21 Eylül 2024 Cumartesi

3. Dünya Kadın Konferansı Tunus'ta toplandı

Tabandan Kadınların 3. Dünya Kadın Konferansı için 45 ülkeden seçilmiş konferans delegeleri ve katılımcılar Tunus'ta bir araya geldi. Kadınlar, dünya kadın hareketinin durumu, geleceği ve örgütlenmesi üzerine konuşarak mücadele perspektifleri oluşturacak, enternasyonal kadın özgürlük mücadelesini büyütecek.

Tunus'ta 3. Dünya Kadın Konferansı için 45 ülkeden kadın bir araya geldi. Konferansın ilk gününde kadınlar başkentin merkezinde ve konferansın yapılacağı salonun çevresinde bildiri dağıttı. Delege ve kayıt işlemlerinin yapıldığı ilk gün, bugün şehir merkezinde yapılacak olan konferans açılış yürüyüşüne katılım çağrısında bulunuldu.

Daha güçlü bir kadın örgütlenmesi, mücadelesi ve dayanışmasını yaratma amacıyla bir araya gelen kadınlar, konferans süresince çeşitli etkinlik ve atölye çalışmaları düzenleyecek.

Bugün gerçekleştirilecek yürüyüşün ardından ardından konferansın toplanacağı ulusal tiyatro salonunda resmi açılış etkinliği düzenlenecek. Bir hafta sürecek 3. Dünya Kadın Konferansı'nın ilk iki günde, "Savaşa, militarizme, faşizme karşı mücadele ve antiemperyalist kadın hareketi, sosyal ve ekonomik kriz, işçi sınıfı mücadelesi ve sendikacılık, kadına yönelik şiddet biçimleri ve cinsiyet rolleri, göçmen kadınların sorunları ve mücadelesi, kadın devrimi, kadının görünmez emeği, LGBTİ+ hareketi ve kadın hareketinin ittifak politikası, ekoloji hareketi ve kadın, kadın özgürlüğü üçgeni (özerklik, özgürlük ve örgütlenme), eşit işe eşit ücret hakkı mücadelesi" üzerine tartışmalar yapılacak.

7-8 Eylül tarihlerinde konferans meclisi bir araya gelerek kıta raporları sunulacak, atölye çalışma sonuçları ve önerileri değerlendirilecek. Dünya kadın hareketinin durumu, geleceği, örgütlenmesi ve mücadele perspektifleri üzerine konuşulacak konferansta, önümüzdeki sürecin planlanması ve sunulan önergelere ilişkin tartışmalar yapılacak.

Konferansın önemli gündem maddeleri arasında genç kadınların örgütlenmesini de bulunuyor. 10 Eylül cumartesi günü sona erecek konferansa Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), Young Sttrugle, Avrupa Demokratik Haklar Konfederasyonu (ADHK), Yeni Demokrat Kadın, Bir-Kar başta olmak üzere Kürdistan ve Türkiye'den de kadın delegeler ve gözlemciler katıldı.

Tunus'ta yapılan Dünya Kadın Konferansı'nın birincisi 2011 yılında dört kıta ve 43 ülkeden 3500 kadının katılımıyla Venezuela'nın Karakas kentinde yapılmıştı. Bu konferansta beş yılda bir konferans düzenlenmesi kararı alınmış, 2016 yılında 40 ülkeden delegelerin katılımıyla ikinci Dünya Kadın Konferansı Nepal'in Katmandu şehrinde gerçekleştirilmişti.