2 Ekim 2024 Çarşamba

27 yıldır hukukun işletilmediği Rıdvan Karakoç dosyası hatırlatıldı

'95 yılında kaybedilen ve yürütülen mücadele sonucu 110 gün sonra işkencelerle kaplı cansız bedeni Altınşehir kimsesizler mezarlığında bulunan Rıdvan Karakoç'un 27 yıldır hukukun işletilmediği dosyası bir kez daha kamuoyuyla paylaşıldı. Ömrü oğlu Rıdvan'ı görmeye yetmeyen Asiye Karakoç'un sözleri yinelenen Cumartesi Anneleri 884 hafta açıklamasında, mücadeleden asla vazgeçilmeyeceğinin sözü verildi. 

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini soran ve tüm sorumluların yargılanması için mücadele yürüten Cumartesi Anneleri 884. haftasında eylemlerini sürdürüyor. 27 yıldır hukukun işletilmediği Rıdvan Karakoç dosyasını kamuoyuyla paylaşan kayıp yakınları, 110 gün boyunca süren ısrarlı arayış  sonucunda Karakoç'un işkencelerle dolu bedenini Altınşehir kimsesizler mezarlığında bulunduğuna dikkat çekti. 

KARAKOÇ: ASLA ADALET İSTEMEKTEN VAZGEÇMEYECEĞİZ
Covid-19 salgınından dolayı bu haftada online yapılan açıklamada ilk olarak söz alan Hasan Karakoç, ağabeyi Rıdvan'ı katledenleri 27 yıldır aradıklarının altını çizdi. "27 yıldır Galatasaray lisesi önünde adalet arıyoruz" diyen Karakoç, tüm kayıpların akıbeti açığa çıkarılıncaya ve sorumlular yargılanıncaya kadar mücadelenin süreceğini vurguladı. Karakoç, "İnsanlık adına verdiğimiz bu mücadele bin yıl da geçse sürecek. Asla o alanı ve meydanı bırakmayacağız. Asla adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

KESKİN: DOSYASI TOZLU RAFLARDA BEKLİYOR
Rıdvan Karakoç Kürt siyasi hareketi içerisinde aktif mücadele yürütüyordu. Bu yüzden de sürekli olarak takip altındaydı. Avukatı Eren Keskin, Karakoç'un bir gün gelip "başıma bir şey gelirse diye sana vekalet çıkarmak istiyorum. Seni her gün arayacağım bir gün aramazsam bil ki başıma bir şey gelmiş olabilir" dediğini aktardı. Rıdvan Karakoç'un her gün hem kendisini hem ailesini aradığını vurgulayan Keskin, "15 Şubat'tan sonra kendisiyle tüm iletişim kesildi. Ondan sonra bir daha haber alınamadı" hatırlatması yaptı. 

Keskin, iç hukuktan hiçbir sonuç alamadıklarının altını çizdi ve ekledi: "Beykoz Savcılığı'nın tozlu raflarında hala maalesef Karakoç dosyası beklemeye devam ediyor."

'MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ'
Cumartesi Anneleri 884. haftanın basın metnini Berivan Doğan okudu. 2016 yılında aramızdan ayrılan anne Asiye Karakoç'un kendilerine yaşatılanları "Devlet bizi vatandaşlıktan düşürmüş, tüm kapılarını bize kapatmış" sözlerini anımsatan Doğan, "Rıdvan Karakoç'un gözaltında kaybedilmesi ile ilgili gerçeği ortaya çıkarma görevinizi yerine getirin. Suçtan sorumlu olan kişi ve kurumları tespit ederek cezalandırılmalarını sağlayın. Kaç yıl geçerse geçsin; Rıdvan Karakoç için, tüm kayıplarımız  için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 185  haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray'dan vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu. 

NE OLMUŞTU?
34 yaşındaki Rıdvan Karakoç İstanbul'da yaşıyordu. Kürt siyasi partileri ile sanat ve kültür kurumlarında çalışmalar yürütüyordu. 1994 yılında gözaltındaki bir kişinin verdiği ifade doğrultusunda hakkında yakalama kararı çıkartıldı.

Rıdvan Karakoç'u arayan polisler ailesinin evini gözetim altında tutuyordu. Zaman zaman da eve baskınlar düzenliyor, "Rıdvan'ı bize getirin, eğer getirmezseniz gördüğümüz yerde öldürürüz" diye aileyi tehdit ediyordu.

Eve gelemeyen Rıdvan, 15 Şubat 1995 tarihine kadar ailesi ve avukatı ile düzenli haberleşti. Bu tarihten sonra Rıdvan ile bağlantı kesildi. Evdeki polis ablukası kalktı. Polis baskınları son buldu.

Karakoç Ailesi, tüm mercilere başvuru yaptı ancak sonuç alamadı. Gözaltına alındığı inkâr edilen Rıdvan için devletin tüm kurumları "Bizde yok" cevabı verdi. 110 gün süren ısrarlı bir arayışın ardından Rıdvan Karakoç'un  işkence izlerini taşıyan bedenine Altınşehir Kimsesizler Mezarlığı'nda ulaşıldı. Ailesi her yerde Rıdvan'ı ararken onun cansız bedeninin savcılık dâhil tüm resmi kurumlardan geçtiği, günlerce Adli Tıp Kurumu'nda bekletildikten sonra emniyette parmak izi olmasına rağmen "kimliği meçhul kişi" olarak gömüldüğü açığa çıktı.

Beykoz Cumhuriyet Savcılığı'nın takip ettiği dosyada Rıdvan Karakoç'u kaybedenlerin ortaya çıkarılmasına, yargılanarak cezalandırılmasına imkan verecek etkinlikte bir soruşturma yürütülmedi. Soruşturma dosyasında, 27 yıldır rutin yazışmalar dışında bir işlem yapılmadı.