekleşen Diyarbakır ve Suruç katliamlarını hatırlatan Kaya, "Bu gidişten kaygı duyan tüm emek ve demokrasi güçleri, barış ve demokrasi talebindeki ısrarını bir kez daha belirtmek için 10 Ekim 2015 günü Ankara'da miting yapma kararı almıştı. Ancak barış ve demokrasi istemeyen, aydınlıktan korkan cani ve karanlık güçler, halaylar çekerek barış şarkılarını söyleyen bu güzel insanların ortasında piyonlarını patlatarak 103 yoldaşımızı alçakça katlederek, 500'ün üzerinde yoldaşımızın yaralanmasına neden oldular" diye konuştu.
 
'BU DAVANIN TAKİPÇİSİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
 
Kaya, 10 Ekim katliamının insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunu söyleyerek, "Bizler bu katliamı unutmayacağız, unutturmayacağız. Bizlere düşen görev; yoldaşlarımızdan devraldığımız insanlık bayrağını her koşulda daha yükseklere çıkartarak ve anılarına bağlı kalarak mücadeleye kesintisiz devam etmektir. Bu davanın takipçisi olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
 
Basın açıklamasının ardından katliamda yaşamını yitirenlerin mezarları ziyaret edilerek karanfiller bırakıldı. Mezar ziyaretinde duygusal anlar yaşanırken, katliamda yaşamını yitiren avukat Uygar Coşgun'un eşi Mehtap Sakinci Coşgun, "Katliamın üçüncü yılını dolduruyoruz. Her doğum günlerinde, yılbaşında geliyoruz buraya. Oğlum iki yaşından beri burada. Babasının mezarıyla o ilgileniyor. Hayatımızın sonuna kadar buraya gelmeye ve babasının ve yoldaşlarının mücadelesine devam edecek. Onların mücadelelerini devam ettireceğiz" dedi.
 
'ONLARIN MÜCADELESİ HEP DEVAM EDECEK'
 
Katliamda yaşamını yitiren Ali Kitapçı'nın eşi Emel Kitapçı ise "Biliyorum Ali bizim aramızda. O hiç bir zaman içimizden ayrılmadı. Biz şuan Ankara Gar katliamında yaşamını yitiren 103 kişiyi gömmedik, gerçek failler yargılanana  kadar onları öyle defnedeceğiz. Onların mücadelesi hep devam edecek" şeklinde konuştu.
 
10 Ekim mağdurlarından Yavuz Demirkol da "Bizler bu katliamları hiçbir zaman unutmayacağız. Arkadaşlarımızın katilleri yargılanana kadar mücadelemizi devam ettireceğiz" diye konuştu.